Includerea Moldovei în pachetul Balcanilor de Vest este singura cale concretă de integrare în UE, susţine un europarlamentar
adăugat 26 septembrie 2008, 12:59, la Politică
"Republica Moldova nu va putea fi inclusă în UE în acelaşi timp cu Balcanii de Vest", a declarat recent Marianne Mikko, preşedinta Comisiei pentru Republica Moldova din Parlamentul European. Această afirmaţie vine în contradicţie cu declaraţiile anterioare ale preşedintelui Traian Băsescu, precum că România va susţine includerea Moldovei în "pachetul Balcanilor de Vest", care urmează să adere la UE. Aceste afrimaţii au fost comentate şi de Maria Petre, deputat în Parlamentul European şi membră a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova, care a oferit recent un interviu pentru ziarul "Ora locală" din Ialoveni."Toţi suntem foarte sensibili când vine vorba de viitorul nostru european, de viitorul european al Moldovei şi este normal. Propunerea domnului preşedinte Traian Băsescu nu este nouă. E, în schimb, realistă şi pragmatică. Este clar pentru oricine că aceasta este singura cale care oferă o perspectivă cât de cât concretă. Din ceea ce eu ştiu în acest moment, la Consiliul Uniunii Europene din octombrie va fi o primă discuţie pe subiectul Moldova în pachetul Balcanii de Vest. Cred că doamna Mikko sprijină puternic orice propunere care apropie linia orizontului european al Moldovei de următorii ani, de un viitor previzibil. Până acum însă nu s-a luat nicio decizie, repet, va fi o primă abordare a subiectului la Consiliul din octombrie", a declarat eurodeputatul Maria Petre, adăugând că este foarte important ca autorităţile moldovene să abordeze foarte serios lucrurile.
"Este simplu şi drumul României spre Uniunea Europeană este un bun exemplu, o cale "deja bătută". Să nu credem că putem spune una la Bruxelles şi să facem alta acasă. Ne păcălim, de fapt, pe noi şi-i dezamăgim pe oamenii noştri, pe cetăţenii basarabeni. Cetăţenii din Republica Moldova, care susţin perspectiva europeană a ţării lor, au şi ei nevoie de a scăpa de vize, de a circula liber, de a se exprima liber, de un standard economic mai bun, de o viaţă mai bună. Despre asta vorbim, nu despre ceva care ne este cerut de Bruxelles şi de care noi, ca cetăţeni, n-avem nevoie. Astfel, avem o singură cale: să ne facem treaba acasă, pentru ca la Bruxelles şi la noi acasă lucrurile să înceapă să semene, pentru ca viaţa noastră să se apropie uşor-uşor de standardele de la nivelul mediu european", a conchis europarlamentarul.
Maria Petre este o personalitate politică activă încă din 1990, iar din 2001 este senator în Senatul României. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, a devenit membră cu drepturi depline a Parlamentului European, în cadrul Partidului Popular European (PPE-DE).
Este membră a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova şi a deschis, împreună cu deputatul în PE Marian Jean Marinescu, un birou parlamentar la Chişinău, prin intermediul căruia monitorizează realizările administraţiei moldovene legate de acordul semnat de R.Moldova cu Uniunea Europeană.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲