Ghimpu: CSI nu soluţionează problemele statelor membre, viitorul R.Moldova este în UE
adăugat 07 octombrie 2009, 07:19, la Politică
Gazdă a reuniunii de vârf a Comunităţii Statelor Independente (CSI), preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, spune, cu două zile înainte de summitul de la Chişinău al organizaţiei, că CSI nu soluţionează problemele statelor membre, iar viitorul R.Moldova este în UE."La moment este greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE şi noi în direcţia aceasta trebuie să muncim", a declarat liberalul Mihai Ghimpu într-un interviu cu NewsIn. "Sunt convins că dacă va veni ziua când CSI va deveni o piedică în integrarea noastră europeană, cetăţenii moldoveni vor alege să meargă în UE", a adăugat Mihai Ghimpu.
"Care a fost scopul creării CSI (comunitate ce reuneşte fostele republici sovietice cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei - n.red.) o ştiu mai bine cei care au constituit organizaţia - Federaţia Rusă, Ucriana şi Belarus. Ce ne-a dat nouă CSI-ul, însă, e greu de spus. Practic, nu am câştigat nimic. Pentru noi este important că am avut şi un embargo la produsele noastre impus de Federaţia Rusă, partenerul principal din CSI, am avut şi un conflict armat pe teritoriul nostru, avem armata rusă staţionată în continuare pe teritoriul Republicii Moldova şi continuăm să avem problema transnistreană, care nu este soluţionată. CSI-ul nu a adoptat niciun document care să faciliteze soluţionarea acestor probleme, inclusiv a celei ce ţine de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Avem doar documentul de la Istanbul şi rezoluţia APCE, documente prin care Rusia şi-a asumat angajamentul de retragere", a constatat Mihai Ghimpu.
Şeful interimar al statului moldovean spune că problemele care le are Republica Moldova demonstrează faptul că CSI-ul nu examinează şi nu soluţionează problemele-cheie pe care le au statele membre ale Comunităţii. "Oricum, există nişte relaţii economice, este cunoscut faptul că Republica Moldova nu face parte din structurile militare şi vamale ale CSI. Şi aici există mai degrabă relaţii economice bilaterale cu statele membre ale Comunităţii decât contacte la nivelul organizaţiei", spune Mihai Ghimpu.
Important însă este, atrage atenţia şeful statului, că, dacă va veni ziua când CSI va deveni o piedică în integrarea europeană a Republicii Moldova, cetăţenii moldoveni vor decide să meargă în UE. "Acum avem preferinţe pe ambele direcţii - şi pentru UE, şi pentru CSI, dar în cazul în care calitatea de membru al CSI va deveni o piedică, eu sunt convins că cetăţenii vor alege UE. La moment, e greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE şi noi în direcţia aceasta trebuie să muncim", a spus preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Potrivit lui Mihai Ghimpu, relaţia cu UE depinde acum de Chişinău, de faptul dacă noua administraţie va promova reformele. "Dacă vor funcţiona valorile europene - presă liberă, justiţie independentă, economie liberă - eu cred că relaţiile noastre vor avansa rapid. Şi indiferent de acest lucru, cred că orice stat, chiar şi membru al CSI, este interesat de democratizarea societăţii şi implementarea valorilor europene, acasă la el. Poţi fi şi în afara UE, dar să ai norme şi standarde europene - şi cred că acesta este scopul care ar trebui să şi-l propună fiecare şef de stat, de parlament sau de guvern al oricărui stat, fie el şi din cadrul CSI", a explicat Mihai Ghimpu.
Cu două zile înainte de reuniunea CSI din 8 şi 9 octombrie, Mihai Ghimpu a mers Bruxelles pentru a se întâlni acolo cu liderii Parlamentului European, într-o primă deplasare externă de la alegerea sa în funcţie, explicând acest gest prin faptul că alianţa democratică de guvernare de la Chişinău şi-a fixat drept prioritate integrarea europeană.
Cu ocazia summitului CSI, Mihai Ghimpu va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, şi - deocamdată încă neconfirmat - cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Ca subiecte de discuţie în cadrul bilateralelor cu Ucraina şi Rusia, pe lângă relaţiile economice, va figura şi reglementarea transnistreană, a precizat Mihai Ghimpu.
Agenda reuniunii la nivel înalt a CSI cuprinde 16 puncte, dintre care primul ţine de măsurile comune pentru diminuarea consecinţelor crizei economice şi financiare globale. Şefii de stat vor examina şi câteva documente ce ţin de marcarea a 65 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi statutul veteranilor acelui război, dar şi măsuri comune de securizare a frontierelor şi controlul circulaţiei substanţelor narcotice. Retragerea Georgiei, care a renunţat să mai facă parte din CSI în august 2008 în urma războiului cu Rusia, din mai multe acorduri ale Comunităţii şi transmiterea de către Republica Moldova a preşedinţiei CSI către Rusia sunt alte două puncte din agenda reuniunii la vârf.
"După cum vedeţi, problemele reale, acute cu care se confruntă Republica Moldova - cum ar fi retragerea trupelor ruse sau reglementarea transnistreană - nu sunt pe ordinea de zi a reuniunii. Ar fi fost bine dacă pe lângă situaţia legată de criza economică globală, summitul ţinându-se la Chişinău, să fie abordate şi unele dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova. De la bun început s-a declarat că CSI a fost constituit pentru a soluţiona problemele statelor membre. Însă, atât timp cât problemele acestora rămân în afara reuniunilor la vârf ale acestei structuri, apar semne de întrebare - are oare organizaţia viitor sau pur şi simplu şefii de stat fac reuniuni pentru a avea prilejul de a se vedea şi a schimba impresii?", spune Mihai Ghimpu în interviul acordat NewsIn.
Nouă şefi de stat din cei 11 din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi-au confirmat participarea la summitul organizaţiei care va avea loc în zilele de 8 şi 9 octombrie la Chişinău. Unica ţară care încă nu a confirmat participarea şefului statului la această reuniune este Turkmenistanul.
Premierul Vlad Filat declara săptămâna trecută că în calitatea sa de prim-ministru nu are programată o întrevedere cu şefii de stat din CSI. Totuşi, Filat ar putea avea întrevederi la nivel bilateral cu preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi Kazahstanului.
Iar noi Moldovenii sa-i intrebam pe fratii nostri rusii: de ce fratilor nu va luati armata de pe Nistru? ca doar sintem o familie, sintem membri CSI! si ati promis la Istambul ca o veti face!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
================================
repMOLDOVA este in coontinuare OCUPATA de armata rusesca,practic nimic nu sa schimbat,fiind in anul 2009.
================================
VREM LIBERTATE !!! VREM OXIGEN !!!