Guvernul considera ca presedintele Moldovei poate fi si lider de partid
adăugat 05 decembrie 2008, 11:28, la Politică
Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege , înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de către un grup de deputaţi în parlament privind modificarea articolului 81 al Constituţiei RMDeputaţii propun obligativitatea degrevării persoanei alese în funcţia de Preşedinte a RM din cea de conducere a unui partid politic.
Ei argumentează aceasta prin faptul că Preşedintele "este menit să asigure stabilitatea şi echilibrul proceselor social-politice în stat, să păstreze capacitatea de a fi obiectiv şi echidistant în raport cu oricare din factorii procesului politic, cu oricare partid sau organizaţii, care au scopuri politice. Însă fiind membru de partid el nu ar putea face acest lucru fiind tentat să se implice în dialogul politic şi să fie părtinitor.
În avizul său, care se referă la fel ca deputaţii la experienţa altor ţări, guvernul precizează că problema incompatibilităţii între calitatea de Preşedinte a statului şi apartenenţa la un anumit partid nu poate fi tratată univoc. Statele au diferite opţiuni.
Totodată guvernul menţionează că acceptarea iniţiativei legislative a deputaţilor ar însemna încălcarea prevederilor constituţionale de la art. 1 şi 5 ale Constituţiei RM, şi limitarea drepturilor oferite cetăţenilor de a se asocia liber în partide, de a participa la activitatea lor.
În aviz se mai spune că Preşedintele RM este obligat, în virtutea funcţiei sale, să respecte Constituţia şi legile ţării, să apere democraţia, drepturile şi libertăţile omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei (art. 79), deci să fie echidistant faţă de partidele politice, de toţi cetăţenii. El nu poate să promoveze interesele unui anumit partid.
Guvernul nu a susţinut iniţiativa legislativă a deputaţilor, avînd în vedere şi caracterul irevocabil şi executoriu al avizului Curţii Constituţionale din 3 aprilie 2008, în care se menţionează "că nici o revizuire a Constituţiei nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲