Marian Lupu propune menţinerea `limbii moldoveneşti` în Constituţie
adăugat 19 ianuarie 2010, 16:50, la Politică
Preşedintele Partidului Democrat din R.Moldova, Marian Lupu, propune o soluţie de compromis în cazul limbii oficiale a ţării, prin menţinerea limbii moldoveneşti în Constituţie, cu precizarea că româna şi moldoveneasca sunt "identice".Lupu a lansat această propunere în contextul iniţiativei preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care prevede ca limba română să fie declarată prin Constituţie, limbă de stat, relatează Deutsche Welle.
Potrivit sursei citate, Ghimpu, încearcă prin această iniţiativă să ajusteze Legea Supremă la prevederile Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova care menţionează clar că „limba oficială în Republica Moldova este limba română”.
„La baza acestui stat este scris: „Se constituie Republica Moldova ca stat democratic şi de drept cu limba oficială – limba română şi revenirea la grafia latină”. Eu cred că trebuie să tragem linie şi să ne asumăm curajul”, a declarat Ghimpu.
Şi preşedintele PLDM, premierul Vlad Filat, sprijină iniţiativa de oficializare a limbii române în Republica Moldova, în opinia căruia, este o modificare necesară, chiar una firească care trebuie realizată. Vlad Filat recunoaşte că momentan, în interiorul coaliţiei de guvernare, nu există o poziţie univocă în această chestiune, dar pare încrezător că aceasta va fi identificată.
De partea cealaltă, liderul PDM, ex-comunistul Marian Lupu, insistă ca „limba moldovenească” să rămână limbă oficială în Republica Moldova, dar propune o variantă pe care el o consideră de compromise.
„Eu cred că o variantă prielnică ar fi următoarea: Menţinem „limba moldovenească" în Constituţie, dar scriem în paranteze că ea este identică cu limba română. Recunoaştem că este vorba de aceeaşi limbă. Din punct de vedere ştiinţific, denumirea limbii este română, dar există şi aspectul politic. Este vorba de statalitatea Moldovei şi de dorinţa unei părţi a societăţii de a numi această limbă „moldovenească”. Cred că în problema limbii trebuie să evităm orice risc de divizare a societăţii şi să încercăm să combinăm adevărul ştiinţific cu aspectele politice, ca să coagulăm societatea în jurul ideii de „statalitate”. Cred că acum categoric nu trebuie să atingem chestiunea limbii", a declarat Lupu.
Şi Alianţa Moldova Noastră care, de asemenea, face parte din coaliţia de guvernare, iar liderul ei, Serafim Urechean, a fost suspectat în trecut de presă că ar avea legături cu Moscova – sprijină oficializarea limbii române în Republica Moldova. „Limba pe care o vorbim este română. Poziţia AMN nu poate fi alta şi nu trezeşte nici un dubiu”, a declarat prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov.
Recent, Ministerul Culturii de la Chişinău a elaborat un proiect de lege care interzice prezentarea filmelor străine în cinematografele din ţară fără subtitrare sau traducere în limba română. Actualmente absolut toate filmele, inclusiv cele pentru copii, proiectate în cinematografele din Republica Moldova sunt cumpărate din Rusia şi sunt prezentate în limba rusă fără traducere. Patronii cinematografelor au încercat să se opună, dar Ministerul Culturii i-a sfătuit să nu piardă timpul preţios ce le-a fost dat pentru a se conforma noilor reguli.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲