Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:07

 

Ghimpu: CSI nu soluţionează problemele statelor membre, viitorul R.Moldova este în UE

adăugat 07 octombrie 2009, 07:19, la Politică

Gazdă a reuniunii de vârf a Comunităţii Statelor Independente (CSI), preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, spune, cu două zile înainte de summitul de la Chişinău al organizaţiei, că CSI nu soluţionează problemele statelor membre, iar viitorul R.Moldova este în UE.

"La moment este greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE şi noi în direcţia aceasta trebuie să muncim", a declarat liberalul Mihai Ghimpu într-un interviu cu NewsIn. "Sunt convins că dacă va veni ziua când CSI va deveni o piedică în integrarea noastră europeană, cetăţenii moldoveni vor alege să meargă în UE", a adăugat Mihai Ghimpu.

"Care a fost scopul creării CSI (comunitate ce reuneşte fostele republici sovietice cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei - n.red.) o ştiu mai bine cei care au constituit organizaţia - Federaţia Rusă, Ucriana şi Belarus. Ce ne-a dat nouă CSI-ul, însă, e greu de spus. Practic, nu am câştigat nimic. Pentru noi este important că am avut şi un embargo la produsele noastre impus de Federaţia Rusă, partenerul principal din CSI, am avut şi un conflict armat pe teritoriul nostru, avem armata rusă staţionată în continuare pe teritoriul Republicii Moldova şi continuăm să avem problema transnistreană, care nu este soluţionată. CSI-ul nu a adoptat niciun document care să faciliteze soluţionarea acestor probleme, inclusiv a celei ce ţine de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Avem doar documentul de la Istanbul şi rezoluţia APCE, documente prin care Rusia şi-a asumat angajamentul de retragere", a constatat Mihai Ghimpu.

Şeful interimar al statului moldovean spune că problemele care le are Republica Moldova demonstrează faptul că CSI-ul nu examinează şi nu soluţionează problemele-cheie pe care le au statele membre ale Comunităţii. "Oricum, există nişte relaţii economice, este cunoscut faptul că Republica Moldova nu face parte din structurile militare şi vamale ale CSI. Şi aici există mai degrabă relaţii economice bilaterale cu statele membre ale Comunităţii decât contacte la nivelul organizaţiei", spune Mihai Ghimpu.

Important însă este, atrage atenţia şeful statului, că, dacă va veni ziua când CSI va deveni o piedică în integrarea europeană a Republicii Moldova, cetăţenii moldoveni vor decide să meargă în UE. "Acum avem preferinţe pe ambele direcţii - şi pentru UE, şi pentru CSI, dar în cazul în care calitatea de membru al CSI va deveni o piedică, eu sunt convins că cetăţenii vor alege UE. La moment, e greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE şi noi în direcţia aceasta trebuie să muncim", a spus preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, relaţia cu UE depinde acum de Chişinău, de faptul dacă noua administraţie va promova reformele. "Dacă vor funcţiona valorile europene - presă liberă, justiţie independentă, economie liberă - eu cred că relaţiile noastre vor avansa rapid. Şi indiferent de acest lucru, cred că orice stat, chiar şi membru al CSI, este interesat de democratizarea societăţii şi implementarea valorilor europene, acasă la el. Poţi fi şi în afara UE, dar să ai norme şi standarde europene - şi cred că acesta este scopul care ar trebui să şi-l propună fiecare şef de stat, de parlament sau de guvern al oricărui stat, fie el şi din cadrul CSI", a explicat Mihai Ghimpu.

Cu două zile înainte de reuniunea CSI din 8 şi 9 octombrie, Mihai Ghimpu a mers Bruxelles pentru a se întâlni acolo cu liderii Parlamentului European, într-o primă deplasare externă de la alegerea sa în funcţie, explicând acest gest prin faptul că alianţa democratică de guvernare de la Chişinău şi-a fixat drept prioritate integrarea europeană.

Cu ocazia summitului CSI, Mihai Ghimpu va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, şi - deocamdată încă neconfirmat - cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Ca subiecte de discuţie în cadrul bilateralelor cu Ucraina şi Rusia, pe lângă relaţiile economice, va figura şi reglementarea transnistreană, a precizat Mihai Ghimpu.

Agenda reuniunii la nivel înalt a CSI cuprinde 16 puncte, dintre care primul ţine de măsurile comune pentru diminuarea consecinţelor crizei economice şi financiare globale. Şefii de stat vor examina şi câteva documente ce ţin de marcarea a 65 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi statutul veteranilor acelui război, dar şi măsuri comune de securizare a frontierelor şi controlul circulaţiei substanţelor narcotice. Retragerea Georgiei, care a renunţat să mai facă parte din CSI în august 2008 în urma războiului cu Rusia, din mai multe acorduri ale Comunităţii şi transmiterea de către Republica Moldova a preşedinţiei CSI către Rusia sunt alte două puncte din agenda reuniunii la vârf.

"După cum vedeţi, problemele reale, acute cu care se confruntă Republica Moldova - cum ar fi retragerea trupelor ruse sau reglementarea transnistreană - nu sunt pe ordinea de zi a reuniunii. Ar fi fost bine dacă pe lângă situaţia legată de criza economică globală, summitul ţinându-se la Chişinău, să fie abordate şi unele dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova. De la bun început s-a declarat că CSI a fost constituit pentru a soluţiona problemele statelor membre. Însă, atât timp cât problemele acestora rămân în afara reuniunilor la vârf ale acestei structuri, apar semne de întrebare - are oare organizaţia viitor sau pur şi simplu şefii de stat fac reuniuni pentru a avea prilejul de a se vedea şi a schimba impresii?", spune Mihai Ghimpu în interviul acordat NewsIn.

Nouă şefi de stat din cei 11 din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi-au confirmat participarea la summitul organizaţiei care va avea loc în zilele de 8 şi 9 octombrie la Chişinău. Unica ţară care încă nu a confirmat participarea şefului statului la această reuniune este Turkmenistanul.

Premierul Vlad Filat declara săptămâna trecută că în calitatea sa de prim-ministru nu are programată o întrevedere cu şefii de stat din CSI. Totuşi, Filat ar putea avea întrevederi la nivel bilateral cu preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi Kazahstanului.

Autor: NewsIn
Sursa: www.interlic.md
CSI-ul a fost creat de federatia rusa,ca sa recupereze fostele republici sovetice pierdute in urma destramarii urss si sa le tine mereu OSTATIC BLOCATE intrun punct MORT !!!
================================
repMOLDOVA este in coontinuare OCUPATA de armata rusesca,practic nimic nu sa schimbat,fiind in anul 2009.
================================
VREM LIBERTATE !!! VREM OXIGEN !!!
A comentat Victor 07 octombrie 2009, 07:32
Ce fel de CSI fratilor?Mie mi-a placut cum 2 tari membre CSI (Rusia si Georgia) s-au batut pentru pamint.Nu trebuia Georgia sa iasa din CSI.Trebuia doar sa intrebe: de ce fratele meu mai mare imi iai pamintul si inca ma bati?
Iar noi Moldovenii sa-i intrebam pe fratii nostri rusii: de ce fratilor nu va luati armata de pe Nistru? ca doar sintem o familie, sintem membri CSI! si ati promis la Istambul ca o veti face!
A comentat ionica 07 octombrie 2009, 07:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0726 secunde