LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Sergiu Sagaidac
adăugat 05 iulie 2016, 08:43, la Politică • Articol publicat de Dumitru Pelin
(Update 22.39) Eu nu am participat, iar Gofman a încercat să se opună. Toate persoanele enumerate au trecut prin aceste bănci şi cunosc foarte multe. Cine se consideră vinovat din aceste 20 de persoane ar fi bine să depună autodenunţ. Aceşti martori au multe de spus. Sunt gata să spun procuraturii tot ce ştiu, dar nu ne întreabă nimeni. Nu am spus încă tot ce ştiu. Sper să am posibilitate fizică să vin la dvs. în studiou şi să spun mai multe.
(Update 22.33) Urmează cei de rang doi: Natalia Racuba, domn Crijneavschi, ex-predinte BNM, Sergiu Albot, ex-preşedinte Banca Socială, Gheorghe Papuc, ex-consilier pe probleme juridice, Banca Socială, Simion Rusu, ex-şef securitate, Constantin Lozovanu, ex-şef al secţiei jurdice şi conformitate, Valentina Oprea, ex-şef direcţia decontări Banca Socială, Lena Sertinean, ex-şef secţia spălării banilor Banca de Economii, Dorin Drăguţanu, Emma Tăbârţă, Veaceslav Ţurcanu, ex-şef secţia reglementări BNM, Ruslan Gradi, şef direcţia supraveghere BNM, Matei Dohotaru, ex-administrator special Banca Socială, Ion Ropot, ex-administrator special BEM, Leonid Talmaci, preşedinte Moldindconbank, Serghei Cibotari, preşedinte Moldova Agroindbank, Denis Ulanu, fost avocat al Băncii Sociale, avocat Ilan Shor, Lilia Balmuş, ex-şef direcţia juridică, Banca Socială. Vitalie Groza, actual consilier al lui Leonid Talmaci. Aceste persoane trebue să fie audate de procurori. Ei cunosc multe şi ar trebui să depună mărturii.
(Update 22.26) Reţinerile care au fost sunt de ochii lumii, pe lângă aceste persoane este o piramidă întreagă, sunt mulţi beneficiari de prim rang, dar şi de rang doi, care au avut grijă de întreg procesul. Voi da nume public, să ajut Procuratura. Aş vrea ca şi Delegaţia UE să monitorizeze şi să fie audiate să aibă statut de martor sau bănuit. BNM toţi ştiu cine o controlează, primul beneficiar este care a stat din umbră, care nu au intervenit, există bănuală că ar fi Vlad Plahotniuc. A doilea este Ilan Shor, al treilea este Vlad Filat care nu este condamnat pentru fraudă, dar trafic de influenţă, al patrulea, Veacesav Platon. Aceştia sunt cei din prim rang. Aceştia erau beneficiari.
(Update 22.22) Este o scrisoare anonimă publicată anul trecut de un fost angajat al Băncii Sociale şi încurajez şi mai mulţi oameni să facă la fel, să iasă în public. Ce a scris corespunde realităţii. Foştii angajaţi cunosc ce a fost, din cauza lor au rămas fără lucru. Ar depune marturii, dar se tem.
(Update 22.17) Conform legii, CNA primeşte informaţia privind banii prin virament timp de o lună la o sumă mai mare şi BNM vede informaţia, mai ales la sumele mari. BNM a văzut că băncile se devalizează şi ei atunci acorau ajutor sub garanţia Guvernului. BNM avea acces, dacă are informaţe suspicioasă, poate solicita informaţie suplimentar, iar banca este obligată să ofere. Este stran că BNM nu a văzut nimic straniu în asta, aceste plasamente de 10 şi 11 miliarde, BNM ştiind că sitaţia este precară, trebuia să fie o supraveghere specială. Să solicite informaţie specială.
(.Update 22.13) Scopul fraudei a fost de a atenta la rezervele ţării. Ei nu se gândeau că se va ajunge la aşa o situaţe. Creditele neperformante din start sau plasamentele interbancare au dus la devalizarea băncii. Rolul plasamentelor au avut ca rol ca banii să fie lasaţi în bănci ruseşti, trei bănci, suma de 10 miliarde de lei şi 11 miliarde s-au plasat a Banca Socială, mai departe au plecat în zone off-shore, apoi în credite neperformante. Plasamentul s-a început în octombrie-noiembrie 2014, banii au plecat în zonele off-shoe. Ce este straniu, acordarea creditelor neperformante au continuat până în data de 27 noiembrie, apoi actele au fost transportate cu o maşină care ştiţi ce s-a întâmplat cu ele.
(Update 22.08) 3190 de angajaţi au rămas fără loc de muncă din cele trei bănci şi cu siguranţă că 10% ar putea depune mărturii cum s-a întâmplat. Fiecare cele trei bănci avea centre de comandă, care raportau şi lui Ilan Shor. Nouă ni se părea că BNM era centrul de comandă a întregului proces. Şeful Băncii Sociale, care era soţl verişoarei lui Ilan Shor, Albot şi-a dat demisia. Şi în loc a fost preşedinte interimar, ceea ce este contrar legii şi asta dă semne de întrebare. Şi în Banca Socială era centru de comandă format din Gheorghe Papuc, Ilan Shor, Simion Rusu. Au avut loc nişte acţiuni cocertate din timp. Prima întrebare este că Ilan Shor a preluat o bancă care avea deja probleme, care este raţionamentul bancar. Banca era deja devalizată şi sunt întrebări la doamna Racuba. Apar întrebări cu plasamentele bancare.
(Update 22.05) BNM a încercat să intervină minim, să stopeze noile depozite, apoi au anulat această restricţie, m-am întrebat cum aşa, plasează o restricţie, apoi o anulează. Legea le permitea să intervină mult mai devreme, BNM putea să intervină prin sancţioarea administratorului a băncii, sau să fie supraveghere specială. Nu era suspect doar pentru mine, dar şi pentru alţi colegi care ironizau pe seama BNM.
(Update 21.58) Un şef de secţie spălarea banilor are acces la toate rapoartele audit intern, rapoartele BNM. Banca Centrală ştia că situaţia la Banca Socială era catastrofală. Ulterior, vicepreşedinta mă ignora, discuta cu subalterna mea.
(Update 21.56) Ca şef de secţie mă subordonăm vicepreşedintelui. Nu aveam nicio manevră, puteam să am o opinie, dar nu eram auzit. Când am venit am observat slaba coordonare a băncii, nu erau monitorizarea riscului. Am propus schimbări, dar nu au fost aprobate. Ei se gândeau să nu-i încurc. Eram în subordinea doamnei Matfeeva.
(Update 21.51) Consiliul băncii ar fi ca Parlamentul. O funcţie de audit intern ar fi ca Procuratura, analogic. La ziua de astăzi avem funcţii de conformitate în bănci care sunt subordonate la vicepreşedinţi. Aceste funcţii de control trebue să aibă opinii separate şi pot împiedica o tranzacţie dubioasă. Peste hotare este altfel.
(Update 21.48) Fiind supus intimidărilor, încercam s sesibilizez oamenii, misiunile diplomatice, în măsura posibilităţior, am transmis demersuri căre BNM şi am solicitat să informeze societatea civilă privind riscul bancar la supusul de fraudă. Nu am stat degeaba.
(Update 21.45) Din ceea ce s-a întâmplat, avem o imagie mai completă, dar atunci stranietăţile erau cunoscute de anumiţi oameni. La martrii care mă refer, fiecare funcţionar din cadrul BNM care au verificat cele trei bănci, ei cunosc ce a fost, au făcut rapoarte, au transmis informaţie încă de atunci. Şi e am observat, ca mine mai este o persoane care a activat în Banca Socială care ar putea depune mărturii. Dacă ar fi o investigaţie bună, multe persoane ar depune mărturii. Nu am fost citat după postările pe care le-am făcut, toţi au luat apă în gură.
(Update 21.42) În postare era vorba de mai multe persoane, nu pot să fac referinţă acum. Mesajul a venit din partea unui prieten. Eu nu sunt în aria lor acum şi încearcă să mă influenţeze prin alte persoane. Este vorba de persoane care au tangenţă cu BEM, Unibank şi Banca Socială.
(Update 21.39) Al cincilea incident care a avut loc în martie 2015 a fost că mergeam spre casă în Vatra şi am fost presat să trag pe dreapta şi ieşise un domn care mi-a spus să fiu atent cum vorbesc. Imediat după oraşul Vatra spre Ghidighici. Eu nu oprisem motorul, şi el mi-a spus ca să fiu atent. El a plecat, eu am ieşit din maşină, am fumat o ţigară, eram stresat şi am plecat spre casă. Atunci de fapt am concluzionat că toate incidentele se trag de la Banca Socială.
(Update 21.30) Suspiciunea mea legată de incidente este că viaţa mea luase o turnură foarte stranie. Apoi ba moare domnul Butmalai, apoi Bologan, apoi un incasator. A mai fost un incident, la o intersecţie, o maşină gri a vrut să mă tamponeze şi am constatat că totul are legătură cu plecarea mea de la Banca Socială. Când am plecat, Simion Rusu m-a întrebat unde plec şi el mi-a spus că la banca care plec în serviciul de securitate este ”omul nostru” Apoi de mine se apropiau oameni care îmi propuneau diferite scheme şi eu mă gândeam că poate fi o cursă.
(Update 21.26) După care în decembrie, se mediatiza despre domnul Butmalai, credeau că s-a sinucis. În culise se discuta că moartea lu era stranie. Renato Usatîi şi Mihail Gofman confrmă că Butmalai a avut tangenţe cu situaţia de a cele trei bănci lichidate. Apoi în ianurie 2015, după ziua mea de naştere am afat despre decesul regretatului Mihail Bologan. Am aflat despre deces de la oamenii din sistemul bancar.Mulţi discutau că acest omor ar putea avea legătură cu activitatea din BNM.
(Update 21.21) Urmează luna octombrie, când activam la Moldova Agroidbank, noaptea cineva în hornul casei a turnat lubrifiant pentru maşină care provoca monoxid de carbon. M-am trezit, am deschis geamurile, era luna octombrie 2014. Era riscul de a mă intoxica cu monoxid de carbon. Venise poliţia, experţi.Iniţial era versiunea că nu sunt probe şi martori. Ulterior, la insistenţele noastre au plasat vina pe vecini, dar vecinii sunt în etate, iar casa este cu două etaje, nuştiu cum erau ei să ajungă pe horn. Vecinii spun că nu sunt vinovaţi şi nu au nicio treabă cu asta.
(Update 21.16) Primele două accidente s-au produs când eram în ultimele 14 zile de serviciu. La finele lui septembrie am depus cererea. În această perioadă, ei încercau să-mi facă oferte, dar eu voiam mai rapid să plec. După ce am refuzat oferta, primul incident s-a produs la Sculeni. La semafor am fost oprit de un şofer într-un automobi Dacia care m-a bruscat. Am chemat poliţia, acel şofer se comporta liber. La final a ieşit că eu eram vinovat. Nu voiam să cred că era legat de bancă, apoi am înţeles că este legat de plecarea mea. Api am înţeles că este legat de Banca Socială, am avut şi accident. Eram în sectorul Sculeni, am fost tamponat în spate, lateral din dreapta şi atunci am chemat poliţia. Am fost la Inspectoratul de Patrulare, dar nu s-a luat nicio măsură cu acel şofer. Urma să fiu amendat eu până la urmă.
(Update 21.12) Când CNA solicită ceva, este despre tranzacţii dubioase. Această solicitare dispăruse şi am avut discuţii cu domnul Simion Rusu ia-m spus că este aşa o întrebare şi într-o oră a apărut şi solicitarea. Prima dată am văzut aşa ceva să nu trimiţi răspuns unui organ de control în timp real. A a doua întrebare a ţinut de răspunsul la CNA privind plasamentele bancare şi al treilea moment care mi-a dat de bănuit dacă trebuie să lucrez la această instituţie este că datele nu erau reale, nu corespundeau realităţii. Pe pagina BNM era una, la noi alta. Erau date eronate care duceau în eroare deponentul, în această instituţie erau buni pictori. Şi mă mir că pentru acel fals nimeni nu a fost tras la răspundere.
(Update 21.10) În luna augst era deja o pregătire pentru ce avea să se întâmple. Mă cheau şi mă întrebau despre multe chestii. Mă gândeam de ce apar întrebări despre plasamentele bancare. Al doilea moment, era legat de activitatea de serviciu şi întrebau despre o solicitare care expirase de două luni.
(Update 21.07) Când am văzut ce se întâmplă în Banca Socială am dorit să plec, le-am dat de înţeles că am o altă oferă. Am lucrat din mai 2014 până în septembrie 2014. Când am depus cerere de demisie, mi-au promis o altă funcţie mai înaltă. Ştiind ce se întâmplă la bancă, am refuzat toate ofertele. Propunerea a fost făcută de doamna Matfeeva.
(Update 21.05) Mi-am pus întrebarea prima dată în martie 2014 de ce domnul Gofman a fost concediat şi s-au pornit atacuri asupra lui şi acum mi-am pus întrebarea de ce a ieşit acum, posibil din motiv că a văzut spaţiul public ca o modalitate de protecţie a sa şi a familiei sale. Dacă ieşea în 2014 posibil să fi avut soarta domnului Butmalai. Atunci au fost mai multe omoruri stranii. În momentul în care este un potenţial suspect are spaţiu de manevră ca să fie intimidată, când este limitată, această manieră scade. Nu a vorit până acum că avea frică că trăim în Moldova.
(Update 21.04) M-am bucurat că domnul Gofman a avut curaj să spună despre frauda bancară. Nu ne cunoaştem personal, doar din cazul fraudei bancare. Ne cunoaştem din activitate de serviciu, este un bun specialist.
(Update 21.02) Am ajuns în Londra de o ună. Am vrut să fac o conferinţă de presă când eram la Chişinău, dar mi-a fost frică că nu voi ajunge la Aeroport.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲