Filat cere demisia Procurorului General, directorului SIS și șefului CNPF
adăugat 13 octombrie 2011, 11:58, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
Premierul Vlad Filat a cerut în urmă cu puțin timp la ședința Parlamentului demiterea Procurorului General, Valeriu Zubco, a directorului SIS - Gheorghe Mihai și a președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare - Mihail Cibotaru.
Vlad Filat a făcut aceste afirmații după ce a acuzat conducerea celor trei instituții de lipsă de reacție în urma atacurilor raider asupra a patru bănci din Moldova.
"Eu nu cred că tot acest atac a fost organizat de o singură persoană. Astfel de situații sunt posibile când sunt implicate instituții ale statului. Am greșit atunci când am acceptat la formarea AIE ca cele mai importante inistituții de forță să ajungă la un singur partid, de fapt pe mâna unui singur om. Un prim semnal a fost adresarea mea către cetățeni din iulie. Acum vă cer ajutorul să facem curățenie în instituțiile statului și să le scoatem din zona grupurilor de interese. Nu păstarea cu orice preț a AIE este scopul nostru, ci îndeplinirea angajamentelor asumate în fața cetățenilor. În calitate de prim-minstru, solicit demiterea din fucție a directorului SIS, Procurorului General și președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare și crearea unei comisii pentru numirea noilor conducători, care să fie înafara influenței politice", a declarat premierul de la tribuna Parlamentului.
Vedeți mai jos principalele declarații ale premierului Vlad Filat:
-Unii conducători de instituții au ales să se solidarizeze cu atacatorii, ceea ce dă dovadă de incompetența lor ori și mai grav, de complicitate. Ce s-a întâmplat nu a fost o poveste de succes a insituțiilor de stat. Motivele pentru care am solicitat să vin aici este importanța Parlamentului, care are funcție de control asupra exercitării actului de guvernare. Vorbim de instituții care se află sub control parlamentar direct. Am venit astăzi să vă cer sprijinul. Voi considera acest caz închis când acțoiunarii își vor recăpăta acțiunile, iar vinovați vor fi pedepsiți. Este necesar ca împreună să asigurăm ca asemenea tentative să nu se mai repete.
-Am fost informat la 29 iulie de atacurile raider, nu de către instituțiile statului, ci de către păgubiți. Am convocat ședințe după ședințe. Toate instituțiile urmau să blocheze transferul de mai departe al acțiunilor și să înceapă cercetările. Am convenit cu MJ și PG procedura disciplinară de sancționare a tuturor judecătorilor implicați. Instituțiile au acționat foarte încet. Am întreprins acțiuni extraordinare, Guvernul și-a asumat reponsabilitatea în fața Parlamentului, modificând unele acte legislative, astfel ca fără permisiunea BNM astfel de tranzacții să nu aibă loc.
-Un rol important urma să-l aibă Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Din motive neconvingătoare, CNPF a pus sechestru pe acțiuni cu întârziere de 5 zile, suficient pentru atacatori. CNPF trebuia să sancționeze compania de brocheraj FINCOM pentru complicitate, dar ea a fost doar avertizată la 8 septembrie. O altă acțiune a CNPF - nu a oferit avocaților MAIB copiile documentelor prin care s-a făcut transferul de acțiuni, fapt ce nu a făcut posibilă adresarea în judecată a MAIB. Un document emis în Belize a ajuns la Chișinău în aceeași zi, cu unele elemente scrise de mână și în limba rusă. A fost o ignorare din partea CNPF, care a acționat haotic. Președintele CNPF a refuzat să se prezinte la ședințe.
-Este inacceptabil ca SIS să nu fi știut nimic despre acest caz, înainte ca Guvernul să fie informat de MAIB. Până a ajunge la noi acest caz, au fost mai multe acțiuni derulate de atacatori pe teritoriul RM. Îmi vine greu să cred că SIS nu a știut de ele. Nu Guvernul trebuie să informeze SIS-ul, ci invers. Avem o problemă de securitate națională, dacă SIS-ul nu este capabil să activeze.
-Procuratura Generală - lipsa de inițiativă și reacții foarte lente în acest caz. Au trecut deja peste 2 luni, iar suspecții nici măcar nu au fost audiați. În urma ședinței Comitetului de Stabilitate Financiară PG urma să inițieze un dosar penal și să blocheze trasferul. Reacția a vizat doar 4% din acțiuni, iar 23% au fost transferate. Nu mai vreau să ascult argumente că nu sunt probe. Probele nu vin singure, ele trebuie căutate, dar pentru asta trebuie să vrei să le cauți. E foarte ușor să pui dosarul în sertar alături de unul despre 7 aprilie, de exemplu. Sunt invocate motive neserioase. Am avut de a face cu o reacție lentă din partea conducerii PG. Am impresia că așteptau să primească indicații cum să facă și ce să facă. Faptul că unica acțiune întreprinsă de PG sub presiunea opiniei publice este de a ridica imunitatea judecătorului de la Bender și audierile lui Valeriu Streleț, Mark Takciuk și a mea - sunt inadmisibile.
-De fapt, pentru cine lucrează PG trebuie să ne întrebăm acum. PG trebuie să lucreze pentru toți, nu doar pentru un cetățean, chiar dacă a revenit unui partid. Atunci când vorbim de activitatea defectuasă a PG, mă refer strict la conducerea instituției, nu la procurorii de rând.
Premierul s-a arătat mulțumit de activitatea CCCEC și Băncii Naționale a Moldovei. „CCCEC și-a făcut datoria. BNM a fost prinsă pe picor greșit. Nu s-a venit cu anticipare și cu propuneri legislative. S-a acționat prompt, dar pe viitor trebuie ajustat cadrul legal, așa ca instituțiile să poată face față provocărilor", a spus oficialul. De asemenea, Filat a declarat că așteaptă raționament din partea partidelor, instituțiile cărora au fost vizate. „Eu cred că, colegii nu vor pune mai presus conducătorii instituțiilor, decât interesul național. Acordul AIE2 nu trebuie să fie un scut după care cineva să-și ascundă incompetența", a conchis acesta.
UNIMEDIA amintește că în luna august, Vlad Filat a anunțat că asupra a 4 bănci din Moldova - Banca de Economii (16%), VictoriaBank (5%), UniversalBank (78% și MoldovaAgroindbank (27,5%), și companiei ASITO au fost exercitate acțiuni raider de deposedare frauduloasă de acțiuni.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲