Guvernul Filat-2, aproape identic cu Guvernul Filat-1
adăugat 06 ianuarie 2011, 13:59, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Până la sfârşitul săptămânii viitoare, Vlad Filat trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu programul de guvernare şi cu lista miniştrilor din viitorul Guvern
Deşi negocierile pentru crearea noii alianţe de guvernare au durat mai bine de o lună, schimbările în noua structură a statului nu sunt esenţiale. De exemplu, la Guvern au rămas aceleaşi ministere şi, în proporţie de 80 la sută, aceiaşi miniştri. În mare parte, se vor schimba doar miniştrii care în trecut au aparţinut Alianţei Moldova Noastră. Totuşi decizia finală nu a fost luată. PLDM, PD şi PL încă mai analizează candidaturile. Până la sfârşitul săptămânii viitoare, Vlad Filat, candidatul AIE-2 pentru funcţia de prim-ministru, trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu programul de guvernare şi cu lista miniştrilor din viitorul Guvern.
Acordul de creare a Alianţei pentru Integrare Europeană-2 (AIE-2) prevede expres că Partidului Liberal Democrat (PLDM) îi va reveni în noul Executiv Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei. În total, şapte ministere, ultimele două au fost în mandatul trecut ale Alianţei Moldova Noastră.
De asemenea, liberal-democraţilor le-au revenit Serviciul Vamal, Serviciul de Grăniceri şi Biroul Naţional de Statistică. În schimb, au pierdut şefia Cancelariei de Stat, această structură urmând a fi lichidată. Iar în Legislativ PLDM va avea o funcţie de vicespicher (Liliana Palihovici).
Mihai Şleahtiţchi – noul ministru al Educaţiei
Deşi încă nu au stabilit cine va ocupa funcţiile de conducere ale acestor instituţii, PLDM optează pentru păstrarea conducătorilor care şi-au demonstrat eficienţa. Astfel, Alexandru Tănase va rămâne ministru al Justiţiei, Veaceslav Negruţă nu pleacă de la şefia Ministerului Finanţelor, Iurie Leancă va fi în continuare şeful diplomaţiei moldoveneşti, iar Vladimir Hotineanu are şanse mari să rămână ministru al Sănătăţii. Deocamdată nu este clar cine vor fi miniştrii Afacerilor Interne şi Agriculturii. Cât priveşte funcţia de ministru al Educaţiei, PLDM înclină să i-o ofere vicepreşedintelui formaţiunii, Mihai Şleahtiţchi, fost prorector la ULIM.
PD va avea nouă funcţii în Guvern
Funcţiile obţinute de Partidul Democrat demonstrează că nu în zadar liderii formaţiunii au negociat mult timp poziţia lor în viitoarea alianţă de guvernare. PD a obţinut în viitorul Guvern cinci ministere – Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Construcţiilor şi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale condus anterior de un ministru desemnat de AMN.
De asemenea, democraţilor le-a revenit Procuratura Generală, Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (despre care se spune că va fi desfiinţat – n.r), Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru şi Biroul Relaţii Interetnice. În Parlament, PD-ului i-a revenit funcţia de prim-vicespicher (Vlad Plahotniuc) şi cea de preşedinte al Legislativului (Marian Lupu), ultima oferită temporar, până când Lupu va fi ales şef al statului.
Pavel Filip – ministru al Tehnologiilor Informaţionale?
La capitolul miniştri, PD nu se gândeşte să facă mari schimbări. Valeriu Lazăr va rămâne şef la Economie, Valentina Buliga – la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, iar Marcel Răducan – la Ministerul Construcţiilor. Deşi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, crede că şi ministrul Culturii, Boris Focşa, va fi păstrat, unele voci susţin că democraţii mai au un candidat pentru acest post – Valeria Şeican, directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Cât priveşte Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, se presupune că acesta va fi condus de Pavel Filip, fost director al Tutun CTC. Dumitru Diacov consideră însă că Filip este mai potrivit pentru o altă funcţie.
Procurorul general şi directorul CCCEC, deocamdată, nu vor fi înlocuiţi.
PL s-a ales... „cu Alianţa”
După cum susţine liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în urma semnării acordului de constituire a noii alianţe, PL s-a ales... „cu Alianţa”. Liberalii nu au primit niciun minister nou, păstrându-şi şefia la Ministerul Apărării, Ministerul Tineretului, Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor, plus funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu.
Ghimpu susţine că partidul încă nu a decis pe cine va înainta la aceste funcţii, dar mai mult ca sigur Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor, şi Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, îşi vor păstra fotoliile. „În principiu, este posibil să nu schimbăm pe nimeni”, ne-a declarat liderul PL, precizând că decizia finală o va lua partidul.
Pe lângă funcţiile menţionate mai sus, PL a primit dreptul de a numi un nou director la Serviciul de Informaţii şi Securitate şi un nou şef la Agenţia „Moldsilva”. Referindu-se la noul director al SIS, Ghimpu a precizat că acesta nu va fi Valentin Dediu, după cum au scris unele site-uri, ci o persoană tânără, dar competentă.
PLDM:
1. Prim-ministru – Vlad Filat
2. Ministerul Justiţiei – Anexandru Tănase
3. Ministerul Finanţelor – Veaceslav Negruţă
4. Ministerul Afacerilor Interne - ???
5. Ministerul Sănătăţii – Vladimir Hotineanu
6. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Iurie Leancă
7. Ministerul Agriculturii – ???
8. Ministerul Educaţiei – Mihai Şleahtiţchi
9. Serviciul Vamal – Tudor Baliţchi
10. Serviciul de Grăniceri – Alexei Roibu
11. Biroul Naţional de Statistică – ???
12. Vicepreşedinte al Parlamentului – Liliana Palihovici
PD:
1. Ministerul Economiei – Valeriu Lazăr
2. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Valentina Buliga
3. Ministerul Culturii – Boris Focşa (Valeria Şeican)
4. Ministerul Construcţiilor – Marcel Răducan
5. Ministerul Tehnologiilor Informaţionale – Pavel Filip
6. Procuratura Generală – Valeriu Zubco
7. Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei – Viorel Chetraru
8. Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru – ???
9. Biroul Relaţii Interetnice – Elena Beleacova
10. Preşedinte al republicii – Marian Lupu
11. Preşedinte al Parlamentului (temporar) – Marian Lupu
12. Prim-vicepreşedinte al Parlamentului – Vladimir Plahotniuc
PL:
1. Ministerul Apărării – Vitalie Marinuţa
2. Ministerul Tineretului – ???
3. Ministerul Mediului – ???
4. Ministerul Transporturilor – Anatol Şalaru
5. Viceprim-ministru fără portofoliu – ???
6. Agenţia „Moldsilva” – ???
7. Serviciul de Informaţii şi Securitate – ???
8. Preşedinte al Parlamentului – Mihai Ghimpu
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲