Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Filat: Suntem presați de timp
adăugat 25 august 2011, 06:44, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
Ieri, 24 august, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și a luat de sine stătător o hotărâre asupra unui proiect de lege, care nu va mai fi aprobată ulterior de către forul legislativ. Este vorba de un proiect de lege care ține de concretizarea anumitor prevederi ale legilor ce reglementează modul în care se execută hotărârile judecătorești şi efectuarea tranzacţiilor pe piaţa valorilor mobiliare.
„La un an după ce am schimbat radical modul în care se execută hotărârile judecătorești, numărul hotărârilor executate a crescut, în același timp sunt anumite carențe, care au fost depistate”, a explicat ministrul Justiției, Oleg Efrim.
„Ar trebui să spunem că o modificare vizează executarea deciziilor și la ce etapă urmează să intervenim. Obiectivele asumate în implementarea acestor reforme, în mare parte nu au fost realizate. Trebuie să recunoaștem că anumite lucruri ne-au scăpat. Urmează să revenim la normalitate. Un șir de alte modificări vizează într-adevăr competențele Băncii Naționale. Trebuie să precizăm că modificările în cauză au fost coordonate cu toate instituțiile implicate: Banca Națională, Comisia Națională pentru valori imobiliare, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției, CCCEC. Este un document care vizează modificarea legislației, în așa măsură, încât să avem posibilitatea de a asigura respectarea legii, dar nu a voinței unor funcționari și nu contează din care sistem”, a concretizat la rândul său, prim-ministrul Vlad Filat.
Potrivit premierului, art.1061 alin.(1) din Constituție prevede că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Filat a argumentat necesitatea asumării răspunderii în fața Legislativului de către Executiv prin faptul că sunt presați de timp.
„Această decizie este impusă datorită faptului că prima ședință a Parlamentului, constituțional și regulamentar, urmează să aibă loc în luna octombrie. Perioada de timp este una prea lungă pentru a asigura aceste reglementări. Ne-am consultat cu colegii din Alianță, la această decizie avem o înțelegere perfectă a situației, se înțelege necesitatea implementării acestei modificări de lege”, a subliniat șeful cabinetului de miniștri.
Acesta a mai precizat că în conformitate cu prevederile Constituției, în cazul angajării răspunderii Executivului, urmează să fie prezentată hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea acestui proiect de lege Parlamentului, în decurs de 24 de ore. Iar, în perioadă de trei zile Parlamentul poate înainta moțiunea de cenzură. În cazul în care se votează demisia Guvernului, această lege se consideră drept neaprobată.
Proiectul de lege în cauză a fost votat unanim de către membrii cabinetului de miniștri.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲