Fostul presedinte al Radei Supreme din Ucraina critica pozitia "prudenta" a Kievului fata de Bucuresti
adăugat 29 mai 2008, 13:07, la Politică
Presedintele formatiunii ucrainene Blocul Litvin, Volodomir Litvin, fost presedinte al Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev), a criticat guvernul ucrainean pentru "prudenta" de care ar da dovada in relatiile cu Romania, din cauza pozitiei acesteia de membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice, informeaza luni agentia de presa ucraineana ZIK, preluat de Rompres.Vorbind la o conventie a Partidului Poporului (din cadrul Blocului Litvin), desfasurata la Lutk, Litvin a acuzat Ministerul de Externe ucrainean ca a ramas fara reactie, limitandu-se sa afirme ca "studiaza problema", dupa ce "presedintele roman a declarat ca sudul Ucrainei ar trebui sa apartina Moldovei".
"Spuneti-mi, va rog, este aceasta o politica externa nationala? Sunt prudenti cu Romania pentru ca este in UE si in NATO", a adaugat politicianul ucrainean. "Daca primarul Moscovei a primit ceea ce a primit, de ce nu si Romania?", s-a intrebat el, facand aluzie la interdictia impusa la 12 mai lui Iuri Lujkov de a intra pe teritoriul Ucrainei, dupa ce acesta a revendicat orasul-port Sevastopol din Crimeea (sudul Ucrainei).
Guvernul ucrainean este incapabil sa duca o politica externa echilibrata, iar criza politica din tara are un impact negativ asupra politicii interne si externe, a concluzionat Litvin.
Luna trecuta, presedintele Romaniei, Traian Basescu a fi afirmat ca, in anumite conditii, sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta Republicii Moldova.
Seful statului roman ar fi declarat atunci ca in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei". Nu este pentru prima oara cand declaratiile presedintelui Basescu supara Kievul si atrag reactii din partea oficialilor ucrainieni. Chiar inaintea summitului NATO din aprilie a.c, Basescu a afirmat, la o emisiune de televiziune, ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲