Fostul premier moldovean susţine că a discutat cu Boc despre o colaborare între partidele lor
adăugat 16 martie 2009, 09:51, la Politică
Fostul premier moldovean pe parcursul a două mandate ale Partidului Comuniştilor, Vasile Tarlev, în prezent cap de listă al Uniunii Centriste din Moldova, susţine că a fost primit de premierul Emil Boc cu care a stabilit să semneze în curând un acord de colaborare între formaţiunile lor politice.Vasile Tarlev anunţă pe site-ul său personal www.tarlev.md că, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o la Bucureşti la 11 martie, a avut o întrevedere cu Emil Boc, prim-ministru al României şi preşedinte al Partidului Liberal-Democrat. "În cadrul acestei întâlniri au fost puse în discuţie probleme privind colaborarea între cele două partide.
Părţile au convenit să semneze în cea mai apropiată perspectivă un acord de colaborare dintre cele două formaţiuni politice", se spune în comunicatul publicat pe site-ul lui Vasile Tarlev.
Întâlnirea intervine în condiţiile în care în Republica Moldova este în plină desfăşurare campania electorală pentru alegerile legislative din 5 aprilie.
Vasile Tarlev a semnat recent un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al premierului rus Vladimir Putin. Fostul premier moldovean a declarat la începutul acestei luni că prezenţa trupelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria trebuie legalizată şi a spus că ar vrea să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, pe care l-a numit "preşedinte" al regiunii transnistrene.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la începutul lunii martie, Vasile Tarlev a declarat că nu are nimic împotriva armatei ruse din stânga Nistrului şi a promis că va negocia cu liderii separatişti de la Tiraspol, în cazul în care va veni la guvernare, un acord de legalizare a acesteia. "Nu am nimic împotriva prezenţei militare ruse pe teritoriul transnistrean, doar că voi fi bucuros dacă aceasta va fi una legală. Deci, trebuie semnat un acord cu autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova care să prevadă perioada şi condiţiile staţionării. Voi insista, aşadar, să mă întâlnesc cu preşedintele regiunii, Igor Smirnov, cu preşedintele Sovietului Suprem şi cu alţi lideri transnistreni pentru a discuta această chestiune", a spus Vasile Tarlev, precizând că formaţiunea sa are relaţii bune cu partide influente din Federaţia Rusă şi speră ca, în viitorul apropiat, să semneze un acord de parteneriat şi cu Partidul Social Democrat din România.
UCM este unul dintre concurenţii consideraţi "interesanţi" în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Iniţial, după plecarea sa din funcţia de premier, Vasile Tarlev era considerat un proiect electoral al preşedintelui Voronin, pentru a atrage voturile alegătorilor dezamăgiţi de pe segmentul de extremă-dreaptă, care nu împărtăşesc orientarea europeană declarată de Partidul Comuniştilor. UCM nu pare totuşi să beneficieze de sprijin din partea Partidului Comuniştilor şi în consecinţă nu pare să aibă şanse de a depăşi pragul electoral ridicat la 6%, fiind de altfel una dintre ţintele preferate pentru critici ale presei procomuniste şi poziţionându-se chiar în opoziţie în raport cu comuniştii. Tarlev declară că vrea să fie prieten cu toată lumea - şi cu România, şi cu Ucraina, şi cu Rusia.
În comunicatul publicat după întâlnirea de miercuri cu premierul Emil Boc, Vasile Tarlev susţine că a discutat cu premierul român "probleme legate de consolidarea şi aprofundarea relaţiilor economice între Republica Moldova şi România, precum şi posibilitatea realizării unui şir de proiecte investiţionale comune legate de dezvoltarea sectorului real în economie şi infrastructură".
"O atentie sporită a fost acordată problemei acordării unei susţineri din partea României pentru Republica Moldova privind realizarea celor patru libertăţi în cadrul UE: circulaţia liberă a capitalului, mărfurilor, persoanelor şi serviciilor", se mai spune în comunicat.
La Bucureşti preşedintele UCM a avut o întâlnire şi cu cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în România. La această reuniune Vasile Tarlev a expus programul preelectoral al UCM şi a răspuns la numeroasele întrebări ale celor prezenţi, mai precizează comunicatul publicat pe site-ul lui Tarlev.
Vasile Tarlev este cel mai longeviv premier al Republicii Moldova, deţinând această funcţie timp de şapte ani, pe parcursul a două mandate de guvernare a Partidului Comuniştilor. La 19 martie 2008 acesta şi-a prezentat în mod surprinzător demisia, în cadrul unei şedinţe de guvern la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin. Şeful statului l-a decorat pe Tarlev cu cea mai înaltă distincţie de stat Ordinul Republicii, "în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova şi pentru înalte calităţi profesionale".
La începutul lunii septembrie 2008, Tarlev anunţase într-o emisiune televizată că intenţionează să se lanseze în politică şi sugera că a părăsit postul de premier pentru că nu mai avea "suportul politic şi încrederea totală" din partea preşedintelui Voronin şi a majorităţii comuniste din Parlament.
La scurt timp după această declaraţie Vasile Tarlev a devenit preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, o formaţiune înfiinţată la 15 mai 2000, extraparlamentară şi având o performanţă nesemnificativă la alegeri şi în sondaje. Din 2002 UCM era condusă de Mihai Petrache, care i-a cedat însă funcţia lui Vasile Tarlev în speranţa de a asigura intrarea formaţiunii în Parlament pe seama transferului de imagine a fostului premier. În sondajele de opinie din anii cât a fost în funcţie, Vasile Tarlev a deţinut constant cel de-al doilea loc, după preşedintele Voronin, ca nivel de încredere a populaţiei şi capital de imagine.
Surpriza însă a venit din partea Ministerului Justiţiei de la Chişinău, care nu a l-a înregistrat pe Tarlev ca preşedinte al UCM, pe motiv că, potrivit statutului formaţiunii, acesta trebuia să fie ales prin vot secret, iar la congresul partidului s-a recurs la procedura votului deschis. UCM a convocat un nou congres, pentru a se conforma cerinţelor Ministerului Justiţiei, însă nici de această dată Tarlev nu a fost înregistrat în calitate de preşedinte al UCM.
O altă surpriză pentru fostul premier a fost şi destituirea sa din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor. În cadrul unei şedinţe convocate la guvern şi prezidată de fostul subaltern al lui Vasile Tarlev, prim-vicepremierul Igor Dodon, şefii de întreprinderi au votat destituirea lui Tarlev, în lipsa acestuia, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Producătorilor, pe motiv că, devenind şef de partid, el nu le mai poate reprezenta interesele.
După demisia sa din funcţia de prim-ministru, Vasile Tarlev a fondat şi organizaţia neguvernamentală Prietenii Rusiei în Moldova.
Problemele cu care a început să se confrunte după plecarea din funcţie l-au făcut pe Vasile Tarlev să recunoască în faţa jurnaliştilor, la o conferinţă de presă, că nota dată democraţiei din Republica Moldova de la înălţimea clădirii guvernamentale este exagerat de mare faţă de situaţia din viaţa reală.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Intelegi,animalule !
Emil Boc nici macar nu s-ar intilni cu unul ca tine,dalminteri sa te mai si sprijine la cat de batut in cap esti !Asa ca,canta la alta masa pentru ca in Bucuresti sunteti considerati niste scursuri post-sovietice care nu meritati absolut de loc atentia noastra !
Votati PL sau PLDM!
Forza PLDM si PL !
Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !
"Basarabia, lacrima neamului romanesc"