Ghimpu: Declaraţiile lui Baconschi privind unirea sunt un punct de vedere personal
adăugat 18 martie 2010, 09:47, la Politică
Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconshi, declarase anterior că unirea cu România nu e un subiect de interes nici pentru elitele din Moldova, nici pentru cetăţenii de rând.
Preşedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, a declarat marţi că declaraţia ministrului român de externe, Teodor Baconschi, potrivit căreia unirea R. Moldova cu România nu este o problemă de actualitate pentru liderii de la Chişinău, reprezentă un punct de vedere personal.
"Este un punct de vedere al domnului Baconschi, sunt unii oameni pentru unire, alţii împotrivă. E dreptul fiecărui cetăţean să considere în felul său soluţionarea unei anumite probleme. Cel mai important este că cei care au promovat politica moldovenismului să nu speculeze şi în continuare că atunci când vorbim de români şi limba româna aceasta înseamna unirea cu România", a precizat Ghimpu într-o discuţie cu cititorii Hotnews.ro.
"Din discuţiile cu partenerii noştri de la Chişinău nu a rezultat ca problema unirii cu România ar fi de actualitate, nici pentru elita şi nici pentru cea mai mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat luni ministrul român de externe, într-o discuţie cu cititorii portalului UNIMEDIA.
"Dacă va fi exprimată dorinţa de unire, doar atunci vom putea discuta serios pe marginea acesteia. Este dreptul suveran al cetăţenilor R. Moldova de a decide în aceasta privinţă", a adăugat Baconschi.
"România şi Republica Moldova împărtăşesc un întreg patrimoniu de valori, vorbesc aceeaşi limbă, iar acest fapt reprezintă un avantaj pentru Republica Moldova în efortul său de integrare europeană. Odată cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, moment pe care ni-l dorim cât mai apropiat, beneficiile acestui proces vor fi vizibile pentru cetăţenii ambelor state", a subliniat ministrul român de externe.
Întrebat despre poziţia preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat că unirea Republicii Moldova cu România se va face prin integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, perspectivă destul de îndepărtată, Ghimpu a menţionat că "şeful statului a avut în vedere că devenind membru al UE dispar hotarele dintre noi şi vom fi împreună în UE".
"Sunt de acord, ea s-ar putea realiza mai devreme dacă cetăţenii vor. Cetăţeanul este puterea supremă şi într-o democraţie nu poţi respinge votul lor. Eu cred că ne trebuie timp şi pentru integrarea R. Moldova în UE şi pentru ca cetăţenii R. Moldova să înţeleagă ce s-a întâmplat cu ei, cine sunt ei, ce limbă vorbesc. Important este ca cei care se află la putere să nu manipuleze, ci să informeze corect cetăţeanul şi să lase la discreţia lui o astfel de decizie", a mai afirmat preşedintele legislativului de la Chişinău.
Teodor Baconschi a precizat că România susţine ferm şi prin acţiuni concrete apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi parcursul european al Chişinăului: "E un lucru cert şi definitoriu că Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu comun de prosperitate şi de liberă circulaţie".
Orice cetatean al UE are dreptul acum sa intre fara vize in R.Moldova si orice moldovean cu viza Schenghen poate intra in spatiul UE, di careface parte si Romania. Eimposibil sa va inchideti si sa nu permiteti intrarea in tzara, daca actele sunt in regula. Cat priveste -calatoriile in CSI - nu avem nevoie de recomandari, daca vom avea nevoie - vom calatori si acolo, mai ales pe litoralul din sudul Basarabiei si din Crimeia, unde vara accesul e fara vize de intrare..
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
- Oare ce i-o apucat, zice mos Vasile, - se uita la noi de parca ar fi increzuti ca suntem niste golani sau hoti. Un an in urma nu era asa ceva... AAA, inteleg - nu cumva din cauza noastra sa nu intre la anul in Schengen, asata-i buba. Istia is de la Vatican si se vor mai catolici decat papa.