GUVERNUL Filat: 100 de zile în 60 de minute. VEZI VIDEO
adăugat 05 ianuarie 2010, 13:30, la Politică
"Am primit în gestiune o țară aflată într-o profundă criză economică și izolată în plan extern. Totodată, este evident că pentru prima dată în Moldova nu a fost realizat un transfer civilizat de putere. A trebuit să realizăm în 3 luni ce se face deobicei în timpul anului". Așa și-a început premierul speech-ul, urmat de raportul celor 100 de zile de activitate, expus timp de cca 60 de minute în sala de ședințe a executivului.
Potrivit primului ministru, în 2009, economia R. Moldova a resimțit cel mai acut declin din ultimii 15 ani. "În 2009, în primele 9 luni ale anului a fost înregistrată o reducere de 39% ale importurilor și exportuilor, în aceeași perioadă au scăzut investițiile în capital fix cu 42%", a ținut să menționeze Vladimir Filat în cadrul conferinței de presă desfășurată astăzi.
Premierul a laudăt executivul că a reușit reducerea deficitului bugetar. "În momentul investirii Guvernului, deficitul bugetar se ridica la 16%. La sfârșitul anului 2009, datorită acțiunilor cabinetului de miniștri am ajuns la la 7,8% deficit bugetar. Am reușit chiar mai mult decât 9%, cifra recomandată de Fondul Monetar Internațional", a ținut să menționeze premierul.
Șeful cabinetului de miniștri nu s-a ferit să arunce și câteva pietre în ograda Partidului Comuniștilor, cel care a fost la guvernare până în toamna anului precedent. "Majorările electorale ale salariilor de către guvernarea comunistă în timpul anului 2009 au dus la creșterea cheltuielilor publice cu cca 3,7%", a specificat acesta.
Referindu-se la politica externă a R. Moldova, Vladimir Filat a precizat că țara noastră urmează să aibă relații bune cu toate țările, dar în special cu vecinii. Totodată, acesta a ținut să spună că relațiile cu SUA reprezintă o prioritate a politicii externe în următoarea perioadă. "Federația Rusă este la fel un partener important al R. Moldova. În cadrul întrevederilor avute cu dl Putin am convenit asupra dezvoltării relațiilor în baza pragmatismului, colaborare economică. Am început procesul de deblocare a exportului de vinuri pe piața rusă".
În cadrul raportului, premierul a menționat despre intensitatea discuțiilor cu reprezentanții UE la Chișinău dar și la Bruxelles, susținerea instituțiilor europene acordată R. Moldova, reforma începută în justiție și în domeniul avocaturii, reforma din poliție și scoaterea interdicțiilor de călătorie în UE și SUA pentru demnitarii de la Tiraspol ca punct de pornire în dialogul cu autoritățile din stânga nistrului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲