Eugen TOMAC: "Crin Antonescu, trebuie sa mearga intr-un stagiu politic la Tiraspol, Transnistria".
adăugat 19 noiembrie 2012, 07:56, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Eugen Tomac, candidat din partea Aliantei Romania Dreapta pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre prioritatile sale. El sustine ca principala sa preocupare o reprezinta romanii de pretutindeni si sustine ca va milita pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.
Consilierul prezidential pentru Romanii de Pretutindeni a reluat ideea potrivit careia liderul Partidului National Liberal, Crin Antonescu, trebuie sa mearga intr-un stagiu politic la Tiraspol, Transnistria.
Eugen Tomac este de parere ca votul prin corespondenta este o buna cale pentru ca vocea romanilor de peste hotare sa se faca auzita. El sustine ca, astfel, clasa politica de la Bucuresti, care ia decizii in numele acestor cetateni, are obligatia sa nu ii mai ignore:
"Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor."
Tomac a catalogat drept ipocrita promisiunea pe care candidatul Uniunii Social Liberale pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, Victor Alexeev, o face, potrivit careia va promova romani basarabeni in functii administrative la Bucuresti. Tomac sustine ca "printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara niciun motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL".
Care sunt prioritatile candidatului Eugen Tomac?
Romanii de pretutindeni reprezinta principala mea preocupare din ultimii 10 ani. Imi propun, in primul rand, sa imbunatatesc Legea cetateniei romane, astfel incat romanii care nu au fost niciodata cetateni romani sau nu provin din descendenti romani s-o poata obtine intr-un timp rezonabil.
Imi propun ca in Parlamentul Romaniei sa militez pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, pentru o educatie de calitate oferita tinerilor basarabeni, voi sustine accesul pe piata muncii din Romania pentru toti etnicii romani, voi promova votul prin corespondenta, voi sustine, in continuare, cultura, spiritualitatea si societatea civila din Basarabia. Limba romana trebuie protejata si acest lucru se decide la Bucuresti, nu in alta parte.
Romanii din vecinatatea imediata au fost supusi unor nedreptati greu de inteles, nedreptati ce au produs efecte dramatice in ceea ce priveste constiinta romaneasca. Am un obiectiv foarte important: acela de a le reda romanilor uitati demnitatea furata de catre regimurile totalitare in a doua jumatate a secolului trecut, cand romanii au fost supusi unor valuri agresive de deznationalizare.
In situatia in care veti fi ales, care vor fi primele proiecte legislative pe care le veti propune?
Limba romana este principalul instrument care defineste identitatea unui popor. Statul roman are obligatia de a crea toate conditiile pentru ca vorbitorii limbii romane, indiferent unde locuiesc, sa-si poata pastra si conserva identitatea lingvistica. De aceea, voi promova un proiect de lege privind protejarea limbii romane peste hotare.
Avem nevoie de un cadru juridic foarte clar care sa responsabilizeze institutiile statului, astfel incat ele sa actioneze in interesul romanilor pe aceasta dimensiune. Cadrele didactice care promoveaza limba romana peste hotare au nevoie de sprijin concret, au nevoie de programe de perfectionare, au nevoie de sprijin financiar pentru a-si desfasura eficient activitatea.
Trebuie modificata si Legea bibliotecilor, astfel incat toate institutiile de cultura romaneasca de peste hotare sa beneficieze de dotari in timp real cu carte in limba romana. Toate aparitiile care sunt achizitionate de Ministerul Culturii trebuie sa ajunga si in comunitatile de romani de peste hotare si in bibliotecile scolare sau publice din Republica Moldova.
Nu in ultimul rand, voi sustine modificarea Legii cetateniei romane, in sensul reducerii termenului si a taxelor pentru redobandirea cetateniei romane.
Aveti, pentru viitorul apropiat, proiecte speciale pentru vorbitorii de limba romana din Transnistria, Republica Moldova etc?
Limba romana este prigonita astazi in regiunea separatista a R. Moldova, pentru ca un regim ilegal duce o continua lupta impotriva a tot ceea ce este romanesc in aceasta regiune, chiar daca majoritatea locuitorilor din aceasta zona sunt vorbitori ai limbii romane.
In cazul in care voi ajunge parlamentar, voi insista atat in plan bilateral, cat si pe plan european, impreuna cu partenerii nostri strategici, sa sustinem romanii din aceasta regiune. Sper ca Guvernul Romaniei sa continue ceea ce am inceput. In acest an, am dotat Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol cu un lot de calculatoare performante, sprijin asteptat si de celelalte scoli din regiunea separatista.
In luna august ii sugerati lui Crin Antonescu sa mearga la Tiraspol. Acolo s-a schimbat regimul politic. Ramane valabila invitatia/sugestia?
Eu nu constat vreo schimbare de abordare in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in aceasta regiune a Republicii Moldova. Crin Antonescu, in opinia mea, reprezinta profilul omului politic care isi manifesta dispretul fata de propriul popor, desi ar trebui sa actioneze in interesul poporului. Expresii de genul "nu platiti taxe, nu trebuie sa votati", "nu locuiti in Romania, nu aveti dreptul sa decideti" sunt uzuale intr-un regim totalitar, nicidecum in unul democratic.
Atunci cand iti permiti sa critici partenerii strategici ai Romaniei precum Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, te incadrezi de partea cealalta a baricadei. De aceea, ii recomand in continuare sa mearga la un stagiu politic in Tiraspol, mai ales ca nu a trecut niciodata Prutul, desi este parlamentar de 20 de ani.
Cati cetateni basarabeni solicita, anual, cetatenie romana, in medie? Cati dintre acestia o obtin?
Pana in 2008 a existat un blocaj al procedurii de redobandire a cetateniei romane. Aceasta se obtinea extrem de greu, iar basarabenii nu au uitat acest lucru. In 2003, de exemplu, s-au acordat doar 6 cetatenii, iar ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, a propus ca legea sa se modifice, astfel incat cetatenia romana sa se acorde prin loterie, dupa modelul american al loteriei vizelor.
Astazi, toate cererile de redobandire a cetateniei sunt primite si solutionate in termen de maximum un an de zile. M-am implicat activ in modificarea legislatiei si la infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, iar anul trecut, de exemplu, si-au primit cetatenia pierduta sute de mii de basarabeni.
Alegeri parlamentare diaspora 2012
Veti initia masuri legislative pentru simplificarea legislatiei si a procedurilor privind dobandirea cetateniei romane?
Cetatenia romana reprezinta in continuare cel mai de interes subiect pentru toti romanii din afara. E o chestiune concreta de reparatie morala si o consolidare a relatiei cu statul roman. Legea cetateniei romane trebuie sa mai suporte modificari, astfel incat un roman care nu a avut cetatenia romana, de exemplu cei din Bulgaria, Serbia, Albania, dar care vor sa devina cetateni romani sa aiba aceasta sansa.
Exista practici europene in acest sens si cred ca Romania le poate implementa.
O prioritate pentru mine este reanalizarea sistemului de taxe consulare, astfel incat sa se reduca la minimum, iar pentru anumite categorii sa nu se perceapa taxe pentru redobandirea cetateniei romane.
Adversarul dumneavoastra din partea USL, Victor Alexeev, promite ca, in situatia in care va fi ales, va promova romani basarabeni in functii administrative. Cum comentati?
Pot sa afirm ca printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara nici un motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL.
Criteriul care trebuie sa stea la baza oricarei promovari trebuie sa fie doar performanta.
Ce parere aveti despre votul prin corespondenta? Considerati ca votul prin corespondenta al romanilor din afara tarii va fi luat in considerare dupa parlamentarele din decembrie?
Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor.
Sustin votul prin corespondenta si voi face eforturi pentru ca acesta sa fie implementat cat de curand. Nu exclud nici varianta votului electronic, care poate fi promovata, avand in vedere tehnologia moderna care ne poate permite sa votam in siguranta, asa cum, de exemplu, putem face si plati electronice in siguranta.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲