Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 21:03

 

Istoricii basarabeni demonteaza fenomenul “moldovenismului”

adăugat 09 decembrie 2009, 12:08, la Ştiri de Top

Cum a apărut fenomenul moldovenismului, cine sunt părinţii fondatori ai acestuia şi cum Internaţionala a III-a Comunistă, o reţea globală de spionaj bolşevic, creată de URSS, a dezbinat România - sunt întrebările la care istoricul Gheorghe Cojocaru răspunde prin publicarea, în premieră, a volumului de documente „COMINTERNUL şi originile moldovenismului". Lansarea excepţională a cărţii la Chişinău a reunit istorici de marcă din România şi RM, provocând o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuală şi de periculoasă pentru români.

Pentru prima dată, Gheorghe Cojocaru publică cele mai importante documente ale Cominternului, interzise până nu demult, pe care le-a descoperit în arhivele din Moscova, Kiev, Bucureşti şi Chişinău. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenită apoi politică de stat, ce urmărea formarea unei naţiuni noi, cea moldovenească, negând originile comune ale românilor şi luând în considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradaţi din punct de vedere lingvistic sub influenţa limbilor rusă şi ucraineană. Cititorii au prilejul să afle şi numele unor români care au trădat, devenind uneltele bolşevicilor în crearea forţată dintâi a RASSM, apoi a RSSM, în ideea sovietizării întregii Românii.

De asemenea, el descrie consecinţele devastatoare ale noii construcţii etnoculturale pentru spiritualitatea românească. Potrivit autorului, cei care au câştigat în confruntarea amintită au fost nişte handicapaţi mintal şi întrebarea istoricului este, într-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astăzi unor descendenţi din această ramură a handicapaţilor mintali să ne domine psihologic, intelectual şi politic?".

„Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt români..." - vă amintiţi această declaraţie a actualilor lideri comunişti? Face parte din teoria cominternistă. În 2001, odată cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat şi moldovenismul.

„Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a început să devină o ideologie de stat şi s-au făcut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. În situaţia în care suntem dominaţi în continuare de acest fenomen, autorităţile, societatea civilă, înainte de toate, trebuie să aibă curajul să demaşte această minciună a secolului XX privind profilul identitar al românilor din Moldova şi de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare", a menţionat Gheorghe Cojocaru.

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut"

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut. Aceasta nu este o poveste, pentru că şi acum se editează la Chişinău un ziar, „Moldova mare", care descrie planurile cunoscute încă din perioada Cominternului. În această propagandă şi acţiuni diversioniste s-au implicat şi rătăciţi, şi potlogari, şi de dincolo de Prut, şi cu origini de aici. Trebuie să reacţionăm în modul corespunzător", a declarat dr. Alexandru Moşanu. El a amintit despre dispariţia Declaraţiei de Independenţă a RM, o acţiune deliberată a fostei guvernări în timpul evenimentelor din luna aprilie.

Un alt exemplu invocat a fost şi redenumirea „hoţească" a Zilei Independenţei, din 27 august 1991, în Ziua Republicii. „Politrucii comuniştilor, care nu se ogoiesc încă, după ce au pierdut puterea, precizează că Ziua Naţională a RM ar trebui să fie ziua când a fost adoptată Declaraţia Sfatului Ţării din 2 decembrie 1917, când Republica Democratică Moldovenească se declara republică autonomă în cadrul Imperiului rus. Idealul multora rămâne ca acest teritoriu să rămână republică unională, în cadrul altui spaţiu politic", consideră Alexandru Moşanu. Totodată, el a propus autorităţilor să anuleze decizia comuniştilor şi să sărbătorim Ziua Naţională a RM pe 27 martie a fiecărui an, pentru că „exprimă idealul nostru".

„Moldovenismul trebuie abolit de parlament"

Dr. Nicolae Enciu, profesor la Universitatea „Alecu Russo" din Bălţi, a relevat că, deşi situaţia politică s-a schimbat după venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, din punct de vedere politic, rămâne în vigoare acea concepţie comunistă de politică naţională de stat a RM, adoptată de fosta guvernare. „În prezent aceasta e nu doar depăşită, dar şi dăunătoare, din perspectiva integrării RM în familia europeană. Respectiva concepţie trebuie abolită de actualul parlament".

„Nici susţinătorii şi nici adversarii acestei teorii nu vor depune armele prea curând, deoarece primii se află în slujba cuiva şi inventează, peste secole, diferite mijloace de expansiune şi de control. Dacă ar fi să ne gândim la secolele XVIII-XIX, am avut de-a face cu Biserica pravoslavnică, care a dorit să ia pe toţi creştinii din Balcani sub autoritatea ei. După Primul Război Mondial, a fost Cominternul, care şi-a subordonat partidele comuniste din toată lumea.

După război, avem de-a face cu o ieşire la rampă a Bisericii ruse, a patriarhului Aleksie I. Moldovenismul rămâne la fel de periculos, pentru că slujeşte aceloraşi obiective. Să-l contracarăm cu toate mijloacele, în special, cu cele ştiinţifice", a spus dr. Mihai Retegan, profesor universitar din Bucureşti. Iar dr. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a declarat că „societatea trebuie să-şi urmeze calea argumentului, problema în cauză este a istoricilor şi la bază trebuie pus documentul şi nu emoţiile".

Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
"Or aceasta tara sa fie intr-adevar românească, or mai bine să nu fie deloc"
Mihai Eminescu
Multumesc basarabeni.ro pentru stire.
Intr-adevar, "moldovenismul" trebuie scos odata si pentru totdeauna din mintea fiecarui roman dintre Prut si Nistru.
A comentat Basarab 09 decembrie 2009, 13:13
Draji copii liceeni si studenti ce va faceti studiile in ROM.Pe UNIMEDIA .md este pusa in dezbatere tema "E adevarat ca mioldovenii nu se pot acomoda in ROM?"Adevatul numai voi i-l stiti.Luati parte activa.
A comentat RM 09 decembrie 2009, 15:02
PUR ŞI SIMPLU PRIN COMBATEREA MOLDOVENISMULUI , AR FI O STARE DE NORMALITATE .ROMĂNII ŞI BASARABENII AU ÎN COMUN NU NUMAI LIMBA ROMĂNĂ DAR ŞI ISTORIA ŞI STEMA CELOR DOUĂ ŢĂRI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!STATI A INVENTAT ISTORIA MOLDOVEI DIN INTERES DAR LA CEILALŢI SE NUMEŞTE IGNORANŢĂ(A SE CITI PROSTIE)
A comentat doru 09 decembrie 2009, 17:22
Basarabia PAMANT ROMANESC !!!
A comentat Mariana 09 decembrie 2009, 20:04
Nu am primit încă cetăţenia ROMĂNĂ dar MĂ SIMPT ROMĂN IAR NU MOLDOVEAN INDIFERENT CE SCRIE ÎN ACTUL MEU DE IDENTITATE .................MĂ SIMPT ROMĂN ŞI NU VOI NEGA NICIODATĂ ACEST LUCRU!!!!!!!!!!!!!
A comentat mihai 10 decembrie 2009, 02:28
ÎNTRU TOTUL DE ACORD CU MIHAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Litia 10 decembrie 2009, 03:16
Nationalismul grupurilot mici nu exista daca nu exista sovinusmul grupurilor mari. Sunt conditionate reciproc. Se alimenteaza reciproc. Si nu dispar decat impreuna. La fel iau amploare pericilos atunci cand se dezlantuie o parte, de regula cea mai puternica - sovinismul. Un proverb spune - din doi care se cearta cea mai mare vina o poarta cel mai destept (si mai puternic) - fiindca anumea acea parte poate cel mai usor gasi un compromis. Prin '89 cand saptamanal ieseam la mitinguri pe Piata Marii Adunari Nationale sub lozinca "Unire, moldoveni!" a Frontului Popular n-am putut prevede ca acum cuvantul "moldovean" va fi de ocara si in noua istorie noii redactori il vor inlocui cu alt cuvant, adica lozinca ar fi fost atunci "Unire, romani!", ceea ce nu e adevarat. Agresivitatea cu care este artacat termenul de moldovean, moldovenesc naste firesc reactia de raspuns si prin ea "moldoveneismul" nu dispare, ci se alimenteaza, prinde radacini, devine "fruct interzis". Mai bine era sa nu se puna accentul pe aceast termen, care de fapt nu este antagonist sau contrar, ci marcheaza doar o etapa pe scara de evolutie, prin care trebuie sa treaca fiecare individ in mod personal, liber si nefortat de nimeni. Campania actuala contra moldovenismului este ilegala si anacronica, fiinndca Romania se afla in proces de conformare la principiile civilizatiei occidentale, dar nu cum isi inchipuie unii in lunile ce au precedat 21 iulie 1941. La un miment dat UE, SUA va trebui sa intervina si sa potoleasca unele minti inferbintate, care cred ca mas-media si anumite persoane pot sa nege in mod public dreptul unei comunitati de a se autoidentifica etnic cum doresc, indifernt cat de argumentat stiintific este acest lucru, la fel si negativismul fata de actele internationale ce recunosc statul R.Moldova. Chemarile publice la rasturnarea, substituirea organelor de stat ale R.Moldova cu cele de la Bucuresti e un act de agresiune, care daca ar fi fost facute la adresa unei alte tari, imediat ar primit riposta cuvenita. La aceste apeluri se dedau deja agentii si publicatii solide de presa. Daca noua presedentie a UE nu va interveni la timp, evenimente vor evoulua in modul cel mai favorabil Moscovei, care deja a facut toate schimbarile necesare in legislatie pentru a interveni in "apararea cetatenilor rusi" afalati peste hotare in timp ce se va numara in minute, la decizia doar a prezidentului, fara a se astepta acordul Dumei. R.Moldova poate deveni iarasi scena unei confruntari, a unei catastrofe geopolitice, de la care vor avea de suferit nu cei care toarna benzina in foc, ci ca intotdeauna bietii si neajutoratii basarabenii. Neavand un sprijin din partea UE, evident vor fi nevoiti sa caute spijin la fost metropola - Moscova. Ultimele date ale sondajelor arata clar ca 80% ar dori sa se revina la fosta Uniune, daca noua Uniune ii ignora si nu vrea sa-i apere.
A comentat io n 10 decembrie 2009, 03:31
Vor mai trece ani buni pînă cînd MOLDOVENISMUL INVENTAT DE STATI ŞI LINGĂII LUI SE VA MAI TEMPERA !!!!!!!!! ŞI APROPO DE ADAPTAREA BASARABENILOR ÎN ROMĂNIA ............DUPĂ CUM A ZIS ŞI FILAT ......... BASARABENII SUNT ACASĂ LA EI ÎN ROMĂNIA ........INDIFERENT CE SCRIE ÎN ACTE MĂ SIMPT ROMĂNCĂ ŞI NU VOI NEGA NICIODATĂ ACEST LUCRU!!!!!!!!!!!!! SĂ MOARĂ COMUNIŞTII DE CIUDĂ!!!!!!!!
A comentat geta 10 decembrie 2009, 04:00
ŞI REPUBLICA DEMOCRATĂ GERMANĂ A FOST UN STAT INDEPENDENT RECUNOSCUT PE PLAN INTERNAŢIONAL NUMAI CĂ, CA ŞI BASARABENII CU ROMĂNII ACEŞTIA AVEAU ÎN COMUN ATĂT LIMBA (GERMANĂ) DAR ŞI ISTORIA , IAR DIVIZAREA GERMANIEI CA ŞI ROMĂNIEI A FOST POSIBILĂ NU AR FI FOST POSIBILĂ FĂRĂ ,,AJUTORUL'' MARELUI VECIN NEPRIETEN DE LA RĂSĂRIT . DUPĂ CUM COMENTA ZIARUL THE NEW YORK TIMES LA 29 IUNIE 1940 ,,ROMĂNIA NEAJUTORATĂ DE NIMENI A CEDAT ÎN FAŢA ACTULUI DE VIOLENŢĂ SOVIETIC -- (PACTUL MOLOTOV -- RIBENTROP)
A comentat gicu pentru ion 10 decembrie 2009, 08:56
Sa speram ca acum cu inca un mandat castigat de Basescu lucruile vor merge si mai mult spre bine pt noi cat si pt voi cei de peste prut.
Nu e nimic gresit sa fii nationalist,ba din contra e de apreciat si laudat un om cu adevarat iubitor de tara,insa inainte de a ne numi ceva (moldovean sau mai stiu eu ce ) sa vedem in istorie de unde ne tragem.
Nici nu mi pot inchipui cum unii care isista pe anumite subiecte de genul asta nu le crapa obrazul de rusine stiind ei isisi ca nu pot sustine afirmatia prin nici un document istoric decat probabil unul facut de Voronin sau de rusi.
ISTORIA NU O SCHIMBAM SI NU O NEGOCIEM ,EA EXISTA SI TREBUIE SA O LUAM CA ATARE. CITI ADEVARATA ISTORIE-MULTI AU MURIT INCERCAND SA O SCRIE
Desi sunt din Ardeal si am putina legatura cu moldoveni totusi am avut ocazia sa intalnesc(in special in ultimii ani) si sa discut ,chiar petrec timp printre ei si nu mi sau parut deloc diversi si niciodata nu i am considerat alta natie.
Cine nu se poate integreaza in societatea romaneasca avand in vedere ca vorbim aceiasi limba si avem aproape aceleasi obiceiuri si religie NU ISI ARE LOCUL IN EA.
BASARABIA,BUCOVINA, ARDEALUL -PAMNATURI ROMANESTI-
A comentat franco 10 decembrie 2009, 13:38 | mergi sus ▲
Da, sunt deacord intru totul cu cele expuse de franco.Va multumim pentru sustinere, pentru adevar!!!!!!!!!!!!
A comentat ue 10 decembrie 2009, 13:46 | mergi sus ▲
MĂI IOANE DENUMIREA DE MOLDOVEAN ESTE A UNEI REGIUNI ROMĂNEŞTI NICIDECUM A UNUI ALT POPOR . DUPĂ CUM EXISTĂ ARDEALUL , BANATUL , CRIŞANA , ,,ŢARA OAŞULUI '' , MARAMUREŞUL , BUCOVINA , OLTENIA , MUNTENIA , DOBROGEA , ...................TOT AŞA EXISTĂ BASARABIA PENTRU MOMENT NUMITĂ REPULICA MOLDOVA PRIN BUNĂVOINŢA TĂTUCULUI I.V.STALIN . ROMĂNII ŞI BASARABENII AU ÎN COMUN NU NUMAI LIMBA ROMĂNĂ DAR MAI PRESUS ISTORIA ŞI STEMA CELOR DOUĂ ŢĂRI ...................................ĂSTA ESTE ADEVĂRUL........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat gicu pentru ion 11 decembrie 2009, 11:57 | mergi sus ▲
noi BASARABENII suntem MOLDOVENI chiar daca vorbim limba roana
A comentat victorash04 11 decembrie 2009, 12:02 | mergi sus ▲
MAI ÎNTĂI SE VE FORTE CLAR ŞI EVIDENT CĂ NU ŞTII SĂ SCRII CORECT LIMBA CARE O VORBEŞTI ..............LIMBA ROANA DUPĂ CUM SE VEDE FOARTE CLAR CUM AI SCRIS NU EXISTĂ IAR LIMBA MOLDOVENEASCĂ EXISTĂ NUMAI ÎN IMAGINAŢIA BOLNAVĂ A LUI STALIN , STATI , VORONIN SI CEILALŢI COMUNIŞTI . CÎND AFIRMI UN LURU TREBUIE ARGUMENT DACĂ ŞTII CE ÎNSEAMNĂ DEŞI ESTE EVIDENT CĂ EŞTI O NULITATE ABSOLUTĂ LA NIVEL DE CULTURĂ GENERALĂ ŞI ISTORIA ROMĂNILOR .NU TE POŢI ASCUNDE DUPĂ DEGET CĂ ORICUM TE VEDE LUMEA ............. AŞA STAU LUCRURILE ŞI CU BASARABENII CARE SE DECLARĂ MOLDOVENI ŞI NU ROMĂNI ........PUR ŞI SIMPLU INTRAŢI ÎN RIDICOL .........DAR NU CRED CĂ ŞTII CE ÎNSEMNĂ ASTA ŞI ORICUM NU CONTEAZĂ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat LITIA PENTRU VICTORASH04 11 decembrie 2009, 12:30 | mergi sus ▲
PENTRU CEI INTERESAŢI CU ADEVĂRAT DE FENOMENUL MOLDOVENISMULUI AR FI INTERESANT DE STUDIAT GRADUL DE ŞCOLARIZARE ŞI DE CULTURĂ GENERALĂ ATĂT AL BASARABENILOR CARE SE DECLARĂ ROMĂNI CÎT ŞI LA CEILALŢI CE SE DECLARĂ MOLDOVENI 72,7% DIN CEI CE SE DECLARĂ MOLDOVENI AU CELE 4 CLASE ELEMENTARE MAXIM ŞCOALA GENERALĂ ..........IAR RESTUL CU STUDII MEDII SAU SUPERIOARE FĂCUTE LA MOSCOVA FAC PARTE DIN ELITA P.C.R.M.
..................
A comentat MIHAI PENTRU TOŢI BASARABENII CARE SE D 11 decembrie 2009, 13:02 | mergi sus ▲
MĂI SEMIANALFABETULE TU SĂ VORBEŞTI ÎN NUMELE TĂU DAR NU-I BĂGA LA UN LOC PE TOŢI BASARABENII PENTRU CĂ EU , FAMILIA MEA DIN ORHEI PRECUM ŞI BUNEII MEI TOŢI AM FOST ŞI NE CONSIDERĂM ROMĂNI IAR NU MOLDOVENI !!!!!!!!!!!!!!BAGĂ BINE DE SEAMĂ ............
A comentat OXANA PENTRU victorash04 11 decembrie 2009, 14:47 | mergi sus ▲
FELICITĂRI OXANA , !!!!!!!!!!!!!AI REMARCAT FOARTE BINE............
A comentat LITIA PENTRU OXANA 11 decembrie 2009, 14:57 | mergi sus ▲
Ce usor ii manipulezi tu mai Franco(dictator fascist al Spaniei)pe copiii acestia care cred sincer in ceea ce spun.Dragii mei.Sunteti romani prin aceeasi strabuni,prin aceeasi limba,prin aceleasi obiceiuri,prin jertfele pentru romanism(GULAGUL SIBERIAN,FAMILII DISTRUSE),prin credinta in Dumnezeu.Sunteti mai romani decat cei din Romania pentru ca sunteti curati la suflet si credeti in idealurile voastre.Tocmai de aceea un comunist vopsit ca Basescu nu are ce cauta in aceasta ecuatie.Dupa revolutia din 1989 ,87 la suta dintre romani am votat cu Iliescu si apoi ne-am dat seama ca am gresit.Eram ca voi,la inceput de democratie si increzatori in tot ce zboara.Asta ne-a invatat sa fim mai atenti si sa descoperim ciorile vopsite.5 milioane si ceva de romani cu drept de vot cred sincer ca Basescu este omul care sugruma democratia in Romania.49,66 dintre votanti ,procent oficial.Ca sub vopseaua de om de lume se ascunde un suflet chinuit de ura,specific dictatorilor.Daca transilvaneanul Franco nu v-ar manipula cu nerusinare referitor la nimicul care este Basescu ,n-as fi scris atat de mult dar nu pot sa accept ceea ce face el.V-o spune un roman care a participat la podurile de flori,care a facut facultatea la Iasi,care are jumatate din neamuri romani din regiunea Moldovei.Daca v-ar fi conducator ati descoperi ca e imaginea in oglinda a lui Voronin(NU-L DOARE GURA SA VORBEASCA,DE FACUT FACE FOARTE PUTINE).Sper sa apuc clipa cand granita asta blestemata de pe Prut va disparea.Pana atunci ganditi romaneste.Astept un raspuns peste vreo 2 ani desi stiu de pe acum ca am dreptate.Ma gasiti in orasul Galati din Romania.
A comentat DEMOCRATUL 11 decembrie 2009, 16:02 | mergi sus ▲
DIN ACEST COMENTARIU DAR ŞI DIN ALTELE AM VĂZUT CĂ MĂNÎNCI C...T PE PĂINE ......FIECARE CU GUSTURILE LUI .........ASTAE........ ORICUM VORONIN DUPĂ CE A PIERDUT ALEGERILE AR AVEA NEVOIE DE UN AGHIOTANT .........LA DREPT VORBIND AI PUTEA FI CHIAR MÎNA DREATĂ A LUI VORONIN ( CU CARE SE ŞTERGE LA C.R).........PĂREREA MEA..........
A comentat DORU PENTRU DEMOCRATUL 11 decembrie 2009, 19:20 | mergi sus ▲
Bravo D-le Cojocaru! Asi vrea sa am aceasta carte.Unde se poate procura?
A comentat Ionica 13 decembrie 2009, 15:29 | mergi sus ▲
DEMOCRATUL: Mirosi a kkt.
A comentat Baxter 14 decembrie 2009, 17:20 | mergi sus ▲
Unii dintre voi aveti o problema cu rahatul.Cred ca mancati atat de mult incat va miroase si acolo unde nu este.Eu nu fac altceva decat sa prezint o alta fata a adevarului.Si pe securisti asta i-a innebunit intotdeauna.Spalati-va pe dinti si n-o sa va mai miroasa.
A comentat DEMOCRATUL 15 decembrie 2009, 08:24 | mergi sus ▲
Salut
A comentat Italia 15 decembrie 2009, 14:39 | mergi sus ▲
hai pe www.asvrea.com
si propunem impreuna 100 de idei care ar putea schimba Romania
A comentat www.asvrea.com 15 decembrie 2009, 22:47 | mergi sus ▲
Salut
A comentat Romania 20 decembrie 2009, 18:19 | mergi sus ▲
Salut
A comentat Italia 21 decembrie 2009, 11:47 | mergi sus ▲
sa dea domnul sa vie ziua cand vom fi in rand cu lumea si sa dispara limba kremlinului , limba moldoveneasca,
A comentat niku 21 ianuarie 2010, 22:04 | mergi sus ▲
Moldovenismul este o boala (sau alienare) a unor romani care traiesc intre Prut si Nistru. Somptomul fundamental este urmatorul: desi ei sunt in esenta romani, nu se considera ca atare - isi spun moldoveni si ca vorbesc limba moldoveneasca (....???!!!). Sunt niste rataciti - siau pierdut busola etnica. Ei sunt romani deznationalizati (la ei politica imperiala specifica a dat roade), ei se simt bine in grajdurile Rusiei, ei nu au inca o constiinta nationala romaneasca. Multi n-o s-o aiba niciodata - vor muri de moarte naturala sau de o alta boala, moldoveni. Sunt si eu moldovean de la Vaslui, dar ma consider in primul rand ROMAN.
DOAMNE AJUTA!!!
A comentat Ioan 14 august 2011, 22:22 | mergi sus ▲
Scumpa Romanie, cand ochii mi-i inchid si cat in mine / Puteri sa sui Golgota pana sus, / O voce,un ecou din adancime / Imi spune bland:"Viata e Iisus, / Margaritarul pretios e-n tine".
A comentat Basarabia Martira 05 octombrie 2011, 14:26 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.5392 secunde