Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:49

 

Geopolitca.ru: Majoritatea fortelor politice din Romania opteaza pentru o apropiere de Rusia

adăugat 08 octombrie 2008, 11:33, la Ştiri de Top

In viziunea portalului rus, starile de spirit antirusesti sunt caracteristice in prezent doar unei parti neinsemnate a intelectualitatii, in timp ce poporul simplu fie este indiferent, fie simpatizeaza Rusia

Majoritatea fortelor politice din Romania, mai putin PD-L si Traian Basescu, opteaza pentru o mai mare apropiere de Rusia, ceea ce ar fi o "sansa reala de marire a gradului de suveranitate a Romaniei in raport cu NATO si UE", scrie portalul analitic rus Geopolitica.ru intr-o radiografie a vietii politice din Romania. In materialul de deschidere a paginii principale a site-ului, intitulat "Politica externa a Romaniei in raport cu Rusia - sunt oare posibile schimbari?", site-ul rus de analiza Geopolitica.ru, citat de NewsIn, scrie marti ca Europa de Sud-Est si Balcanii sunt regiuni de o importanta vitala pentru Rusia, care pretinde rolul de pol al puterii in spatiul euroasiatic.

Romania si Moldova, bariera in calea panslavismului si veriga intre Rusia si tarile din Balcani

Romania este veriga de legatura dintre Rusia si statele ortodoxe din Peninsula Balcanica si din Europa Centrala si de Est. Moldova si Romania, fiind tari majoritar ortodoxe, au rolul de punte intre teritoriile estice si cele sud-slavice ale civilizatiei unitare bizantino-ortodoxe si eurasiatice. Pe de alta parte, moldovenii si romanii, tinand de familia limbilor romanice, sparg masivul unitar slavon in doua parti, rupand Rusia de Balcani.

Balcanii sunt separati de platoul rus de teritoriile Romaniei si Moldovei. De aici vine si rolul geopolitic deosebit al acestei regiuni, care este pentru Rusia in acelasi timp o cheie pentru regiunea Marii Negre si a Balcanilor, dar si un avanpost pentru avansarea spre Eurasia al fortelor euroatlantice.

Romania si Moldova sunt in aceasta situatie verigi de legatura intre Rusia si statele ortodoxe ale Peninsulei Balcanice si ale Europei Centrale si de Est. O particularitate a identitatii romano-moldovene este faptul ca, locuind timp indelungat in vecinatatea popoarelor slave, aceste popoare au fost nevoite sa-si croiasca identitatea in opozitie cu cea slava si aceasta opozitie era cu atat mai pronuntata cu cat in afara de limba si unele traditii nu mai erau prea multe elemente care sa-i diferentieze pe moldoveni si romani de slavi - religia, modul de viata, indeletnicirile moldovenilor si romanilor erau in mare identice cu cele ale ucrainenilor sau bulgarilor.

Aceasta pozitionare, combinata cu antislavonismul caracteristic romanilor, a dus la faptul ca Romania a jucat si joaca, din momentul crearii sale, rolul elementului de baza al unui cordon sanitar construit in jurul Rusiei mai intai de Marea Britanie, iar acum si de SUA.

Portalul rus scrie ca prabusirea regimului lui Ceausescu a fortificat considerabil vectorul atlantic din politica externa a Romaniei. De fapt, insasi lovitura de stat, numita revolutie, a fost coordonata, dupa cum sustin un sir de experti cu renume, de Occident cu participarea activa a Ungariei si a minoritatii maghiare din Romania si a retelelor protestante, potrivit autorului analizei, Aleksandr Bovdunov.

"Golaniada", experimentul Occidentului pentru "revolutiile portocalii"

Totusi, pana la momentul venirii la putere in 2004 a presedintelui Traian Basescu, Romania a incercat sa penduleze intre Vest si Est. Primul acord pe care l-a semnat guvernul Frontului Salvarii Nationale dupa caderea regimului lui Ceausescu a fost cel de prietenie si cooperare cu URSS, reaminteste analistul. Dar destramarea vecinului estic a pus Romania intr-o situatie extrem de dificila. Guvernul lui Ion Iliescu intelegea ca orientarea ferma catre Occident va insemna pentru Romania o totala pierdere a suveranitatii, potrivit analistului. Pe de alta parte, spune el, Occidentul era nemultumit de rezultatele "Revolutiei din 1989". Mentinerea la putere a socialistilor, care incercau sa pastreze elemente ale socialismului in economie si un curs independent in politica externa, nu convenea conducerii majoritatii statelor occidentale si mai ales SUA. Cu sustinerea Departamentului de Stat al SUA, in ianuarie-februarie 1990 in Piata Victoriei din Bucuresti au fost organizate manifestari de masa ale opozitiei. Principala cerere a protestatarilor, majoritatea intelectuali, studenti si profesori cu viziuni prooccidentale, era liberalizarea si democratizarea sistemelor politic si economic. De fapt, "golaniada", cum au fost mai tarziu supranumite aceste evenimente, a devenit un model pentru "revolutia portocalie" din Ucraina. "Revolutionarii" si-au compus pana si un imn: "Mai bine golan decat tradator, / Mai bine haimana decat dictator, / Mai bine huligan decat activist, / Mai bine mort decat comunist". Iar principalele lozinci erau "Cine-a stat cinci ani la rusi nu poate gandi ca Bush!", "Nu vrem neocomunism!", "Ieri Ceausescu, azi Iliescu!".

Dar, continua portalul rus, spre deosebire de conducerea Ucrainei, presedintele Iliescu, cu sustinerea Securitatii si a clasei muncitoare, a reusit sa depaseasca "problema portocalie". Au fost organizate manifestatii ale muncitorilor de la uzinele din Bucuresti, care au venit inarmati cu rangi si bate. Presedintele a chemat populatia sa apere democratia de tradatorii Patriei. in consecinta, Bucurestiul a devenit de trei ori martor al masacrarii demonstrantilor prooccidentali. De trei ori mii de mineri au acaparat trenuri si au venit in capitala ca sa-i bata pe liberali. Iar lozinca miscari minerilor era "Moarte intelectualilor!".

Majoritatea covarsitoare a populatiei sustinea directia lui Ion Iliescu spre o politica externa independenta. Dar, in conditiile in care Rusia nu reprezenta o forta reala, Romania a fost atrasa vrand-nevrand in procesele integrarii euroatlantice, explica portalul analitic Geopolitica.ru.

Victoria in 2004 la alegerile prezidentiale a proatlantistului Basescu a marcat momentul decisiv al retragerii Rusiei din Balcani. Romania se declara un avanpost al atlantismului in regiunea Marii Negre si prim-bastion al Europei in Est, iar cooperarea cu regimurile lui Iuscenko si Saakasvili, la fel ca si prietenia cu SUA au devenit prioritati ale presedintelui.

Victoria Rusiei in Georgia si reactiile PRM si PSD

Victoria Rusiei asupra Georgiei a pus regimul lui Basescu intr-o situatie extrem de dificila, scrie portalul rus. S-a inviorat opozitia, care a vazut in evenimentele din Georgia si in fortificarea Rusiei o sansa pentru o schimbare interna in tara. Actiunile Rusiei au fost sustinute cu entuziasm de vicepresednitele Senatului, Corneliu Vadim-Tudor. Publicatia oficiala a partidului ultranationalist Romania Mare a scris ca actiunile Rusiei ortodoxe aduc Romaniei speranta ca dupa Saakasvili vor fi debarcati si toti ceilalti presedinti "portocalii", inclusiv Iuscenko si Basescu.

Nu atat de categoric a fost Mircea Geoana, liderul Partidului Social-Democrat, majoritar in Parlament, fost ambasador la Washington si ministru de externe pe vremurile presedintelui Iliescu, care, in calitatea sa de presedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externa, a efectuat o vizita oficiala in Rusia la 10 septembrie, mentionand "necesitatea unei noi politici fata de Rusia" si criticand politica, in viziunea lui antirusa, a presedintelui Basescu (n.r. - vizita nu a mai avut loc, urmand a fi reprogramata). O metamorfoza uimitoare a fostului politician proamerican, apreciaza portalul analitic rus. De altfel, ca toti social-democratii, el gandeste destul de pragmatic si intelege ca in situatia internationala schimbata Rusia nu poate fi ocolita. in plus, inca de pe vremea lui Iliescu, partidul, mai mult decat altele, este dispus sa fortifice cooperarea cu Rusia, desi nu in defavoarea cooperarii euroatlantice.

"Trezirea societatii" si apropierea de Rusia

Fortificarea pozitiei Rusiei in lume a marit interesul fata de aceasta in Romania. Starile de spirit antirusesti sunt caracteristice in prezent doar unei parti neinsemnate a intelectualitatii, in timp ce poporul simplu fie este indiferent, fie simpatizeaza Rusia. Sentimentul este insotit de nostalgiile crescande dupa socialism si dupa vremurile lui Ceausescu, cand Romania avea un loc aparte in lagarul socialist. In plus, aceasta tendinta se explica si prin trezirea societatii, cand, dupa aderarea la UE, s-a constatat ca aceasta nu este o solutie pentru toate problemele, cum se credea la inceput. Si nu e de mirare ca romanii au inceput sa traga cu ochiul spre Rasarit, conchide Geopolitica.ru.

Portalul mai afirma ca in prezent majoritatea fortelor politice din Romania, cu exceptia lui Basescu si a Partidului Democrat Liberal, opteaza pentru schimbarea relatiilor cu Rusia, in sensul unei mai mari apropieri. Pentru Romania, aceasta este o sansa reala de marire a gradului de suveranitate in raport cu NATO si UE, dar si o posibilitate de a-si creste influenta in UE din contul unei relatii privilegiate cu o supraputere energetica cum este Rusia. Romania se pare ca vrea sa revina la tactica sa preferata de joc la doua mese si de negociere a unor privilegii din ambele parti. Este lucrul pe care Romania mereu a stiut sa-i faca foarte bine, conchide portalul analitic Geopolitica.ru.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.ro
eu unul nu sunt pentru o apropiere de rusia decat daca sunt indeplinite urmatoarele puncte:

1. Se cer scuze oficial pentru secole de holocaustul romanesc creat de rusi.

2. Se returneaza tezaurul, si toate produsele furate din Romania prin sovhozuri.

3. Se deschid public toate arhivele ruse referitoare la Romania.

4. Identifica, amenajeaza si doneaza Romaniei toate locatiile cu cimitire militare romanesti de pe teritoriul actual al rusiei.

5. Participa activ, inclusiv cu forta armata la returnarea TUTUROR teritoriilor romanesti instrainate de rusi in ultimii 300 de ani.

si atunci mai putem discuta. Ce zici Putin?
A comentat the thinker 08 octombrie 2008, 10:43
Doamne,nu pot sa cred cata dezinformare si ce articol propagandistic este acesta.Nu stiu de unde sa incep in a demonta minciunile rusilor.Bre,fratilor,care dintre voi sunteti dispusi sa acordati credibilitate articolului de mai sus,doar ganditiva la tranzitia chinuitoare prin care a trecut ROU ca sa se ridice cat de cat la standardele occidentale.Rusii vorbesc ca romani sunt dezamagiti de UE.E o minciuna penala asta,pentru ca romanii n-au fost si nu sunt prosti sa creada ca imediat dupa aderarea la UE se va ridica si nivelul nostru de viata;Spania la sfarsitul anilor `80 cand a aderat la UE era intr-o pozitie similara cu cea a Romaniei si daca Spaniei i-au trebuit vreo 15 ani sa ajunga din tara de emigranti cum Romania acum,intr-o tara de destinatie a emigrantilor din toata lumea,la fel avem si noi nevoie de vreo 15 ani ca sa ridicam nivelul de viata in ROU.2.Prostanacul de Mircea Geoana care conduce PSD-ul,n-are cum sa priveasca spre Rusia ca spre un ideal de urmat,tot ceea ce incearca acesti oameni care sunt din toate partidele romanesti,iar nu numai de la PSD,este o incalzire a relatilor Ruso-Romane,care in acest moment sunt inghetate.Poate singurul adevar din acest articol de 2 bani este antislavonismul caracteristic romanilor.Oriunde ai merge in ROU si ai incepe sa faci politica,ati observa ca Rusia pur si simplu nu exista pentru noi,la marea majoritate,chiar majoritate covarsitoare nu le pasa ce se intimpla in Rusia,noi daca n-am fi obligati de realitate sa cumparam gaze si petrol rusesc,pur si simplu balanta schimburilor comerciale ruso-romane ar fi un dezastru,asa insa rusii sunt intr-un oarecare avantaj econobic vorbind.Pai,care nebun s-ar duce tocmai in Rusia sa investeasca in ceva de pe acolo.In fine trebuie sa ma opresc in a mai spune ceva,ca am scris destul .:-)
A comentat micael 08 octombrie 2008, 13:39
Mda, ca de obicei de aceasi parere cu Micael. Textul e clar propagandistic si nu pot sa nu-mi aduc aminte de povestile pe care le citeam in manualele de istoriei de dinainte de 89. Itradevar aceasta este formula ruseasca de abordare a problemei: rastalmacirea adevarului si inventarea unor mici minciuni care sa sustina aceasta rastalmacire.
Romania e nemultumita de aderarea la UE si priveste cu nostalgie la vremea economie centralizate? Hmm, la prima categoric nu! ci din contra, Romania e cat se poate de entuziasta de aderarea la UE. Cat despre economia centralizata, da, mai sunt cazuri care deplang vremurile. Unii ca au avut pozitii bune in partid si au supt bine acolo, altii, cam ca si bunica-mea, ii apauca dorul de tinerete si considera o reala reusita faptul ca au reusit sa-si cumpere un apartament toata viata lor prin bunatatea statului. Oricum mai mult nu cred ca ar fi avut nevoie, avand in vedere ca erau muncitori intr-o uzina. Nu aveau nevoi intelectuale, gen libertate de exprimare, si nici nu au fost prea credinciosi. Da cu parere de rau exista oameni pentru care 6 decembrie este un motiv de pelerinaj la cimitirul Ghencea, la marmantul lui Ceausescu. Dar trebuie aratat adevarul sunt doar persoane de peste 70 de ani, care au trait cat au fost tineri in comunism si pentru care comunism= tinerete+ maturitate(salariu, casa , copii, concediu la munte) si capitalism= pensie mica, boli, tineri cu plete si cercei, homesexuali si alte boli ale societatii de tip liberal.
A comentat Vlad90 08 octombrie 2008, 14:28
de acord cu cele mentionate mai sus. romanii ii percep pe rusi ca pe niste dusmani si petre tutea spunea - rusiia este dusmanul natural al romaniei. nici o vorba de o apropiere fata de rusia. poate ca romanii au devenit ma sceptici fata de actiunile americanilor, dar asta nu inseamna ca au sarit in bratele rusilor
A comentat talex 08 octombrie 2008, 17:32
Articolul mi se pare foarte interesant. In primul rand, ne putem face o parere despre modul cum privesc rusii, cei mai luminati, situatia din RO in perioada `89-`08, precum si modul cum pun problema prin prisma gandiri lor dar mai ales "unghiul" din care privesc anumite realitati din acest spatiu.
E normal, anumite lucruri nu pot fi usor digerate de romani, totusi, daca e sa stam stramb si sa judecam drept, cum spune proverbul, rusii au multa dreptate in ceea ce afirma. Sa iau cateva exemple: -intr-adevar, rusii nu se bucura de multa simpatie in RO, dar, depinde la cine-i raportezi, pai daca-i raportezi la americani, e clar ca nu au trecere in ochi romanilor, in rest lucrurile sunt discutabile, ungurii nu se bucura de o simpatie mai mare, nu categoric, bulgarii, la fel, ucrainienii sunt mai rau vazuti in RO decat rusii, nici francezii sau italienii nu se mai bucura de f. multa simpatie, aici e vina noastra, asta-i o alta discutie;
- cred cu tarie ca daca Rusia nu ar fi luat din pamanturile romanilor, lucru de neacceptat pt. romani in urmatorii 1 milion de ani, relatiile intre cele doua natii ar fi fost exceptionale, sunt ferm convins de acest lucru, pt. ca avem niste chestii al naibi de comune, iarasi, o alta discutie;
- inca un lucru care trebuie spus, rusi nu sunt simpatizati in RO, cum spuneam, dar, nu cred ca putem spune ca-i uram, nu, categoric nu.Ii antipatizam, numai si numai prin prisma faptului ca ne-au luat din teritotrii si sau purtat cum s-au purtat cu romanii din Basarabia, orice alta bazaconie, gen, " sunt betivi, porci..etc", astea-s lozinci, peste tot in lume exista asa ceva, mai mult sau mai putin .
A comentat FURNICA 08 octombrie 2008, 17:43
vai de capul tau, corneliu vadim tudor, oare nu stie domnia sa ca in rusia notiunea romania mare sunt cuvinte de mare ocara, oare nu pricepe el ca in caz de ajung tancurile rusesti peste prut, primul la zid va fi pus chiar corneliu vadim tudor, putin are mare simpatii fata de doleantele secuilor etc
A comentat ion 08 octombrie 2008, 18:01
Antislavonismul la romani exista, la fel cum exista la unguri, la finlandezi si la altii, e o reactie absolut normala de auto conservare a valorilor unei natii prin respingerea altor valori straine. Pai ce, rusii nu au un sentiment de antiromanism, antichinezism, antigermanism etc, sigur ca au, e in natura firii. Singura problema e sa nu amplificam sensul. La fel "cordonul sanitar" care a fost creat, dupa cum spune analistul, iarasi e un lucru evident, este stiut faptul ca Tarile Romane au luptat enorm de mult de la dezmembrarea Daciei pana la reunificare sub numele de Romania, cum la fel de adevarat este ca romanii au fost ajutati sa se uneasca, pt. ca oricat ne-am fi luptat, atunci ca si acum, pastrand "scara", erau destui care nu dorea refacerea Daciei. Cei care ne-au ajutat, francezii in primul rand, evident, ca au facut acest lucru in special pt. a face, cum spune rusul, un cordon intre Rusia si zona Balcanilor. Asta-i adevarul, mai bine ca rusi nu-l stie nimeni, de ce, pt. ca ei l-au simtit din plin.
A comentat FURNICA 08 octombrie 2008, 18:08
Personal, nu-i simpatizez, dar nici nu-i urasc pe rusi, spun asta pt. ca in felul lor, rusii, au procedat corect in disputa cu noi, daca e sa fim realisti si sa trecem peste orgolii si resentimente. Ne-au prins pe picior gresit int-un moment dificil al istoriei, legea selectiei naturale a functionat corect, cel slab este doborat de cel puternic, selectia este un lucru absolut normal la orce nivel. Cand te gandesti ca am fi putut fi absorbiti ca ucrainienii, sau mai rau am fi disparut prin asimilare, cate popoare n-au disparut asa, in fine, pt. mine rusii sunt, sa zicem, interesanti. Le studiez cultura, atat cat pot si am timp, aveam o banuiala, care mi s-a confirmat.
A comentat FURNICA 08 octombrie 2008, 18:24
DA. Discutia e foarte interesanta si incita la dialog. nu pot sa fiu de acord ca celelalte popoare sunt percepute de romani in acelasi fel. bineinteles ca exista o doza de sovinism in fiecare natiune. poate ca romania va avea relatie diplomatice bune cu rusia, vreodata. dar faptele istoriei si neincrederea nu vor disparea. daca e sa judecam dupa principiul lui darwin inseamna ca poporul roman si-a ratat destinul in sensul ca altii ni l-au modelat. Romania traieste la un dublu complex, fata de occident si fata de rusia. e complexul natiunii mici, in sens cioranian, neputincioasa, care si-a trait momentele de glorie cand vecinii erau in plina decadenta. si pe mine ma fascineaza rusia, o admir si o ,,urasc,, totodata. daca as face abstractie de faptul ca sunt basarabean, daca m-as fi nascut prin argentina sau australia, undeva unde nu as fi simtit cum e sa traiesti sub cizma rusului- ar fi fost loc doar de admirati. nefiin asa, suntem, inevitabil, subiectivi.
A comentat talex 08 octombrie 2008, 20:52
Talex,omule,ce comentariu bun ai fost in stare sa faci.Pur si simplu m-ai impresionat prin argumentele aduse.Totusi am o intrebare pentru tine:Ce ar trebuii sa faca neamul acesta romanesc ca sa scape de complexul natiunilor mici si sa devina constient ca suntem un neam mare,si la propriu si la figurat?Eu am cateva idei despre acest lucru,dar mai intai vreau sa le citesc pe ale tale.
A comentat micael 08 octombrie 2008, 21:25 | mergi sus ▲
Parerea mea, as dori foarte mult sa ma gresesc .
No sa fie bine la noi poate mult timp, poate niciodata.Ce am inteles eu din articol. Totul e foae verde, vraji. Oameni buni, trageti atentia inca odata la ULTIMELE DOUA PROPOZITII din articol , nu va fie lene!
Pur si simplu Romania si Rusia inteleg istoria fiecare in felul sau. Hai sa tragem atentia la niste momente . Eu ma refer la ambele state , adica si populatia, politicienii, propaganda ,istoria cum se invata. In Romania cu intrarea in Ue si NATO se cultiva foarte mult ura de tot ce e rusesc, in baza ca neau rupt tara in bucati, au deportat, au rusificat Basarabia ,au organizat Transnistria s.a. ceia ce de fapt e adevarat .Pe chind absolut nici o atentie nu se atrage la faptul , ca si cum nu a fost ,inca de la Cantemir au cerut ajutor de la rusi impotriva turcului, dar ce facem cu anul 1877. Erau aliati , bateau turcul impreuna pe la Varna, Plevna, Shipca. Si pe urma ce sa intimplat. In primul razboi mondial cum sa purtat Romania, tot aliati au fost, si Franta. Cautati ,ce spune in 1919 ministru de externe francez despre Romania. Cam ceia cei in ultimele doua propozitii din articol. In al doilea razboi mondial, povestea cu intoarcera armelor. Acum in ultimul timp un rol mare in interesele SUA in bazinul marii negre .Romania socoate lucruri normale. Rusii ,diametral opus in toate. Toate pacatele Romaniei le vad in acele lucruri normale. Pe chind ei nu vad nimic rau in ruperea tarii, deportari s.a. faradelegi din punctul nostru de vedere. Asa ca probleme sunt si mari .
Ma interesaza alta .De ce a aparut acum asa articol unde se spune ca multe forte din Romania activeaza ,se spun pentru relatii mai strinse cu rusii. De ce acum ,chind toata lumea a inteles ca in SUA e o criza nebuna, rolul de jandarm in lume scade , rezultatele din Caucaz ( un prieten a lui Basescu , Saacashvili ), in Ucraina o criza politica serioasa ( Yushcenco - al doilea prieten ), eu ma refer ca toti au fost si sunt dansatori in hora intereselor SUA .Si nu pe ultimul loc relatiile Rusiei cu Germania, Franta ,Spania si Italia. Oare nu de asta se aud tot mai multe voci pentru relatii cu Rusia .Dar cu parere de rau mi se pare ca e cam tirziu . Vom vedea .
In tot coment. am sa va aduc aminte ( nu trebue voi sa-mi spuneti )ca sunt basarabean si nu pot lega doua cuvinte .
Ce am scris mai sus e parere mea subiectiva , nu luati de adevar. Sa urmarim evenimentele si nu uitati de momente din coment. meu ,sa vedem totus cum vor sta treburile.
Si poate principalul , absolut nu doresc sa fiti deacord cu mine. Poftim domnilor, o sa citesc cu cel mai mare interes parerile Dumneavoastra !
A comentat j.PHILIPS 08 octombrie 2008, 22:49 | mergi sus ▲
urasc rusii,treb sa le facem lor ceia ce au facut si stramosilor nostri,prinsi batuti,deportati,impuscati pe loc.
A comentat cdm 08 octombrie 2008, 23:32 | mergi sus ▲
talex, impresioneazama si pe mine cu argumente de genul - momente de glorie a neamului ,pe chind vecinii erau in plina decadenta .
Bine , eu pot fi deacord cu un lucru . Ca un om nu poate cunoaste toate momentele istorice . Poate au fost si eu nu cunosc .
Daca Sadoveanu nu vrajeste si cum descrie in cartea sa "Fratii Jderi" , pe care eu am citito prin clasa 6 , asta a fost prin 1979 ( in romana nu chirilita) , in toiul rusificarii rep. Moldova. Asa a fost sa fie .
Nu mai tin minte anul. Stefan Cel Mare , batalia de la Vaslui .40 000 contra 120 000 turci . Uite asta a fost MOMENT DE GLORIE A MOLDOVENILOR!!!
Au mai fost si la altii poate Mircea, Vlad ,Mihai , dar mai mici . Dar de vecini nu pot spune ca erau in plina decadenta .
A comentat j.PHILIPS 08 octombrie 2008, 23:44 | mergi sus ▲
decat un comuniste staliniste mai bine un spalator de buze si de k.. in occident !

decat romania iar la urina rusilor si lumea 3-ia ,mai bine e sa mancam o mamaliga pe saptamana pana ne ridicam si noi romanii ca restul de natiuni democrate occidentale !
A comentat poprika d 09 octombrie 2008, 01:41 | mergi sus ▲
Au existat mai multe momente de glorie a poporului roman si importiva turcilor:

- victoria lui Mircea cel Batran de la Rovine, prima infrangere ustoratoare a turcilor in Europa,

- avansul lui Mihai Vitezul pana la Edirne (fostul Adrianopole) si strict numai cu trupe romanesti fara nici un ajutor strain - practic a eliberat bulgaria de astazi (si turcii au adus trupele din asia ca sa-l opreasca).

Cu rusii NICIODATA romanii n-au cooperat bine. Pentru ca rusii au fost intotdeauna duplicitari. In 1877, treaba cea mai importanta am facut-o noi. Practic romanii au eliberat Bulgaria, si bulgarii n-o recunosc nici astazi. Rusii s-au dus inainte au luat bataie si apoi au cerut ajutorul Majestatii Sale Carol I. La fel ca in primul razboi mondial de mai taziu, Carol I a ajuns sa inlocuiasca toate trupele rusesti, care nu vroiau sa lupte, cu trupe romanesti. Aproape toate redutele au fost cucerite de romani. Prizonerii turci mentionau ca le este frica numai de soldatii cu cusmele inalte - regimentele de dorobanti care erau un del de trupe de asalt - nu stiau cum sa-i opreasca. De ce crezi ca a scris Alecsandri poezia Penes Curcanul - personaj care a existat in realitate.
Cum au platit rusii acest eroism, acest ajutor? S-au opus vehement la Berlin ca Romania sa recupereze Dobrogea (pierduta de la Mircea) si ne-au luat sudul basarabiei acum in Ucraina.

Dar romanii au avut momente de glorie si impotriva rusilor mai ales in al doilea razboi mondial: de la luptele de la Tiganca si Dalnic, cu faimoasele capete de pod, pana la cucerirea Odesei, patrunderile spectaculoase ale vanatorilor de munte la cucerirea Sevastopolului evidentiate de von Manstein, rezistenta vanatorilor in Caucaz, maiestria Generalului de tancuri Korne in Crimeea si nu numai, avansurile in stepa rusa pana la Marea de Azov, cucerirea orasului Nalcik (tot de vanatorii de munte) in Cecenia (ultimul avans aliat in caucaz), etc.
Toti cei 30-40 de castigatori romani ai crucii de fier ar trebui sa fie mentionati in manualele de istorie.
Un singur episod, iti povestesc, exista o carte scrisa de un german "Calaretii Fantastici" care as vrea s-o vad tradusa in romaneste. Este vorba, se pare, de ultima lupta cu sabii ca s-a dat intre o divizie romana si rusa de cavalerie prin 1942. Rusii au fost atat de impresionati ca au batut o medalie si au dat-o la supravietuitori. Romanii, in stilul lor caracteristic, au uitat de ea.
Si ca sa fie clar, in al doilea razboi mondial s-au ciocnit doua extreme: stanga comunista si dreapta fascista. Romanii au luptat de ambele parti, nu inseamna ca au fost fascisti si apoi comunisti. Au facut aliante de conjunctura - asta este soarta tarilor mici.
Dar parca au luptat cu mai multa daruire cand au facut-o impotriva rusilor ....

A comentat bai rusule philips 09 octombrie 2008, 06:59 | mergi sus ▲
Subiectul atrage multe controverse, ca in final sa intelegem adevarul rastalmacit pentru o propaganda buna a statului rus.
Articolul nu este conceput ca o naivitate sau fantezie fata de imaginea rusului si rusiei in romania, mai degraba ca pe o reusita a kremlinului dincolo de actiunile din georgia si tensiunile cu ucraina. Pentru a demonstra ce influenta detine rusia trebuie creata o victorie deplomatica fata de vest, cum aceasta nu poate fi creata prin gaze sau arme, atunci ramane doar calea manipularii maselor.
Tehnica este cunoscuta bine ea fiind folosita deseori de regimurile de la kremlin, un ex elocvent ar fi cu cel de al doilea razboi mondial cand la invazia germana din 1939 propaganda rusa spunea ca frontul este la berlin.
Scopul articolului nu este de atrage respectul occidentului sau romaniei, acest lucru fiind clar din realitatea resimtita in romania. Scopul articolului este unul pur domestic, de a inspira incredere poporului in statul rus si capacitatile acestuia.
A comentat cod 09 octombrie 2008, 07:20 | mergi sus ▲
daca tonul discutiilor si contraargumentarea ar fi depasit limita bunului simt nu m-as mai intors, dar intrucat toti cei care au scris pana acum dau dovada ca sunt foarte bine informati si pastreaza decenta dialogului, lucru rar pe un forum. pentru michael- da Romania e natiune mica- in toate sensurile- si nu gasesc nici o urma de ofensa sau injurie in aceasta afirmatie, de-a lungul istoriei a fost mai mult un instrument, viata EI a decurs din actiunile tarilor mari (puternice, virile, razboinice), dar nu intotdeauna - ex (ptjphil) unirea de la 1918 - romania si-a trait apogeul istoriei, implinirii in acel an, iar vecinii sufereau, imperiul otoman se destrama, rusia fusese macinata de un razboi civil si de o revolutie, astfel vecinii incheiau un ciclu al manifestarii lor existentiale, moment de care Romania a prifitat, fiind bineinteles sustinuta si de occident. pentru mine faptele lui stefan cel mare sau ale lui mircea cel batran nu sunt momente de glorie (obligatorii), e o distanta de timp enorma, la cat de mare l-am facut noi pe stefan ar fi trebuit sa fi fost consemnat de intreaga cronica medievala, aceste ,,pomeniri,, pot fi numarate pe degete. o cauza poate fi si modul de lupta al lui stefan, niciodata in camp deschis, intodeauna prin mlastini, rapi si mai stiu eu ce. fiecare natiune , asa cum are nevoire de un poet national, cauta personaje in propria istorie pe care le imbraca in lauri, are loc un proces discret de mitizare si mistificare. dar, revenind la stefan, daca aceasta abordare a razboiului imotrica cuiva, i-a adus reteta libertatii, e meritul lui. si daca e sa discutam despre rusia si razboiul din georgia pot fi aduse o serie de argumente pro si conta, cred ca verbal orice poate fi demontat, uite ca mama rusie s-a hotarat sa-si trimita o nava militara in venezuela, singurl mod de intelege cat decat ce se ptrece in jurul nostru(ca ce se petrece cu noi nu o sa intelegem niciodata:) este detasarea, priviti si cerneti istoria ca si cum nu ati fi romani.
A comentat talex 09 octombrie 2008, 08:39 | mergi sus ▲
NU VISATI MA DUBINILOR NICIODATA NU AM VAZUT CA RUSSIA SA DUKA RELATII BUNE CU ROMII.
DAR CE DORESTE BOUL DE MAI SUS EL A VISAT CIND DORMEA ASEARA CU ROMII LA MASAN PAT.
TERITOARELE ROMANESTI CARE TERITOARE ?
R.MOLDOVA NICI SA NU VISATI PIZDUCILOR R.M NU VA APARTINUT NICI CÏND SI NICI NU VA VA APARTINE VAU INVATAT O ISTORIE DE KAKAT IN CARE TOTO CRED.
A comentat IVAN 09 octombrie 2008, 12:47 | mergi sus ▲
ROMINII TOATA VIATA LOR LING IN C.. AMERICANII SI VOR CONTINUA CAS ASA LII NATURA LOR EI SINT DATI PENTRU ASTA SI ACUM AU TRECUT LA RUSI.
NU DEGEABA SE SPUNE IN R.MOLDOVA
CE MA ESTI CURVA DE ROMAN CIND CU RUSSSII CIND CU NEMTII? ;))))
va rog sa nu va intristati romilor.
A comentat IVAN 09 octombrie 2008, 12:50 | mergi sus ▲
Ivane, noi nu ne suparam pe tine. Tu esti un om prapadit. Soarta ta e sa cureti baliga din grajd de la vaca. Imi pare foarte rau pentru tine. Dar tu ti-ai facut-o cu mana ta. In loc ca sa joci "Bilot" la scoala trebuia sa inveti si sa te faci destept.

Ce tine de subiect.
Romania e o tara mare si puternica. Problema Romaniei sunt romanii. Noi romanii am mostenit de la stramosi prea putine. Noi nu suntem increzuti in propriile forte. Ne mancam ca cainii intre noi si acest lucru da dovada de slabiciune. Moralul nostru este la pamant.

Haideti sa analizam Rusul:
Un Rus = 1 cap, 2 maini, 2 picioare.
Si Romanul:
Un Roman = 1 cap, 2 maini, 2 picioare.
Care este diferenta? Nici o diferenta.
De ce atunci noi suntem mai slabi decat rusii?
Va zic eu de ce. Noi nu suntem mai slabi decat rusul, noi CREDEM ca suntem mai slabi decat rusul.

Ceea ca noi vom fi candva prieteni cu rusia. Noi nu, poate copii copiilor copiilor copiilor copiilor copiilor nostri...atunci cand rusia se va destrama, cand a deveni o tara de mana a 4-a atunci poate poate vom fi prieteni.
Dar pana atunci, rusii ne-au facut prea multe rele pentru ca sa-i putem ierta candva.
A comentat 300 09 octombrie 2008, 13:53 | mergi sus ▲
Talex:
Stii bine economia?
Inchipuieti ca ai un mil de euro. Cate posibilitati ai pentru ca din 1 mil de euro sa faci 1 miliard de euro?
Acuma inchipuieti ca ai 1 leu. Cate posibilitati ai pentru ca dintr-un leu sa faci 1000 de lei?
Daca sa facem o proportie, iese acelasi lucru dar ma crezi ca e mult mai complicat sa faci dintr-un leu, 1000 decat dintr-un mil un miliard?

Acuma sa revenim la subiectul nostru. Eu zic ca Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul etc au facut victorii mult mai marete decat acelasi Napoleon, Hitler, Stalin...
Pe monumentul lui Stefan cel Mare candva scria asa: avand resurse limitate el facea lucruri marete. Gandeste-te la asta.
Nu-mi jigni strabunii.
Da stefan cel mare alegea locul bataliei prin mlastini, paduri etc. SI? si ce? E o victorie? E victorie! Si nu avem ce discuta la subiect.
Turcul e f.tut, Rusul e spart, Unghurul e cu p.la-n gat. Asta e important, dar unde l-am spart, cum? in ce conditii, asta pe nimeni nu le intereseaza...

Noi trebuie sa credem ca suntem mari, pentru ca asa si suntem!!! De aici se incep victoriile, din incredere in sine!!!
A comentat 300 09 octombrie 2008, 14:07 | mergi sus ▲
mai Ivane dak esti basarabean de-al nostru mai bine nu mai spune la nimeni, sau cel putin incerca sa-ti tii mintea pe acasa. in fine ce mai conteaza rusi ,romini , romi , moldoveni ... oameni sa fim k cellelalte vin mai apoi, iar voua fratilor curaj si nu va speriati k pina la urma mai eri cu rusii la masa am stat, nu e doar vina lor ci mai e si a noastra .Am gresit,e cazul sa nu omai facem!
A comentat eleparpp 09 octombrie 2008, 14:15 | mergi sus ▲
Interesante comentarii cu exceptia celor ce nu stiu altceva decat a injura si a fi belicosi,ca vezi doamne,doar-doar ne vor enerva si le vom raspunde la fel de aproape de nivelul lor de subcultura.Bre,Ivane,imi e egal daca tu esti Basarabean de etnie rusa sau roman din Basarabia,din pacate nu prea esti om...,in fine asta e treaba ta si va trebuii s-o revolzi singur.

Talex,frate,de imperiile maritime si nu numai create de portughezi,olandezi,chiar si imperiul Hasburgic(chiar daca in acest caz lucrurile sunt mai astfel)sunt sigur ca stii cate ceva despre ele.Hey si acum gandestete ca toate aceste neamuri din vestul Europei sunt oarecum egale numeric,daca nu chiar mai inferioare noua din acesta pespectiva si totusi au fost in stare sa "Cuceresca lumea".Tu bineinteles mi-ai putea spune ca ele n-au avut ghinionul sa fie pozitionate atat de aproape geografic de alte puteri ale Europei mai barbare,mai necivilizate(Gen Turcia si Rusia),dar totusi chiar si asa avand concurenta serioasa in a conduce Europa si in a cucerii lumea(gen Franta,Anglia,micile regate Italiene)au reusit sa se impune si sa-si castige respectul Europei intregi pana in zilele noastre.Noi cei din neamul acesta romanesc de ce n-am reusi sa facem lucruri asemanatoare in viitorul apropriat sau mai indepartat?!Stii care-i pacatul nostru cel mai mare,al romanilor de pretutindeni:Acordam prea multa credibilitate strainilor si prea putina celor cu acelasi sange si limba cu noi!Mi s-a intimplat chestia asta de cateva ori,cand romani de ai nostri stateau sa chibzuiasca in a ma crede pe mine sau pe altul strain tocmai de la mama draq de pe cealanta fata a planetei.Aici trebuie noi sa mai lucram si sa scapam de aceasta hiba urata a comportamentului inconstient al nostru!!!
A comentat micael 09 octombrie 2008, 15:36 | mergi sus ▲
pt. IVAN TURBINCA

Ba p.la de caine, ori esti prost ori esti tampit, cum care teritorii , chiar n-ai fost in viata ta la nici o ora de istorie, atat de prost esti. Mergi ba de trageti un glont in cap si curma-ti suferinta ca aberezi la greu. Basarabia, Nordul Bucovinei, tinutul Buceagului si Marameresul istoric, toate acestea sunt teritorii romanesti inca din timpul cand voi umblati si dormeati prin copaci, e mult de atunci, vreo doua mii de ani. Tine ba minte macar doua fraze, e o chestie de timp pana cand ne vom recapata teritoriile de care spuneam, iar spalatorii de coaie, asa cum esti tu si inca multi ca tine in RM, pe acestia o sa-i tratam cum se cuvine. Romania, intotdeauna a procedat corect si extrem de inteligent in razboaie, cu mici exceptii,nu exista reguli cand e vorba de supravetuirea unei natii, esti prea p..st sa intelegi asta, exceptand demnitatea, lucru nelipsit in caracterul natiei romane. Ati castigat razboiul datorita americanilor, o stie orice om intreg la minte,ati furat tot ce se putea din Germania, altfel si acum ati fi arat pamantul cu plugul de lemn , cat despre \"brava armata rosie\" propaganda ordinara a comunistilor rusi, aceasta n-ar fi facut doi bani intr-un confilct unu la unu cu Germania, americani sa traiasca, v-au scos din c. cat dupa care si-au muscat mainile realizand ce-au facut, da bai coaie, aia de le-ati vandut voi Alaska pe 10 milioane de dolari, numai niste cretini ca voi ar fi putut face asa ceva.
A comentat FURNICA 09 octombrie 2008, 18:41 | mergi sus ▲
Furnica,sper sa te superi pe mine daca incerc sa abordez acest subiect cu tine si sa-ti spun ca imi place stilul tau de a privii si judeca problemele comune de pe acest site in afara faptului ca folosesti un limbaj nu tocmai potrivit pentru un site public.Bine poti sa-mi spui ca nu faci altceva decat sa raspunzi anumitor persoane de pe aici cu aceiasi moneda,respectiv limbaj.Intrebarea mea este:Oare se merita?! Bye.
A comentat micael 09 octombrie 2008, 21:30 | mergi sus ▲
300,frate,prin aceasta fraza pe care ai spus-o mai sus de "Nu-mi jigni strabunii. ",strabuni tai sunt si ai nostri, ai tuturor.Daca tu te mandresti cu faptele lui Stefan cel Mare si Sfant,la fel ma mandresc si eu si toti ceilainti ce simt si gandesc romaneste,iar nu doar "moldoveneste". :-)
A comentat micael 09 octombrie 2008, 21:50 | mergi sus ▲
Maicaele, vad ca deja obosesti sa citesti comenturile mele :), ian mai citeste-l odata. Vad ca incepi sa ma jignesti si tu. Daca m-as fi gandit moldoveneste, as fi de partea lui ivan.
A comentat 300 10 octombrie 2008, 06:23 | mergi sus ▲
Pentru Furnica:
Respect pentru patriotismul si romanismul tau(sincer!),dar cunostintele tale in istorie nu-s chiar profunde,cel putin asa mi s-a parut citind ultimul tau comentariu!
cind SUA au intrat in IIRM?si cind aceleasi SUA au debarcat in Italia?dar in Normandia?cind rusii deja se aflau in chisinau?!ok!n-am nimic impotriva ta,dar sunt pentru mesaje intelegente si obiective.Nu e corect sa diminuezi sau sa negi contributia decisiva a URSS in IIRM cit si a FR in economia mondiala actualmente din simplu motive ca rusii iti sunt antipatici sau chiar mai mult!..
Succes!
A comentat Viktor 10 octombrie 2008, 13:26 | mergi sus ▲
300,am glumit frate,ce sa fac daca am impresia ca am inceput sa ne cunoastem si cred eu ca niste glume mai usoare sunt permise,nu-i asa?!Si crede-ma citesc cu atentie comentarile tuturor de pe aici,daca nu le-as citi,n-as comenta,dar tu cand spui unui alt roman basarabean ca "Nu-mi jigni strabunii."facand referire la Stefan cel Mare si Sfant,automat tu l-ai acaparat doar pt tine.O-i fi eu oltean,dar in Romania frate,cand cineva pomeneste ceva de Mihai Viteazu`,Matei Corvin,Stefan cel Mare nu spunem ca au fost ba munteni,ba ardeleni,ba moldoveni,o spunem clar si raspicat ca au fost ROMANI.Si crede-ma ca fac tot posibilul sa raman cat mai serios pe acest site,chiar daca uneori mi-ar place sa fiu mai liber in a utiliza un limbaj mai relaxat,dar pt ca mi-am dat seama inca de la inceput ca sunteti mai suspiciosi si ca la fiecare cuvant ii dati o interpretare mai aparte sunt foarte atent la ceea ce spun,tocmai spre a nu ajunge la dispute "inutile".Si crede-ma ca nu este asa de usor cum pare,atata timp cat in viata de toate zilele nu-mi chibzuiesc asa de bine cuvintele ca aici :-)
A comentat micael 10 octombrie 2008, 18:14 | mergi sus ▲
Micael! Nu te mai chinui cu "maldavanistii" basarabeni pentru ca degeaba te chinui. Noi astia din Moldova suntem mai duri cu basarabenii pentru ca-i cunoastem mai bine si stim ce le poate pielea. Eu personal te rog sa te abtii sa mai discuti cu ei. Nu se merita, crede-ma omule! Rusii nu au nici obraz, nici cuvant, ci numai un rat pentru laturi! Sa ma scuze basarabenii care simt romaneste, dar nu la ei ma refer!
A comentat Vasluianul 10 octombrie 2008, 18:42 | mergi sus ▲
Vasluiene,nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca m-as chinui in a-mi da si eu cu parerea pe acest site ce mi-a intrat la inima,si nu esti primul care imi da acest sfat prietenesc,au mai fost si alti citiva inainta ta si dupa cum vezi nu m-au afectat absolut de loc.Deci,frate,ca sa fiu si eu putin rautacios cu tine iti pun intrebare logica si fireasca pentru ca aparent se pare ca esti la curent cu ce se intimpla pe aici:Cum ai ajuns asa de repede la concluzia ca am o comunicare destul de bogata cu acesti oameni,cel putin asa lasi impresia ca stii?! :-)
A comentat micael 10 octombrie 2008, 22:40 | mergi sus ▲
pu ivan zabalosu
dumnezeu nu bate cu batu,dar eu da.
A comentat cdm 11 octombrie 2008, 01:12 | mergi sus ▲
pt. Viktor
Stiinta este vasta, oricat de mult ai sti nu poti sa spui ca stii .
Dictonul "eu stiu ca nu stiu nimic" e punctul de plecare pt. mine intr-o discutie, indiferent de tema, mi se pare ca ia apartinut marelui folosof grec Socrate, mi-am insusit acest dicton, asta-i mai putin important. Cat priveste profunzimea cunostintelor mele de istorie, sincer, nu am facut un test,dar, uite, hai sa vedem care sta mai bine la acest capitol.
Asadar, cand spuneam, americanii au ajutat enorm ca rusii sa nu piarda razboiul, este absolut evident ca ma refeream la aspecte indirecte dar extrem, extrem de importante pt soarta razboiului. Care era situatia pe frontul de vest dupa un an si noua luni de la inceperea razboiului,mai exact la 22 iunie 1941, se stie, in vestul Europei, trupele germane ocupasera aproape toate tarile, cu exceptia, Spaniei( exceptand divizia albastra, stiu rusii despre cine-i vorba) si Portugalii, tari neparticipante la conflagratie, evident, Marea Britanie, mai exact, Anglia, care nu a putut fi ocupata, in linii mari, asta era situatia pe frontul de vest inainte de declansarea Operatiunii Barbarosa. Voi trece peste aspecte colaterale, de genul, cand, care, si cum a fost ocupat. In estul continentului situatia se afla la un moment dat cam asa: Kievul era ocupat,evident, toata Ucraina, Leningradul puternic asediat(Operatiunea Aurora boreala ,daca tin bine minte, a durat 900 de zile asediul,parca), la fel Moscova, era sub asediu. Sigur, istoria ne relateaza multe, depinde cine o scrie, daca o scriu rusii, o sa citesti de "brava armata rosie", aia de o luasera in freza rau de tot, absolut jenant, de la micuta armata finlandeza,:))) Doamne, ce-mi place partea asta povestire cand e vorba de "armata rosie, armata lui peste prajit", prin comparatie, "armata rosie" era un C. CAT pe langa armata germana, ne mai spune istoria de Jukov(destept tipul, singurul general rus adevarat), de Kursk, Orel si Stalingrad,etc, evenimente dealtfel adevarate dar in cele mai multe cazuri umflate rau de tot, evident de rusi, depide de istoria pe care-o citesti,cum spuneam, sunt mai multe, cea adevarata e una singura si spune ca americanii au realizat la un moment dat pericolul care-i paste,astfel, au inceput sa pompeze puternic furnituri de razboi in Anglia(care era la un moment dat terminata in urma atacurilor Luftwaffe),evident, rusii au primit furnituri la greu, ei spun ca nu erau lucruri prea utlie,vezi Doamne, ale lor erau mai bune, comunistii atunci ca si acum, jigodii, in fine) asa se face ca indirect americani au obligat Germania sa deplaseze in est un nr. limitat de trupe si armament si nu cum ar fi dorit nemtii pt. ai termina pe rusi pana-n iarna `41, lucru extrem de bine controlat de americani prin intermediul Angliei. Pai ce, americanii nu realizau ca e pericol daca castiga Germania razboiul, e clar, urmau la rand Anglia si SUA, se vedea de pe luna acest lucru, drept urmare scenariul a fos : - bateti-va intre voi cat de mult, noi va vom arbitra, stim noi cum, la urma vedem noi cine si ce e cu voi, problema e ca americanii au fost obligati sa intervina mult mai repede de teama ceretarilor germane in domeniul atomic, una la mana, nu in ultimul rand ofensiva rusa care incepea sa dea roade si sa impinga armatele germane, romane si italiene inspre vestul continentului, totul pe fondul unor mari greseli ale furerului care a impins razboiul dincolo de iarna lui `41 (toamna/primavara ploioasa si noroioasa si binenteles iarna ruseasca- asta "da" armata).Greselile lui Hitler de fapt erau fortate de conjunctura a ceea ce spuneam, jocul, sa zicem de sah, pe care americani il faceau,pregatind o debarcare pe continent, lucru care s-a adeverit,e drept, ceva mai tarziu, dar la o data nestiuta de nimeni, acest lucru bloca obligatoriu armate germane de mare calibru in Europa de vest. Ce spui, mai Viktore, daca aceste armate ar fi fost deplasate in est, hmm, pai, iti spun eu, totul se termina iar de " brava armata rosie" n-ar fi stiut nimeni. Intr-o singura fraza, pericolul debarcarii anglo-americane in Europa si ajutorul urias dat Angliei de SUA a facut ca Germania sa nu poata ataca Rusia decat cu o parte din adevarata sa forta de care dispunea, prin deductie, putem spune ca de fapt rusi au beneficiat de aceasta supapa, un ajutor constientientizat atat de rusi si americani cat si de germani. Desi sunt adeptul acestei teorii, sincer, cred cu tarie ca peste aceasta, a fost mana lui Dumnezeu care nu a permis disparitia Rusiei.
A comentat FURNICA 11 octombrie 2008, 14:47 | mergi sus ▲
pt. MICAEL

"Nu arunca diamante inaintea porcilor ca ei le vor calca in picioare", ne spune BIBLIA.

Nu, nu raspund cu aceasi moneda, pt. ca nu sunt un ipocrit, asta in cazul in care nu ti-ai dat seama, raspund dupa cum merita fiecare. Crezul tau cum ca daca vorbesti frumos e deja un atu intr-o conversatie e corect, dar in acelasi timp, e gresit. Daca esti interesat de frumusetea vorbelor si nu de continutul lor, atunci vorbele frumoase se justifica, dar ce te faci cand vorbele frumoase ascund ganduri urate, hmm? . Pai ce, crezi ca cele mai ordinare "crime" ale omenirii n-au fost facute avand la baza tot un limbaj frumos si diplomatic, cu ce este mai presus decat limbajul meu, e drept, unul mai tepos dar clar si fara paravan, iti spun eu, cu nimic, eu nu sunt ipocrit si nici demagog prin comparatie cu marea majoritate a celor care vorbesc mieros dar te ard cu piatra iadului.
E optiunea fiecaruia cum alege sa vorbeasca, desi cred cu tarie ca mesajul e infinit mai important decat duceata vorbelor, nu am pretentia ca ma prea pricep la dulcegarii.
A comentat FURNICA 11 octombrie 2008, 15:18 | mergi sus ▲
Furnica,nu intuiesc exact daca pe mine m-ai acuzat de ipocrizie sau demagogia,in fine ce o fi,n-are importanta,pentru ca si eu obisnuiesc sa trec dincolo de cuvintele de tot felul si sa ajung la continutul de substanta al ideilor exprimate intr-un mesaj sau altul.Ca sa te lamuresti, iti spun eu de ce vorbesc frumos:Pentru ca ,frate,asta este un site public si cum ai observat,mesajele noastre ale tuturor sunt pastrate intr-o arhiva si sincer iti marturisesc ca nu mi-ar face placere peste 10 ani sa ma intorc aici si sa incerc sa-mi amintesc ce comentarii faceam eu in tinerete:-),daca o-r fi fost bune sau nu,n-are importanta,pt ca oricum ar fi tot mi se vor parea demodate,ca deh asa e cu trecerea timpului acestuia,schimba tot si nu lasa nimic la fel :-),dar sa ajung sa-mi fie rusine cu ele,atunci inseamna ca mi-am pierdut vremea de pomana pe aici :-)
A comentat micael 11 octombrie 2008, 16:00 | mergi sus ▲
Chestia cu ipocrizia..., o priveam la modul general, nu erai inclus, eu nu contabilizez cine este sau cum este, eu trag doar concluzii.
Pai ce, tu crezi ca eu nu stiu ce fel de sit e asta, ma faci sa rad, iar chestia cu arhiva e chiar ridicola, hai sa fim oameni seriosi, daca vrei un banc bun iti spun eu unul ! Cica, o blonda se trezeste dimineata la ora 7:00 plina de sudori. La 7:30 sudorii au plecat.
A comentat FURNICA 11 octombrie 2008, 16:35 | mergi sus ▲
LOL,Furnica,ce sa fac frate,daca se pare ca gandesc astfel,tocmai in asta consta frumusetea vietii,nu-i asa?!Daca am fi toti la fel ca pe timpul miticului Turn Babel,nu cred ca ar fi viata la fel de interesanta sau chiar palpitanta uneori,am fi foarte plictisiti cu toti,unul de altul si toti de ceilanti . :-)
A comentat micael 11 octombrie 2008, 16:43 | mergi sus ▲
pentru furnica:
Recunosc ca greseam spunind ca n-ai cunostinte profunde in istorie!..Insa oricum nu-s deacord cu pozitia ta,iti lamuresc:vorbind de URSS la etapele sale incipiente si SUA sunt convins ca prima avea o motivatie mult mai puternica de-a initia o conflagratie mondiala.Daca iti amintesti din cursul de istorie din liceu revolutia bolsevica este una de tip modern:avea drept scop lichidarea ramasitelor feudale si acordarea taranilor drepturi depline(desi AlexandruII lichidase iobagia,insa fara improprietarirea acestora cu pamint,evenimentul era doar formal).E evident ca metodele dictatoriale utilizate de conducerea bolsevica:exterminarea claselor bogate,deportari,economia planificata s.a in prezent se par a fi insuficiente din punct de vedere politic si chiar inumane din punct de vedere moral,insa daca revenim la situatia anului 1914 si 1917,cind NicolaiII antrenase imperiul rus in IRM sub pretextul "salvarea si eliberarea" mai ca a compatritilor sai slavi si a ortodoxiei din zona balcanica fara a dispune de resurse suficiente si chiar si de armament bazinduse doar pe superioritatea numerica a armatei ruse,intelegi ca "majoritatea rusa" nu a mai fost in stare sa-si jertveasca viata pentru interese straine...Venirea bolsevicilor(extremistelor) in acest context a fost inevitabila,metodele utilizate de acestia nu sunt mai dure decit metodele revolutie Franceze,in sens ca orice revolutie radicala de proportii evident aduce mari jertve umane!
Daca urmarim evenimentele interbelice(IIRM) din URSS:Rusia sovietica/URSS este ruinata economic si izolata politic de toate statele capitaliste(la moment practic de toti,aceleasi SUA au recunoscut URSS,abia dupa 1933),in plus ideele revolutiei urmareau extinderea bolsevismului in lume care la fel inrautatise situatia la nivel mondial.Daca revenim:IIRM si aliarea URSS cu germania nazista a fost un eveniment logic,astfel URSS izolata de capitalisti dar avind o motivatie comuna cu Germania,ambele fiind tratate dupa placul marilor puteri(sub marile puteri am in vedere in primul rind SUA) e destul sa ne amintim de politica concelatorista utilizata de acestea.Invadarea URSS a Finlandei sub pretextul ca granita Finlandei/"capitalistilor" se afla prea aproape de centrul revolutiei bolsevice-Sanct-Petersburg!poate e un simplu pretext,oricum n-are mare importanta din simplu motiv ca URSS urmarea expansiunea mondiala a ideeilor bolsevismului!..In privinta rolului decisiv a SUA in IIRM...URSS la fel furniza mari resurse militare Anglie pentru a pastra dublu front a Germaniei(mai concret,resursele erau transmise pe cale maritima),argumentul ca SUA furniza ajutoare militare Angliei si prin asta a invins in razboi...intelegi ca in comparatie cu jervele umane aduse de URSS si Anglia(a soldatilor de pe front),contributia SUA nu e esentiala pe mai mult de jumatate din intervalul razboiului!In plus daca vorbim de partea morala,aici inca-i mai interesant!Iti amintesti probabil de atacul atacul atomic asupra Hirosimei de catre SUA si de atacul nejustificat a aceleasi SUA asupra Nagasaki,sau iti mai amintesti de acordul Churchill-Stalin prin care acestia deja la finele razboiului reimpart Europa dupa modelul Stalin-Hitler...Politica e un lucru foarte murdar(cu exceptia evenimentelor dictate de interesele nationale,cind exista o MOTIVATIE la nivel de natiune)si relativa,aceiasi URSS agresor initial a ajuns sa iasa erou a razboiului,sau daca nu chiar erou,invingator cu mari influente si profituri!..
In fine:eu nu sustin si nici nu simpatizez URSS sau FR actuala,din contra!Insa sunt pentru pastrarea obiectivitatii,altceva nici nu ramine!cum demonstreaza istoria nu poti avea incredere in nimeni decit in propriile forte...
A comentat Viktor 12 octombrie 2008, 10:23 | mergi sus ▲
pt. Viktor

Am sa-ti povestesc un lucru mai putin cunoscut.
Cand marele om politic,Ioan Ratiu, a venit in Romania, dupa 45 de ani, in 1990, la aeroport Otopeni a fost asteptat de o armata de reporteri si binenteles de cativa politicieni de mare calibru, din vechea garda a PNT-cd si PNL. Romanul, Ion Ratiu, a coborat din aeronava care-l aducea de la Londra, imbracat in costum national s-a pus in genunchi si a sarutat pamantul Romaniei in semn de profund respect, era un gest din adancul sufletului, greu de facut de cineva fara a fi catalogat ca fiind ridicol. Reporteri au ramas cateva momente ca trazniti, pana s-au dezmeticit deja omul, I. Ratiu, se pregatea sa plece cu o masina a PNT-cd, apoi ca la o comanda au inceput reporteri sa puna diferite intrebari, una din ele s-a detasat la mare distanta de celelalte, suna cam asa: - Domnule Ratiu, ce inseamna Democratie, raspunsul a venit imediat," Democratie, domnisoara, a zis batranul taranist, inseamana ca dumneata sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine", azi acest raspuns ar trece ca fiind desuet, atunci a fost impresionant, dar, atunci ca si acum e un raspuns al naibi de corect. Asadar, Viktore, ai dreptul sa nu fii de acord cu mine, ti-ai castigat acest drept in `89, ai grija ce faci cu el.
A comentat FURNICA 12 octombrie 2008, 17:55 | mergi sus ▲
pt. Viktor

Referitor la subiectul cu tenta istorica.
Incerc sa nu ma abat de la subiect si sa-ti explic un pic mai in adancime care este crezul meu referitor la ceea ce am afirmat mai inainte si care-s argumentele.
Este unanim cunoscut faptul ca ultimile doua razboaie mondiale au fost declansate de Germania. De ce? Istoria ne raspunde! Germania a fost ultima mare putere a Europei care datorita unificarii intarziate(1871), nu a participat la impartirea lumi, lucru greu de digerat de o mare natie, asa cum e cea germana. Germania a solicitat in repetate randuri tarilor care aveau colonii,e drept, super diplomatic, ma refer in special la Marea Britanie, Austro-Ungaria,Spania, Portugalia, Turcia,SUA dar si Rusia sa ii "faca loc" , sa ii cedeze o zona unde sa se poata desfasura, lucru dealtfel f. corect, economia germana crestea cu o viteza ametitoare, produsele erau de f. bune calitate, cu mult peste ceilalti, marea majoritate a produselor germane nu puteau iesi afara fiindca se loveau de embargoul acestor tari care detineau sub control peste 2/3 din teritoriul planetei. Nimeni nu vroia sa cedeze din prajitura sa, mare greseala. Asta-i adevaratul motiv pt. care lumea secolului XX a cunoscut cele doua conflagratii mondiale, devastatoare. Rezultatul, unul corect, toti au pierdut, absolut toti, in special cei care aparent au castigat, cu cateva exceptii, dar, asta e deja o alta discutie. Spuneam de Rusia, pe atunci, numita pe buna dreptate "Colosul cu picioare de lut" era o tara cu o economie slaba, cu o armata numeroasa dar slabutza, asa ia prins primul razboi mondial, au atacat Galitia, au si cucerito, apoi au atacat Prusia, mare greseala, daca initial au luptat cu austrieci si unguri cand s-au intalnit cu nemti s-a daramat totul, daca imi aduc bine aminte, au fost impinsi din Galitia(Polonia) ispre interiorul Rusiei , apoi au fostsi opriti pe aliniamentul Carpatilor(1916 alaturi de noi, romanii), au mai incercat ei ceva prin Galitia dar s-a daramat complet totul datorita pierderilor uriase pe care le suferise, in special datorita prabusirii economiei, una subreda, care nu putea sustine un razboi de o asemenea anvergura. Asa se face ca I. V. Lenin cu bolsevici sai a pus mana pe Rusia odata cu revolutia din octombrie 1917 iesind complet din razboi cu pierderi uriase , lucru care ne-a afectat enorm pe noi, romanii, am fost obligati sa semnam pacea de la Bucuresti, extrem de perdanta pt. noi. Cam astia au fost rusii in primul razboi, forta lor consta in multimea soldatilor, dar ca echipament militar erau rudimentari si slab pregatiti, exceptand cateva corpuri de armata, dar,de departe erau incomparabili cu armatele germane. Pt. Rusia aceast razboi a pus capat dinastiei Romanovilor si a impins poporul rus intr-un dezastru greu de cuantificat, ma refer la cei 70 de ani de COMUNISM, adevarat blestem, dar si alte trei imperii europene au disparut odata cu cel rus, e vorba, de cel german, otoman si austro-ungar. Dupa ce frontul de est s-a clarificat, cel de vest urma la rand, DAR, atunci, ca si in al doilea rozboi, au sosit corpurile expeditionare americane care au inclinat decisiv balanta inspre Antanta, asa se face ca s-a redeschis frontul de est, fara rusi, prin debarcarea in Grecia a englezilor si francezilor, au reintrat in razboi armatele romane cu mare succese, Marasesti, Marasti, Oituz, etc, iar intr-un final fortele Axei Centrale au fost invinse. Cum spuneam, cineva a castigat cu adevarat in acest razboi, ma gandeam la noile state aparute, Yugoslavia, Polonia, Cehoslovacia, reunificarea Romaniei, or mai fi fost si altii...Iarasi americanii astia !! Intrebare ! Oare de ce !?
A comentat FURNICA 12 octombrie 2008, 19:09 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,care ma poate ajuta si pe mine sa gasesc un titlu de film rus in genul lui Matrix,facut in 2008(cred sau cel tarziu 2007),iar titlu in engleza este:The inhabitants island(Locuitorii Insulei).Doresc sa aflu adevaratul nume al filmului in rusa,sperand ca am sa-l gasesc pe Strong DC++,sa-l descarc si sa-l vad.Cica e fantastic,vazui cateva frecvente din el tocmai pe CNN.
A comentat micael 12 octombrie 2008, 23:39 | mergi sus ▲
ce dracu mai vor rusii astia de la noi romanii? Romania este alaturi deBasarabia dintotdeauna ...asa vom fi mereu...frati romani schimbati regimul de la Chisinau ca este infect...prorus.
A comentat valiromania 13 octombrie 2008, 19:04 | mergi sus ▲
uimitor primul comment (by the thinker)!!!
poate vrei ca Rusia sa se doneze in intregime Romaniei :-))
eu totusi cred ca e de interesul Romaniei sa aiba relatii bune cu Rusia si nu invers.
A comentat werx 13 octombrie 2008, 21:18 | mergi sus ▲
Pt. Micael - Adevaretul nume e "ОБИТАЕМЫЙ ОСТРОВ"- "OBITAEMII OSTROV".
Stii, Micael, in ocean sunt insule locuite si nelocuite, (ori locuibile si nelocuibile, se are in vedere conditii de trai) ca sa intelegi ce-i cu denumirea asta. OBITAEMII- cam sar traduce - locuibila, si nu locuitori. LOCUITORI ar fi ОБИТАТЕЛИ- OBITATELI. Observi diferenta?
Eu am auzit de filmul asta, reclama. Se spune ca e tare. Nu stiu daca a aparut.
Regizor СЕРГЕЙ БОНДАРЧУК - SERGEI BONDARCIUC.
Asa filme se privesc numai in original ,si nu traduse.E greoi,psihologic. Vezi numai in denumire au facut deja o gresala, dar mai departe. Orice film tradus nu mai are gustul originalului. Isi perde mult din sens.
In orice caz Micael ,succese !!!
A comentat j.PHILIPS 13 octombrie 2008, 21:18 | mergi sus ▲
pt Micael.
filmele bune rusesti sunt in general drame, eu zic bune pentru ca acolo se joaca cu adevarat. nu stiu ce reprezinta filmul sus-numit de tine, dar daca ar fi sa-ti recomand un film rusesc bun ar fi "Barber of Siberia",in rusa: "сибирский цирюльник". cred ca ai avea mai multe sanse sa-l gasesti pe ceva torrent decat dc++
A comentat werx 13 octombrie 2008, 21:32 | mergi sus ▲
werx, Mihalcov in genere, nu poti sal compari cu ceilalti. "Barber...... , puternic, dar ce zici de "12" , tot Mihalcov . Acolo tot trebue rusa sa cunosti bine , e greu filmul.
A comentat j.PHILIPS 13 octombrie 2008, 21:45 | mergi sus ▲
Multumesc,fratilor,o sa vad daca pot sa dau de ele,pentru ca in ultima vreme ador filmele(de arta mai ales si comediile)europene.M-am saturat de filmele americane in care ei sunt buricul pamantului,cu toate ca si industria de film americana a inceput sa se reprofileze ,mai ales dramele americane(cu toate ca aici europenii ii bat).Sper ca ati vazut "Les Visiteurs "1 si 2,o comedie de te prapadesti de ras.Am vazut o comedia neagra,spaniola(din pacate am uitat titlu,asta-i nasol la filmele europene,e greu sa retii titlu original).Hey,sper sa gasesc si subtitrarea la toate aceste filme,nu de alta,dar sa nu ma uit ca lupu` la luna.LOL
A comentat micael 13 octombrie 2008, 22:32 | mergi sus ▲
Pt. Micael

Filmul pe care tu il cauti, il am, se numeste OSTROVUL. Pe scara de la 1 la 10, e de nota 9. Un film bun,cu tenta psihologica.
A comentat FURNICA 14 octombrie 2008, 09:44 | mergi sus ▲
Daca nu-l gasesti, ma anunti, cred ca as putea sa ti-l dau eu. Sa caut o adresa de hub care se misca mai bine.
A comentat FURNICA 14 octombrie 2008, 10:02 | mergi sus ▲
mare verva e azi pe la Kisinau,de ceva zile toti stau prin piata marii betii nationale....
Astfel oare vom iesi din saracie....
A comentat eleparpp 14 octombrie 2008, 11:53 | mergi sus ▲
pt Micael. daca nu gasesti sub la "barber of siberia" poti incerca sa te uiti si fara, ca mai mult de jumate de film e in engleza
A comentat werx 14 octombrie 2008, 13:26 | mergi sus ▲
Furnica,frate,"OSTROVUL" pe care il gasi eu este despre un tanar care e obligat sa omoare pe altcineva,dupa care se calugareste etc,etc.Matrix-ul in varianta rusa vreau eu sa-l vad :-)
Werx,o sa incerc sa dau de el,sper sa-l gasesc pe cel autentic,pt ca la cata rusa stiu eu,mi-e teama sa nu vad altceva in schimb :-)
A comentat micael 14 octombrie 2008, 14:59 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,apropo,stii vreo adresa de net,de unde sa-mi reimprospatez si eu hub-urile cu altele mai bune,ca se pare ca ale mele s-au invechit.Poate imi dai si un link ceva.Grazie.
A comentat micael 14 octombrie 2008, 15:07 | mergi sus ▲
Werx,gasi filtul tau cu sub.cu tot.Tot ceea ce sper acum e sa-l vad cat mai curand,pt ca pare a fi o comedie buna.Grazie,bro. :-)
A comentat micael 14 octombrie 2008, 15:38 | mergi sus ▲
Intr-adevar, ala-i filmul pe care-l am si eu. Se pare ca tu cauti altul, in fine. Adrese de hub sunt destule, iti sugerez (cosmopolitan.no-ip.org), evident, fara paranteze.
A comentat FURNICA 14 octombrie 2008, 17:14 | mergi sus ▲
Micael, poate din cateva secvente derulate ti s-a parut ca e comedie (are si scene comice), dar filmul este o drama, cum de altfel sunt majoritatea filmelor rusesti bune.
vizionare placuta!
A comentat werx 14 octombrie 2008, 17:24 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,vorbi cu rus in Second Life,foarte cumsecade tipul si ma ajuta putin.Deci filmul pe care il caut este unul dintre acestea doua,problema mea acum este:Cum sa ajung sa fac rost de hub-ri rusesti pentru Strong DC :-)
Acestea sunt link-urile filmelor:
http://www.film.ru/afisha/movie.asp?code=OOSTROV

http://www.film.ru/afisha/movie.asp?code=NOVZEM
Poate ma ajuta careva cu niste huburi rusesti .
A comentat micael 14 octombrie 2008, 19:15 | mergi sus ▲
dchub://dc.ozerki.net
incearca-l pe asta
A comentat werx 15 octombrie 2008, 07:41 | mergi sus ▲
CITESTE SI FILOZOFESTE !
A comentat unchiultom 17 martie 2009, 15:58 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.2764 secunde