Guvernul Greceanâi: „Strict secret”
adăugat 13 octombrie 2009, 07:50, la Politică
Va fi creată o comisie care să evalueze corectitudinea şi legalitatea hotărârilor secretizate de fostul GuvernCele circa 9000 tone de grâu, repartizate printr-o hotărâre secretă întreprinderilor cu capital de stat „Franzeluţa” şi Combinatul de pâine din Bălţi, fac parte dintr-o donaţie oferită de către Federaţia Rusă şi România Republicii Moldova ca ajutor umanitar pentru diminuarea consecinţelor secetei din vara anului 2007. Grâul, potrivit unor estimări, a fost repartizat de către guvernarea comunistă cu scopul de a menţine neschimbat preţul la pâine în anul electoral 2009.
La 3 iunie 2008, “Jurnal de Chişinău” a publicat un articol în care se făcea referire la câteva ilegalităţi comise cu participarea Zinaidei Greceanâi. Astfel, la 15 mai 2008, Zinaida Greceanâi a semnat, în calitate de prim-ministru, o hotărâre secretă prin care Guvernul urma să repartizeze 9500 de tone de grâu din cele 10 300 de tone de grâu donate de Federaţia Rusă şi România Republicii Moldova ca ajutor umanitar pentru diminuarea consecinţelor secetei din vara anului 2007 întreprinderilor SA “Combinatul de panificaţie” din Bălţi şi SA “Franzeluţa” din Chişinău, discriminându-i astfel pe alţi agenţi economici şi susţinând crearea condiţiilor de concurenţă neloială şi neonestă pentru restul agenţilor economici din panificaţie. Acţiunea care a fost secretizată de Guvern a fost interpretată ca un efort al puterii de a menţine neschimbat preţul la pâine în anul electoral 2009.
Ingerinţa în activitatea agenţilor economici
Despre aceasta vorbesc şi acţiunile ulterioare întreprinse de fosta conducere în pragul alegerilor. La 20 ianuarie, ex-preşedintele V. Voronin a dat indicaţia ca toate brutăriile, inclusiv cele particulare, să-şi ieftinească producţia cu 20 la sută, începând cu 1 februarie. A doua zi, ministrul Agriculturii, Anatol Gorodenco, a anunţat că pe piaţă va fi operată ieftinirea pâinii şi că producătorii particulari se vor conforma acestei decizii, „după intervenţia instituţiilor de stat”. Dânsul a explicat că ieftinirea pâinii este posibilă graţie recoltei bune de grâu din 2008 şi, totodată, deoarece brutăriile pot importa, din Ucraina, făină de cea mai înaltă calitate la un preţ convenabil.
Analistul economic Veaceslav Ioniţă a calificat atunci aceste ieftiniri drept un abuz din partea puterii şi o ingerinţă a statului în activitatea agenţilor economici. Începând cu 1 februarie, în magazinele „Franzeluţa” au fost afişate preţuri noi la trei tipuri de pâine care s-au redus cu 40 – 55 de bani. Campania „Pâine ieftină” a lovit, în special, în agenţii economici privaţi care au fost puşi în situaţia de a opera reduceri la preţuri şi de a desfăşura o activitate nerentabilă, dar şi în pensionarii traşi pe sfoară, pâinea ieftină ajungând în cantităţi limitate pe rafturile magazinelor.
Presa de la Chişinău a scris şi despre alte decizii secretizate, cum ar fi cea de la 8 februarie 2007, cu privire la eliberarea grâului alimentar din rezervele materiale de stat. Nici atunci nu se ştia care au fost raţionamentele ce au determinat secretizarea acestei hotărâri. Cert este că, potrivit respectivei decizii, Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare urma să elibereze, din rezervele materiale de stat, 20 mii de tone de grâu alimentar ÎS „Moldresurse” la preţul de 1500 de lei, iar combinatului SA „Franzeluţa” – 2.000 tone de grâu alimentar, cu titlu de împrumut la acelaşi preţ. ÎS „Moldresurse” trebuia, conform hotărârii secrete, să transforme cele 20 mii tone de grâu alimentar în făină, pe care să o livreze întreprinderilor de panificaţie, conform unui plan aprobat de Ministerul Agriculturii. La rândul său, SA „Franzeluţa” era obligată să restituie cele 2.000 tone de grâu alimentar luate cu împrumut, din producţia anului 2007, până la 1 septembrie. Unii specialişti au remarcat doar că ÎS „Moldresurse” nu avea capacitatea de a măcina 20 mii tone de grâu şi n-au exclus posibilitatea vânzării acestora altor întreprinderi la preţuri majorate.
Singurele în măsură să elucideze problema sunt organele de anchetă
Ministrul de Stat Victor Bodiu a anunţat recent presa că distribuirea celor 9000 tone de grâu a fost efectuată ilegal şi ca urmare, în timpul apropiat, vor fi întreprinse măsuri pentru ca grâul să fie restituit gratis în rezerva statului. Ion Ţurcanu, directorul general al Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare, a afirmat pentru JURNAL că nu cunoaşte până în prezent care ar fi mecanismul prin care cele două întreprinderi urmează să restituie grâul. Deşi pe parcursul zilelor de vineri şi luni am încercat să aflăm opinia directorilor celor două întreprinderi, aceştia se eschivează să discute cu presa. Igor Volniţchi, purtător de cuvânt al primului-ministru, a declarat pentru JURNAL că noul Guvern a desecretizat decizia şi că acum ţine de datoria organelor abilitate să investigheze legalitatea acesteia. “Nu a existat niciun temei legal pentru secretizarea acestei decizii, nu ştim care au fost raţionamentele de care s-a ghidat conducerea precedentă”, a spus el. Potrivit aceleiaşi surse, în timpul apropiat, primul-ministru Vlad Filat va dispune crearea unei comisii care va evalua legalitatea mai multor documente secretizate de guvernarea precedentă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲