Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:12

 

(lectura de week-end) Eminescu si geopolitica Marii Negre in iunie 1883

adăugat 25 septembrie 2009, 23:19, la Politică

Filosoful Constantin Barbu impreuna cu alti cercetatori de pe langa Fundatiile Mihai Eminescu si-au propus sa redea lumii, in sapte volume, extraordinara personalitate a jurnalistului, ganditorului si militantului pentru cauza nationala. Primul volum, de peste 800 de pagini, a fost lansat odata cu o noua editie a Caietelor Eminescu, la Academia Romana. "Codul invers - arhiva innebunirii si uciderii nihilistului Mihai Eminescu" isi propune sa contextualizeze momentul fatidic al internarii gazetarului Mihai Eminescu la nebuni, in 28 iunie 1883.

Astazi e cunoscut in cercurile istoricilor faptul ca Eminescu era urmarit de agentii imperiilor rus si austro-ungar, atat pentru publicistica sa militanta, cat si pentru activitatea sa secreta din cadrul "Societatii Carpatii". Incepand cu 1878, cand Basarabia a fost transata in favoarea imperiului tarist, intransigenta lui Eminescu la adresa guvernarilor considerate tradatoare a atras furia potentatilor vremii. In acelasi timp, Eminescu si gruparea sa intreprindeau actiuni intense pentru recuperarea Transilvaniei si intregirea Romaniei.

Articolele sale, din care nu lipsea edificarea rolului european al unei "Dacii Mari" la Gurile Dunarii si Marea Neagra, ca si actiunile sale mai putin cunoscute publicului larg, l-au facut pe junimistul P.P. Carp - pe atunci trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei pe langa imperiul Austro-Ungar si negociator la un Tratat secret cu Viena si Berlinul -sa-i scrie lui Titu Maiorescu: "Si mai potoliti-l pe Eminescu!".


Un amanunt important: "Societatea Carpatii" fusese infiintata cu numai un an inainte de innebunirea lui Eminescu, la o data simbolica - 24 ianuarie. "Chestiunea retrocedarii Basarabiei cu incetul ajunge a fi o chestiune de existenta pentru poporul roman", scria Eminescu, explicand ca "a sosit timpul ca sa intarim atat in romani, cat si in popoarele mari ale apusului, credinta in trainicia poporului roman". Redam mai jos din lucrarea eminoscologului Constantin Barbu cateva extrase despre manevrele geopolitice care se derulau in Europa in preajma zilei de 28 iunie 1883. (Victor RONCEA)

Tratatul secret de la 30 octombrie 1883

Dupa Tratatul de la Berlin, tanarul Regat Roman se va confrunta cu cateva capitale experiente externe, din care amintim si vom analiza pe scurt Chestiunea Dunarii. Planul Barrčre, Tratatul secret cu Imperiul Austro-Ungar din 1883, rasturnarea principelui Bulgariei, Alexandru de Battenberg, infiltratiile agentilor Ohranei, propunerea lui Stambulov de incoronare a lui Carol I pe tronul lui Alexandru de Battenberg, amenintarile Rusiei si Austro-Ungariei. Imprejurarile si cauzele care au obligat Regatul Roman sa incheie Tratatul secret de la 30 octombrie 1883 isi gasesc cateva bune si inteligente explicatii in aproape nestiutele insemnari ale lui Lupu Kostaki. Se vor lumina incet, incet, secretele care obscurizeaza arestarea fortata si internarea la Institutul Caritatea al lui Sutu, a lui Eminescu, in ziua de 28 iunie 1883.

Germania vroia sa mentina un echilibru intre Imperiul Tarist si Imperiul Austro-Ungar si vroia ca destinul Regatului Roman sa treaca neaparat prin Viena, in drum spre Berlin.

Imperiul Austro-Ungar vroia sa domine Chestiunea Dunarii, sa influenteze Balcanii pana la Marea Egee, sa propage catolicismul spre Orient, sa impinga interesul Regatului Roman inspre Balcani. Nu inspre Transilvania. Imperiul Tarist proiecta un mare principat, compus din Bulgaria, Rumelia, Macedonia si Dobrogea. Proiectele geopolitice ale celor trei imperii cuprinzand Romania si Balcanii lumineaza textele politice ale lui Eminescu si unele insemnari ermetice din caietele sale.

Eminescu scrisese mult despre Chestiunea Dunarii, despre cateva din marile afaceri financiare din Regat, stia de posibilitatea incoronarii lui Carol I peste bulgari, cunostea proiectul tarist al marelui principat din sudul Dunarii, citea presa europeana care ilustra cele mai teribile miscari politice ale timpului sau.

Acum pare normal ca numele lui sau probleme dezbatute de el in articolele politice sa fie prezente in rapoartele serviciilor secrete imperiale.

Din insemnarile lui Lupu Kostaki aflam de ce a fost numit P.P Carp ministru la Viena, ce a discutat Lupu Kostaki cu Ion Bratianu, cum s-a desfasurat consfatuirea lui Maiorescu cu junimistii din Bucuresti, apoi de intalnirea lui Carp cu Bratianu, intalnirea lui Carp cu Kalnoky, tratativele dintre von Reuss si Carp, intelegerile dintre Carp si Bismark, cum vedea Bismark viitorul Romaniei, apoi despre intalnirea dintre Carol I si imparatii Germaniei si Austriei si de multumirile lui Bratianu "cu lacrimi in ochi" ("Ai faurit Romania; numai acum putem zice ca ea are viitorul asigurat").

Bismark: "Nu uitati insemnatatea Marii Negre"

P.P Carp devine ambasadorul Regatului Roman la Viena, unde incepe de indata intrevederi cu printul de Reuss, caruia ii expune vointa regelui Carol I de a intemeia o tripla alianta impreuna cu Germania si Imperiul Austro-Ungar. P.P Carp cere o audienta la Bismarck. Din articolele politice ale lui Eminescu stim deja povestea margaritarelor rapite din coroana Romaniei, asa cum se exprimase deputatul Petre Gradisteanu, agent rus, cu prilejul serbarilor desfasurate la Iasi in amintirea marelui voievod Stefan cel Mare. La intalnirea lui P.P Carp cu Bismarck, cancelarul Germaniei i-a explicat ambasadorului roman ca Regatul Roman are misiune in Orient si nu trebuie sa priveasca inspre Transilvania, ca poporul roman trebuie sa se indrepte spre economic si civilizatie (romanii din Austro-Ungaria fiind deja civilizati si industrializati).

Dupa Bismarck, interesul Regatului Roman ar consta intr-o buna directionare de stat fortificat la Marea Neagra, fiindca "Independenta o aveti; cu Occidentul sunteti in legatura directa; Orientul va este deschis".

Iata ce relateaza Lupu Kostaki in insemnarile sale, despre spusele lui Bismark cu privire la Romania: "La 1866 aveam putinta sa o zdrobesc, dar m-am ferit chiar de a o jigni prea mult, fiind un stat cu menire de a civiliza si de a mentine ordinea, el merita sa fie sustinut, iar nu distrus. Viitorul Romaniei sta in munca ei spre a trage folos din avutiile imense ce poseda. Interesul va este a deveni un stat puternic la Marea Neagra, a avea un port important ca Odesa si vot preponderent la Constantinopol.

Nu uitati insemnatatea Marii Negre, caci de acolo incepe cheia Dardanelelor. Independenta o aveti; cu Occidentul sunteti in legatura directa; Orientul va este deschis. Deveniti dar de acum un element de productiune; deveniti un element de civilizatiune, de ordine si prin aceasta veti ajunge a domina Peninsula Balcanica. Va trebuie insa, pentru a ajunge la acest tel, seriozitate, munca onesta."


"Sovinismul unguresc - o nenorocire imensa pentru centrul si orientul Europei"

Lupu Kostaki continua relatarea: "Petre Carp raspunse ca se putea constata in Romania un inceput serios de munca spre progres. Ca partidul acum la putere incetase de a reprezenta actiunea revolutionara din 1848 si devenise un partid de guvernamant; dovada este ca, de curand, el a proclamat regatul cu monarhie ereditara. Romania doreste si are nevoie de liniste si de stabilitate ca sa poata lucra cu folos la organizatia si dezvoltarea ei; de aceea, primirea ei in alianta defensiva in contra Rusiei nu ii este o necesitate.

Din nefericire, sovinismul ungurilor se manifesta prin persecutiunea romanilor de sub dominatia lor; si cei din regat nu pot ramane nepasatori in fata acestui fapt. Este necesar ca ungurii sa-si schimbe atitudinea, caci relatiuni bune intre romani si ei ar fi o stavila in contra puternicei atractiuni ce impinge slavii de la Nord inspre Marea Mediterana. Sovinismul unguresc ar putea dar deveni o nenorocire imensa pentru centrul si orientul Europei.

Petre Carp afirma apoi printului de Bismarck ca nici o simpatie pentru Rusia nu exista in Romania, care de mai multe ori a avut sa sufere din urma ocupatiunilor armatelor rusesti. Rapirea Basarabiei (provincie curat romaneasca, care ii dadea stapanire absoluta pe gurile Dunarii) i-a lasat o rana adanca. La 1877, cu tot ajutorul ce li s-a dat, rusii, drept recunostinta, au cautat sa aduca umilinta Romaniei la San Stefano, neprimind-o la tratatul de pace si smulgandu-i iar trei judete. Propaganda politica prin mijlocul ortodoxismului nu are mare influenta asupra poporului roman.

In ceea ce priveste desnationalizarea, Rusia este mult mai periculoasa decat Ungaria. Dovada este ca in 70 ani a stiut sa rusifice populatia curat romaneasca a Basarabiei, trimitand colonii romanesti in tinuturile Donului si asezand sate rusesti in locul lor; pe cand in Transilvania, cu populatia ei pestrita, o mie de ani n-au fost deajuns ca sa desnationalizeze pe romani. Economiceste, Romania n-are interese in Rusia, caci ce produce dsa pentru export, producem si noi; credit strain si avutii pentru garantarea creditului are ea, avem si noi; ne concuram una pe alta. Interesele noastre politice si economice sunt deopotriva legate de Occident. Asadar, in ziua cand despre Rasarit se va ameninta echilibrul european, interesul Puterilor Centrale si interesul Romaniei va fi acelasi. (...) La 23 August Bratianu pleaca la Gastein, unde se afla Bismarck si acolo se indeplinira ultimele formalitati..."

Guvernul instituise controlul total al presei
Insemnarile lui Lupu Kostaki lamuresc situatia politico-diplomatica din vara lui 1883. Carp ii vorbeste lui Bismarck despre rapirea Basarabiei si smulgerea judetelor Cahul, Ismail si Bolgrad, despre ortodoxism si pericolul rusesc al deznationalizarii.

Programul de intalniri dintre Carol I, Bratianu, Carp si Bismarck, printul Wilhelm, Frantz Iosif este dezvaluit cu claritate. Intr-adevar, la 23 august 1883, la Gastein, Bismarck si Bratianu indeplinira ultimele formalitati. Dupa Gastein, Bratianu nu mai putea fi inlocuit din functia de prim ministru al Regatului Roman, ceea ce Maiorescu stia foarte bine si chiar astfel nota in Insemnari zilnice.

Acum este foarte limpede de ce a fost sacrificat Eminescu in 28 iunie 1883. Libertatea presei n-a fost libertate, Romania Libera si L'Independance Roumaine controlate, ziaristii expulzati, Eminescu arestat si internat. Maiorescu pleca in vacanta, Slavici pleca la tratament, Secaseanu si Ocaseanu, spioni austrieci si oameni ai politiei si ai lui Sturdza, tolerati si viitori bursieri la Paris... Cand vom publica intregul Dosar Eminescu - Arhiva secreta a innebunirii si uciderii geniului, cuprinzand documente originale inedite din arhivele serviciilor secrete ale imperiilor europene, ne vom cruci pur si simplu de ceea ce a fost in stare o cumplita turma cosmopolita de imparati si regi, prim ministri si ambasadori, printi si spioni, academicieni, scriitori, patrioti si tradatori und so weiter...

Autor: Constantin BARBU
Sursa: mihai-eminescu.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0624 secunde