Geoană acuză Bucureştiul de aroganţă faţă de provinciile istorice
adăugat 25 ianuarie 2009, 15:39, la Politică
Preşedintele Partidului Social Democrat şi al Senatului din România, Mircea Geoană, a acuzat Bucureştiul de aroganţă faţă de provincii şi mai ales faţă de Moldova. Liderul social-democrat a avertizat, sâmbătă, la Iaşi, cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române că "o parte mai importantă din legământul, angajamentul, viziunea şi proiecţia despre România pe care părinţii fondatori au stabilit-o acum 150 de ani sau acum 90 de ani, la Marea Unire, în mare măsură nu sunt respectate".Mircea Geoană a a vut şi o explicaţie pentru afirmaţia sa: "Atunci părinţii noştri fondatori au avut un contract între Bucureşti şi Iaşi, între Ţara Românească şi Moldova, şi Bucureştiul politic nu şi-a onorat misiunea istorică faţă de Moldova şi faţă de moldoveni".
Preşedintele Senatului a explicat că "a fost extrem de clar în acel contract că vor fi părţi egale, recunoscute egal şi, astăzi, din păcate, vedem Bucureştiul uneori prea arogant din punct de vedere politic şi Moldova cea mai săracă regiune a României şi cea mai săracă a Europei".
În opinia sa, "această nedreptate şi această parte de contract neonorat, trebuie să fie reparată de această generaţie de lideri politici, aşa cum Bucureştiul politic nu s-a achitat de promisiunea la fel de solemnă pe care a făcut-o Transilvaniei la Marea Unire, aşa cum Bucureştiul politic are încă o datorie istorică faţă de Basarabia şi faţă de Chişinău".
Mircea Geoană a spus că ştie despre faptul că "sunt prea multe sate din România în care se trăieşte ca pe vremea lui Cuza, acum în secolul XXI".
El a deplâns faptul că că există, astăzi, "pensionari şi tineri care nu pot trăi dintr-o pensie sau un salariu" precum şi "oameni mor cu zile în spitalele ţării, plimbaţi câteva ore de la un doctor la altul, care, cu indiferenţă şi cinism, nu-şi respectă contractul faţă de naţiune".
Colega sa de Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a insistat asupra faptului că "la 150 de ani distanţă, şi România astăzi se află în faţa unor noi reforme - revizuirea Constituţiei, revizuirea Codurilor penal şi civil, continuarea creşterii economice. Suntem şi în faţa unui nou Parlament, ales în mod direct şi, la fel ca acum 150 de ani, sperăm de la politicienii vremii să dea dovadă de maturitate şi inteligenţă, de solidaritate şi patriotism".
În opinia Robertei Anastase, "avem nevoie, la fel ca acum 150 de ani, de coagularea tuturor forţelor politice pentru a realiza ceea ce până la urmă ne-am asumat în faţa românilor". Lidera deputaţilor a salutat prezenţa la sărăbtoririle de la Iaşi a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
Primarul Iaşilor, Gheorghe Nichita, a cerut ca "ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare naţională". Pentru edilul ieşean astfel li s-ar arăta generaţiilor următoare "cum s-a făcut această Unire".
Agenţia de Presă NewsIn transmite că pentru organizarea manifestărilor dedicate Unirii, municipalitatea ieşeană a cheltuit peste 200.000 de lei româneşti, fonduri care vor fi alocate ulterior din bugetul statului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲