Ghimpu: Nu trebuie să împărţim cetăţenii în „ai noştri” şi „ai voştri
adăugat 23 mai 2010, 10:26, la Politică
„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu poate fi doar un obiectiv declarativ al Alianţei pentru Integrare Europeană, deoarece primii paşi spre realizarea acestui parcurs, prin implementarea reformelor democratice şi ajustarea cadrului legislativ la standardele şi principiile europene, au fost deja făcuţi”.
Aceste declaraţii au fost făcute de preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, la întâlnirile de astăzi pe care le-a avut cu locuitorii raioanelor Ungheni şi Călăraşi.
Ghimpu a menţionat că Republica Moldova nu va obţine sprijinul statelor europene dacă nu va implementa reforme, prioritare fiind cele din domeniile economic şi social pentru a asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Totodată, preţedintele interimar a subliniat necesitatea dezvoltării unor programe sociale în interesul tuturor categoriilor de cetăţeni.
Potrivit lui Mihai Ghimpu, reieşind din condiţiile existente, în Republica Moldova este nevoie de o reformă a mentalităţii cetăţenilor, astfel încât aceştia să nu fie împărţiţi în „ai noştri” şi „ai voştri”. Preşedintele interimar a precizat că acum mai mult ca niciodată, când Republica Moldova beneficiază de un sprijin fără precedent din partea comunităţii internaţionale, trebuie create condiţii pentru atragerea investiţiilor străine în economia ţării noastre şi, de asemenea, realizate reforme pentru ca cetăţenii noştri plecaţi la muncă peste hotare să revină acasă, unde să-i aştepte un nivel de trai decent.
În discuţiile sale cu cetăţenii Ghimpu s-a referit şi la criza constituţională cu care se confruntă Republica Moldova, care poate trece în criză politică, iar aceasta, la rândul ei, poate aprofunda criza economică.
Locuitorii celor două raioane s-au plâns preşedintelui pe faptul că au salarii şi pensii mici, solicitând majorarea acestora, au amintit despre necesitatea desfăşurării reformei agrare, despre situaţia existentă în sistemul judecătoresc, importanţa descentralizării puterii pentru a oferi autonomie administraţiei publice locale, precum şi despre dificultăţile pe care le întâlnesc tinerii. Printre cele mai stringente probleme enunţate de locuitorii celor două raioane sunt gazificarea localităţilor, reparaţia drumurilor, accesul limitat la sursele de apă potabilă, lipsa apeductului şi a sistemului de canalizare în localităţile rurale, precum şi construcţia unei staţii de epurare în raionul Călăraşi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
DAR CE SA FACI CIND VENITICII LA TINE IN TARA NE PONIMAIUT, NU TE RESPECTA, NU TINE LA TARA ACISTA. DESCHIS APLICA PE MASINI "SPASOBO DEDU ZA SVOBODU". AM FOST ELIBERATI DE EI SI MULTI DIN MOLDOVENI FUG DE LIBERTATEA LORA IN VEST ACHITIND SUME DE CITE 5000 EURO.
DAR EI RAMAN IN TARA CU SVOBODA LORA SI NE IMPEDICA SA NE INTEGRAM IN TARA NOASTRA DACA SI IN EUROPA.
DAR CIND SE INTORC BASTINASII CARE AU FUGIT DE SVOBODA LORA IN TARA TOT DAU DE EI, NEDUMIRITI SE UITA EI IN JUR SUNT ACASA SAU NU.
CUM SA FIM TOLERANTI SI CU AI NOSTRI CEI CU MINTEA INTUNECATA CARE ACCEPTA SVOBODA LORA.