Eugen Tomac saluta decizia Guvernului privind simplificarea redobândirii cetateniei
adăugat 16 aprilie 2009, 17:33, la Ştiri de Top
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a salutat, joi, decizia Guvernului de a simplifica procedura de redobândire a cetăţeniei române.Potrivit lui Tomac, unul dintre avantajele noului act normativ este că tinerii veniţi din Republica Moldova la studii în România nu vor mai fi obligaţi să aştepte patru ani pentru a depune cererea de redobândire a cetăţeniei, aşa cum prevedea anterior legea.
"A fost modificat acest articol şi, practic, toţi cei care sunt prezenţi la studii vor obţine cetăţenia română în cel mult cinci luni după ce o vor solicita", a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Tomac.
El a afirmat că şi cererile de redobândire a cetăţeniei depuse în ultimii ani, începând din 2002, vor intra într-un proces rapid de verificare.
"Pentru a face faţă unui volum de muncă mai mare, a fost suplimentat şi numărul personalului din Direcţia Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti", a precizat Tomac.
Guvernul a modificat, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, Legea cetăţeniei române, simplificând procedura şi scurtând termenul de redobândire a cetăţeniei, care a fost fixat la cinci luni.
"Prin acest act normativ, dăm posibilitatea tuturor cetăţenilor români şi descendenţilor acestora până la gradul al III-lea, în trecut era până la gradul al II-lea, să dobândească cetăţenia română în condiţiile precizate de legea românească", a precizat premierul Emil Boc.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului, că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea cetăţeniei, astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română.
Potrivit datelor prezentate de şeful statului, la sediul Ambasadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluându-se că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000.
Ma tem doar ca "comunistii" in Moldova vor pune "bete in roate" pe tote caile posibile se stopeze aceata procedura. Var scumpi obtinerea duplicatelor, vor mari durata de eliberare a actelor, poate chiat vor interzice eliberare anitor documente, sau poate altceva poate sa le mai treaca prin cap. Asa dar, inca mai avem de indurat.
In plus nici UE nu prea este de acor cu decizia Romaniei, si ei sunt speriati ca ar putea aparea probleme daca atatea ceteteni ai RM vor primi cetatenie europeana.
Eu le-as zice sa nu se teama, ba din contra sa fie si ei mai hotarati si sa ne ajute (sau macar sa nu incurce). Aceasta este una din caile poasnice de a rezolva problema "comunismului" din Moldova, ba chiar si a Conflictului Transnistrea. Unicul luicru in care va trebui ca ei sa ne ajute (noi fiind cetateti ai UE) va fi - acordarea asistentei juridice, supravegherea respectarii drepturilor omului. Celelalte cred ca o le vom face noi singuri (desigur daca nu vom fugi ca niste lasi in tota Europa - sper din tot sufletul ca capatand libertate sa putem si mai bine sa ne mobilizam, sa credem si mai mult in faptul ca si noi putem fi civilizati si sa punem umar la umar si sa ne facem Europa la noi in tara. Sa fim acsa, totodata sa fim in Europa, si sa traim la fel de bine ca acolo (sau poate si mai bine - ca nicaieri nu e mai bine ca acasa). Trebuie sa credem in asata si asa va fi. Totodata nu trebuie sa ramanem posivi si sa ne implicam in procesul de democratizare si de renovare a Moldovei. SA CURATAM TARA DE GUNOI!
S-a preferat, insa, o DECIZIE DE GUVERN si o DECLARATIE zgomotoasa in parlament si massmedia. Oare nu se stia care va fi reactia UE?
Acum (sau dupa alegerile din toamna) vor strange nevinovati din umeri: "Vedeti, fratilor, noi am vrut, dar UE nu ne-a dat voie". - Ma abtin de la alte comentarii.
Basescu a făcut pe tabla de şah o mutare cu bătaie lunga - ACORDAREA CETĂŢENIEI. E o oferta consistenta.
Cu ce poate răspunde viitorul guvern de la Chişinău:
1) cu obţinerea circulaţiei FARA VIZE PE TERMEN SCURT IN ISRAEL;
2) cu negocierea si SCOATEREA VIZELOR DE LA UNIUNEA EUROPEANA;
3) sau cu o performanta economica in anii apropiaţi, ce ar permite majorarea in R. Moldova a SALARIULUI pana măcar la 500 DOLARI.
Oricare varianta ar fi buna pentru cei aproape 500.000 care sunt nevoiţi sa muncească uneori doar cu 300 dolari in Rusia. Ei - ori ar reveni acasă, ori ar trece in Israel sau Europa.
NU E DELOC ADEVĂRAT CA VIZELE SAU CETĂŢENIA AR DEPOPULA R.MOLDOVA. Din contra - n-ar pleca şotiile in Italia, iar şotii in Rusia, ci numai unul din soţi spre UE, Israel si s-ar păstra familiile. Acest aspect as vrea sa-l ia in calcul cei care vor decide regimul de vize sau cetatenia.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲