Dupa convocarea de la Berlin, Iurie Leanca s-a intors acasa cu misiune
adăugat 06 iulie 2011, 10:02, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Martie, mai si acum iulie. Sunt lunile in care Iurie Leanca numai in prima jumatate a acestui an a mers la Berlin. Vizitele sale sunt atat de dese incat par mai mult convocari decat vizite obisnuite ale unui ministru de externe care se respecta, transmite Romanian Global News.
Pe fondul declaratiilor Reprezentantului special al OSCE pentru conflictele de lungă durată, Giedrius Èekuolis, care mentiona recent într-un interviu că în cele din urmă negocierile oficiale pentru rezolvarea problemei transnistrene vor fi reluate, adaugand insa că până atunci „ar trebui să înceapă pregătirea populaţiei din Republica Moldova pentru potenţiale compromisuri de lungă durată", convocarile lui Iurie Leanca la Berlin prind sens.
"Despre compromisurile de lunga durata" am mai auzit in nota de convorbiri dintre Ambasadorul Patricia Flor, responsabil in Ministerul de Externe al Germaniei, de Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala si un inalt oficial al Chisinaului.
Mai in clar este vorba despre un nou plan de federalizare de tip "Kozac" prin care Rusia prin aliatul sau european Germania, incearca transnistrizarea celui de-al doilea stat romanesc. Este, se pare, solutia ideala pe care Germania si Rusia au gasit-o pentru eliminarea unei eventuale posibilitati de reunire a celor doua state romanesti.
Conform surselor Romanian Global News din Berlin, cu toate ca au fost mai multe intalniri cu oficiali germani, Leanca a discutat acest subiect doar cu omologul său german, Guido Westerwelle si cu consilierul pentru politică externă şi de securitate al Cancelarului federal, Christoph Heusgen. In discutii Leanca a ridicat, timid, problema neacceptarii de catre populatie a unei solutii federaliste, insa cei doi oficiali germani au insistat ca, urmare unei campanii bine facute, la care Germania ca si Rusia sunt gata sa contruibuie, opinia publica de la Chisinau ar putea accepta compromisul si ca acesta este solutia.
La finalul vizitei, şeful diplomaţiei de la Chisinau a ţinut un discurs în cadrul mesei rotunde cu genericul „Republica Moldova: între integrarea europeană şi criza politică", organizată în comun de Forumul germano-moldav şi Academia Europeană de la Berlin, cu sprijinul Fundaţiei Hans-Seidel, discurs care a venit sa dea asigurari asistentei germane ca Leanca a inteles mesajul Berlinului.
Cititi si :
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲