Maia Sandu: Un nou premier, cu o echipă fără imixtiuni politice - singura şansă pentru RM; Nu mai putem să evităm reformele serioase
adăugat 19 iunie 2015, 13:56, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
Lipsa unui acord cu FMI va pune pe brânci sistemul bugetar din Republica Moldova, iar deja la toamnă autorităţile ar putea avea probleme în legătură cu achitarea salariilor profesorilor. Din cauza fraudelor din sistemul bancar, Banca Mondială a blocat finanţarea pentru Moldova, iar asta înseamnă că şi reforma din domeniul educaţiei este în pericol. Noul guvern va avea misiuni extrem de dificile să asigure o funcţionare normală a instituţiilor publice, iar decizia de a-ţi asuma responsabilitatea pentru executiv în acest moment este la limita raţiunii.
Declaraţiile aparţin ministrului demisionar al Educaţiei, Maia Sandu, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Maia Sandu consideră că singura şansă pentru Republica Moldova este instituirea unui guvern de tehnocraţi. „Aceasta ar fi singura şansă. Oricum, ar fi un guvern de sacrificiu, dar ar asigura costuri mai mici pentru societate decât altfel. Aceasta ar însemna să vină un prim-ministru care poate să-şi formeze singur echipa, fără imixtiuni politice”, a declarat Maia Sandu.
Chiar şi dacă noul guvern va fi învestit în iulie, semnarea unui nou program cu FMI poate dura până în toamnă, iar aceasta înseamnă că va fi târziu pentru Moldova să obţină sprijinul bugetar de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială, a accentuat Maia Sandu.
„Pentru că chiar dacă vin aceşti bani, să zicem, în decembrie, e prea târziu pentru anumite categorii de cheltuieli. Deci, din această perspectivă, va fi extrem de dificil pentru următorul executiv să asigure o funcţionare normală a instituţiilor publice, în special. În afară de aceasta, trebuie să spunem deschis că am fost martorii unui apetit destul de redus din partea Parlamentului pentru reforme serioase şi măsuri reale de combatere a corupţiei, în aceste luni de la instaurarea guvernului Gaburici”, a adăugat oficialul.
În context, Maia Sandu consideră că premierul demisionar Chiril Gaburici a fost determinat să se retragă pentru că a devenit incomod. Din cauza faptului că Gaburici a cerut demisia procurorului general şi a guvernatorului BNM, a urmat şi demisia rapidă a acestuia, a accentuat Maia Sandu, care consideră că scandalul legat de actele de studii ale premierului a picat bine celor care nu au vrut ca acest guvern să reuşească.
„Eu nu am văzut până la urmă decizia finală a Procuraturii, sunt iarăşi lucrurile pe care le-am citit în presă şi cred că era util şi pentru domnul prim-ministru, dar şi pentru toţi ceilalţi dacă lucrurile se clarificau de la bun început. În acelaşi timp, eu vreau să spun că acest lucru a picat bine celor care nu au vrut ca acest guvern să reuşească, mai ales atunci când a devenit clar că acest guvern a început să aibă nişte ambiţii pentru a lua măsuri de combatere a corupţiei şi de implementare a reformelor. (...) Eu cred că cineva a folosit la momentul potrivit această situaţie pentru a scăpa de un om care a început să devină incomod”, a adăugat Maia Sandu.
Întrebată dacă va face parte din noul cabinet de miniştri, Maia Sandu a răspuns: „Nu ştiu. Aceasta e ce pot să vă spun acum. Faptul că îmi doresc ca reformele în educaţie să continue este cert. Dacă mă văd sau nu într-o următoare echipă, în echipa următoare, este foarte greu de spus la acest moment”.
Comentând rezultatele alegerilor locale, ministrul demisionar al Educaţiei a accentuat că toleranţa la corupţie este mult prea înaltă în Republica Moldova, dacă oamenii votează în continuare pentru hoţi.
„E greu de înţeles votul oamenilor, mai ales în unele localităţi. Concluzia mea este că avem în continuare oameni fără gândire critică. Tocmai de aceea este important să continuăm reformele în educaţie. Toleranţa la corupţie este mult prea înaltă în această ţară, dacă oamenii votează în continuare pentru hoţi. Dar mai este un lucru important care trebuie menţionat. În 2009 oamenii cu gândire critică ne-au dat nouă şansa pe care noi am ratat-o. Mulţi dintre aceşti oameni, în special tineri, s-au simţit trădaţi şi nu s-au prezentat la vot”, a conchis Maia Sandu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲