Împărţind Moldova în circumscripţii electorale, 75% din deputaţi vor reprezenta raioanele
adăugat 18 aprilie 2012, 08:48, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
68% dintre deputaţii care formează Parlamentul Republicii Moldova sunt din capitală. Împărţind Moldova în circumscripţii electorale, în funcţie de numărul locuitorilor, 75% din deputaţi vor reprezenta raioanele ţării, iar din capitală vor fi doar 25%. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege privind introducerea votului uninominal, transmite Info-Prim Neo.
Autorul proiectului, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, propune ca deputaţii, 101 la număr, să fie aleşi prin vot direct. Actualmente candidaţii sunt înaintaţi pe liste de partid, iar alegătorii votează partidele, nu deputaţii. Totodată, prim-vicespicherul propune ca Republica Moldova să fie împărţită în 101 circumscripţii electorale, care vor cuprinde şi teritoriul din stânga Nistrului.
Potrivit proiectului de lege, candidatul este ales prin vot direct, precum se aleg primarii în acest moment. Dacă un candidat întruneşte 50% plus un vot, este considerat ales deputat. Dacă din primul tur niciun candidat nu obţine majoritatea, este organizat turul II. La acest tur câştigă candidatul care întruneşte un număr mai mare de voturi. Vlad Plahotniuc susţine că prin această modificare la sistemul electoral actual se va obţine şi descentralizarea deciziei privind desemnarea candidaţilor.
Dacă proiectul va fi susţinut, nu va mai exista prag electoral, astfel partidele mici şi candidaţii independenţi vor avea mai multe şanse să ajungă la putere. În nota informativă a proiectului de lege se menţionează că, din punct de vedere social, modificările propuse oferă fiecărui cetăţean acces mai mare la procesul decizional la nivel legislativ prin intermediul deputatului ales.
În acelaşi timp, spune Vlad Plahotniuc, creşte responsabilitatea partidelor care rămân a fi principalele formaţiuni politice abilitate să promoveze cadre pentru sistemul politic. Formaţiunile vor fi obligate să ţină cont de competenţa şi de credibilitatea candidaţilor propuşi în faţa alegătorilor din circumscripţia uninominală.
Proiectul în cauză este propus discuţiilor publice.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲