Guvernul Greceanâi, ajuns la o sută de zile
adăugat 11 iulie 2008, 13:33, la Politică
După mai bine de o sută de zile de la instaurarea Guvernului Greceanâi la cârma Republicii Moldova, analiştii politici şi economici de la Chişinău consideră că noul Executiv nu a confirmat declaraţiile pe care le lansase anterior, prin care se anunţa o îmbunătăţire a relaţiilor cu România şi continuarea unor proiecte grandioase iniţiate încă de Guvernul Tarlev.Valeriu Prohniţchi, director executiv "Expert Grup"
Personal, văd un lucru pozitiv că în Guvernul Greceanâi continuă procesul de privatizare atât în cadrul licitaţiilor publice, cât şi în cadrul unor tendere internaţionale. Într-o altă ordine de idei, în rândurile eşecurilor, pe care cred că încă au timp să le corecteze, se află reforma regulatorie, care continuă să fie implementată foarte lent. În acest context, businessmenii din Republica Moldova nu sunt mulţumiţi de climatul de afaceri autohton.
Igor Munteanu, director IDIS "Viitorul", analist politic
Este greu să evaluăm activitatea Guvernului Greceanâi până în prezent pentru că actualul Executiv, chiar şi după o sută de zile de muncă, nu a prezentat nici un raport, nici în Parlament şi nici opiniei publice în acest sens, după cum ar fi fost firesc să o facă. Totuşi, succesele acestui Guvern sunt destul de modeste, fiindcă situaţia Republicii Moldova este mult mai dificilă decât o prezintă rapoartele oficiale. Ne confruntăm în continuare cu un deficit bugetar al comerţului extern de aproape 3 miliarde de dolari şi, totodată, cu una dintre cele mai mari rate de emigraţie a populaţie la nivel mondial, ţara noastră fiind devansată doar de câteva state slab dezvoltate din Africa. Cele mai importante subsisteme, precum este cel al educaţiei este la pământ, din cauza lipsei cadrelor didactice, marea majoritate a profesorilor fiind plecată peste hotarele ţării. Dacă este să vorbim de planul economic, marile proiecte care au fost demarate încă de Guvernul Tarlev, cu privire la liberalizarea economiei, nu se prea îndeplinesc, pentru că nu avem intrări masive de investiţii externe, aşa cum s-a presupus iniţial. Pe plan extern, din nou nu s-a întreprins nimic concret, relaţiile cu România rămânând la fel de încordate. Totodată, Guvernul merge pe mâna aşa-ziselor dezvoltări a relaţiilor cu Federaţia Rusă, stat care ne ocupă până în prezent o bună parte din teritoriu. În mare parte, lucrurile pe plan internaţional au îngheţat. Toate aceste lucruri vin să dovedească încă o dată că Guvernul Greceanâi nu este şi nici nu a fost unul tehnocrat, ci e mai bine o formă tranzitorie a vechiului Executiv, condus de Vasile Tarlev, cu tangenţe într-o formulă electorală asamblată ad-hoc de către partidul de guvernământ din Moldova, care refuză să aibă parteneri de coaliţie.
Reamintim că actualul Guvern a fost instaurat la 31 martie curent, după ce Vasile Tarlev şi-a prezentat demisia din funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲