Experţii moldoveni văd indicii că PCRM se pregăteşte de anticipate, mizând pe susţinerea Rusiei
adăugat 08 august 2009, 10:52, la Politică
O publicaţie procomunistă de la Chişinău îşi extinde criticile de la România la întreg Occidentul, acuzându-l de susţinerea opoziţiei, iar experţii consideră că acest lucru este un prim indiciu că PCRM ar intenţiona să provoace noi alegeri anticipate în care va miza pe susţinerea Rusiei.Ziarul Moldova Suverană, apropiat Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a publicat joi un articol critic la adresa Uniunii Europene şi Statelor Unite, în care le acuză acuză că ar susţine opoziţia şi că ar dori să debarce de la putere PCRM, scrie buletinul analitic Imedia.
"Aceste partide (partidele aflate în opoziţie până pe 29 iulie – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră) sunt mercenarii ideali ai Vestului, deoarece ele nu sunt partide politice în sensul clasic al cuvântului, fiind constituite pe interese de clanuri financiare sau de tip mafiot, motiv pentru care, pentru liderii lor, interesul naţional este doar o anexă neimportantă, demagogică.
(...) E vorba de o adevarată conjuraţie internaţională menită să-i înlăture de la putere, cu orice preţ, pe comunişti", scrie publicaţia controlată de PCRM.
"Este prea bine cunoscut sprijinul acordat de România liberalilor, dar deja se ştie că şi nou-vechiul politician Marian Lupu reprezintă achiziţia de ultima oră a unor grupări exterioare. Sprijinul acordat la nivel înalt acestuia de către demnitarii din Internaţionala Socialistă, întâlnirile cu ambasadorii Italiei, Poloniei, SUA etc., explică de la sine nu doar încurajările 'frăţeşti' de identitate politică, ci includerea partidului acestuia în conjuraţia de partide care vor să guverneze Moldova pe viitor. Când au aflat rezultatele alegerilor, unii ambasadori şi misionari europeni dansau cu sticlele de şampanie la gură! Zilele trecute, un înalt demnitar american spunea ca Republica Moldova nu trebuie să facă parte din disputele privind aşa-zisele sfere de influenţe. Atunci de ce se fac atâtea presiuni externe pentru ca Partidul Comuniştilor să facă transferul de putere către o coaliţie improvizată şi incompatibilă în plan, să zicem, doctrinar?", scrie Moldova Suverană.
Expertul independent Vlad Lupan notează faptul că mesajul din Moldova Suverană ar trebui în realitate atribuit PCRM care controlează această publicaţie. "Putem presupune, deci, că există un scenariu potrivit căruia PCRM se pregăteşte de alegeri anticipate, cu toate discuţiile despre faptul că ar putea trece în 'opoziţie responsabilă'. Se pare că PCRM ar intenţiona să blocheze alegerea preşedintelui. Ne aflăm în situaţia exact inversă decât cea de după alegerile din 5 aprilie. În aceste circumstanţe, dacă nu se va reuşi alegerea şefului statului, dacă alegerea acestuia va fi blocată de PCRM, s-ar putea să avem alegeri anticipate în 2010", spune Vlad Lupan, menţionând că cel mai probabil, la aceste eventuale noi alegeri, comuniştii vor miza pe susţinerea altcuiva decât a UE şi SUA – pe cea a Federaţiei Ruse.
Expertul Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, este şi el de părere că PCRM continuă de fapt campania electorală şi că mesajul din publicaţia controlată de comunişti este un semnal alarmant care arată că în viitorul apropiat vor avea loc încercări de "belarusizare" a Republicii Moldova, cu scopul de a restabili influenţa PCRM la viitoarele alegeri anticipate.
Acuzaţiile la adresa UE şi SUA, a Occidentului în general, pe fodul ridicării în slăvi a Rusiei, sunt o continuare a mesajului din recenta campanie electorală, când s-a inventat "duşmanul din exterior", crede Oleg Cristal. "Doar că de această dată faţa 'duşmanului din exterior' este extinsă de la România la întregul Occident. Astfel, PCRM încearcă să recapete întreaga susţinere din partea Rusiei în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor de opinie publică, Rusia are o imagine mai bună printre cetăţenii moldoveni decât UE şi SUA. Respectiv, pe seama 'sprijinului rusesc' se poate specula în alegeri. La fel, mesajul din articol poate fi interpretat ca o renunţare la respectarea anumitor angajamente asumate faţă de Occident, în special în ceea ce ţine de funcţionarea instiţuţiilor democratice. Prin urmare, ne putem aştepta la o belorusizare a Republicii Moldova în viitorul apropiat, cu scopul de a restabili influenţa PCRM la viitoarele alegeri anticipate", spune Oleg Cristal.
Eşecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un preşedinte al ţării a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 29 iulie. În precedentul legislativ, comuniştii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-şi impune candidatul la Preşedinţie.
După scrutinul din 29 iulie, cele patru partide necomuniste care au trecut pragul electoral au decis să constituie o coaliţie liberal-democrată, care va deţine 53 de mandate, contra celor 48 ale comuniştilor. Ar fi pentru prima dată în ultimii 8 ani când Partidul Comuniştilor ar pierde puterea şi ar trece în opoziţie. Cele 53 de mandate ale fostei opoziţii sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar numărul de deputaţi este cu 8 mai mic decât necesarul pentru a vota un şef de stat. Liderii partidelor de opoziţie au declarat că Partidul Comuniştilor ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să delege minim 8 deputaţi pentru a vota noul preşedinte şi a evita astfel o nouă criză politică şi dizolvarea Parlamentului ales la 29 iulie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲