Gazoductul pentru Balcani a sarit in aer langa Tiraspol, pe ultima suta de metri a campaniei electorale din Basarabia
adăugat 02 aprilie 2009, 11:41, la Politică
Luni, la ora 5.35, in apropierea satului Chircaesti de pe malul drept al Nistrului, s-a produs o explozie uriasa la magistrala Analiev-Tiraspol-Ismail, care transporta gazele rusesti spre Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia. S-a format un crater cu diametrul de 12 metri si adanc de 10 metri. Tiraspoltransgaz a anuntat ca transportul gazelor rusesti spre Balcani a fost suspendat.Flacarile de peste 50 de metri se puteau vedea din balcoanele blocurilor de la Tighina. Conducta avea un diametru de 1 metru si 20 de centimetri. Presiunea gazelor a scazut la Chisinau, anunta Departamentul pentru Situatii Exceptionale. Satul Chircaesti este controlat de bandele lui Igor Smirnov, chiar daca localitatea se afla pe partea dreapta a Nistrului, la fel ca Tighina (rusii ii spun Benderi).
Scenariul unui sabotaj de la Tiraspol
Magistrala fusese ingropata la doi metri sub pamant, iar temperaturile erau relativ scazute. Prin urmare, nu existau factori care sa provoace dilatarea puternica a gazelor si nici pentru aprinderea lor. Autoritatile transnistrene au stins incendiul. Localnicii s-au speriat de vuietul sinistru si de cutremurul puternic, crezand ca a inceput un nou razboi intre Chisinau si Tiraspol sau ca a explodat vreun depozit de arme rusesti. Explozia a avut loc in camp deschis si nimeni nu a fost ranit. Ion Gogu, un roman de 50 de ani din satul Copanca, a facut atac de cord si a murit pe loc. Nu departe de crater, se afla satul Chitcani din asa-zisa zona de securitate, o fasie demilitarizata, lata de cativa kilometri, situata de-a lungul Nistrului. Chipurile, aici vegheaza Comisia Unificata de Control. Nu departe de aici, pe partea stanga a Nistrului, este Corjova, satul natal al lui Voronin. Corjova este controlat de Tiraspol, dar formal este sub jurisdictia Chisinaului. Igor Smirnov a interzis organizarea alegerilor din 5 aprilie la Corjova. Vamesii transnistreni au sechestrat deja urnele de vot. Oficialii din sat au cerut protectie din partea Comisiei Electorale Centrale fiindca militienii lui Smirnov au devenit tot mai agresivi. Comisia a cerut Guvernului sa asigure securitatea in regiune. Serghei Gorlov, copresedintele rus al Comisiei Unificate de Control, a declarat ca deschiderea sectiei de vot la Corjova ar determina tensionarea situatiei. Si apoi a pocnit conducta.
Autoritatile romåne cred ca e ceva normal
Nu este "un act de rea-vointa", explozia a fost provocata de uzura conductei, vechi de peste 30 de ani, a comunicat asa-zisul minister de interne de la Tiraspol. Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, a explicat ca Romania nu este afectata de aceasta explozie. Tiraspoltransgaz anunta insa ca s-a oprit gazul spre Romania. Specialistii nostri ne asigura ca nu a fost un sabotaj. "O conducta poate exploda, se poate intampla oricui. Daca acea conducta era veche, pot aparea probleme de coroziune, cu atat mai mult, cu cat presiunea gazelor era ridicata. Nu cred sa fi fost un sabotaj sau ceva intentionat la mijloc", sustine directorul general de la Transgaz. "Probabil a fost un defect mai mare acolo la conducta. Inclusiv la noi, in anii trecuti, au fost explozii la conducte si s-a format un crater de patru metri", este de parere Marius Stroia de la Dispeceratul National de Gaze.
Situatia este urmarita si la Bruxelles. "Suntem in legatura permanenta cu autoritatile romane si bulgare pentru a sti exact care sunt efectele acestei explozii asupra securitatii lor energetice", a spus Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Reamintim ca, in urma cu doi ani, o conducta din Caucaz a sarit in aer si Georgia a ramas fara gaze in plina iarna. Atunci s-a speculat ca Rusia ar fi pedepsit astfel autoritatile de la Tbilisi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲