Ministrii de Externe Steinmeier si Lavrov spun ca vor sa calmeze tensiunile din Europa, la fel cum au spus in 1939 si Ribbentrop si Molotov
adăugat 01 septembrie 2008, 18:49, la Politică
In martie 1939, trupele germane ocupau ce mai ramasese din Cehoslovacia, fapt care a lasat aproape indiferenti (in ceea ce priveste actiunile) aliatii francezi si britanici. Cateva luni mai tarziu, in august, in prezenta lui Stalin, la Moscova, ministrii de Externe german si rus semnau infamul Pact Ribbentrop-Molotov. Tratatul ce a avut drept rezultat sfasierea Romaniei, Poloniei si Finlandei si ocuparea Estoniei, Letoniei si Lituaniei.In august 2008, trupele ruse invadeaza Georgia, un stat aliat al NATO (cu potential de viitor membru) si de importanta strategica din punct de vedere al tranzitului resurselor energetice catre UE. La fel, "aliatii" sunt mai mult timizi in a lua atitudine. Mai putin, poate, SUA, care oricum nu depind de petrolul si gazele Moscovei. In consecinta, Franta, prin vocea ministrului de Externe, Bernard Kouchner, a declarat ca Rusia are probabil "si alte obiective", cum ar fi Republica Moldova si Crimeea. Recent, si-a domolit tonul. Polonia, tarile baltice si cele nordice au cerut pozitii ferme si sanctiuni indreptate impotriva Rusiei. Marea Britanie a ramas singurul stat puternic occidental care inca mai vorbeste de sanctiuni. Avand in vedere ca Italia este principalul partener al Federatiei Ruse in proiectul South Stream (care vrea sa ingroape Nabbuco), mai ramane doar Germania.
Numai ca Rusia si Germania au anuntat ca au convenit sambata sa "puna capat" tentativelor de intensificare a tensiunii in Europa in urma conflictului ruso-georgian. Astfel, Ministerul rus de Externe, citat de agentiile internationale de presa, sustine ca, intr-o discutie telefonica, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si omologul sau german Frank-Walter Steinmeier "au convenit asupra necesitatii incheierii tentativelor de folosire a situatiei din zona Georgiei pentru intensificarea tensiunii in Europa, speculandu-se pe tema amenintarilor inexistente privitoare la alte state foste sovietice".
Prima saptamana de dupa vacanta de vara a institutiilor comunitare incepe cu un summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern ai statelor membre UE si cu o sesiune plenara a Parlamentului European, in care vor fi dezbatute evolutiile de dupa razboiul georgiano-rus si se va incerca formularea unei pozitii europene coerente. Liderii europeni au fost convocati pentru luni dupa-masa la Bruxelles, pentru a discuta situatia din Georgia, mai ales dupa ce Rusia a recunoscut oficial, la 26 august, independenta provinciilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia, scrie corespondentul Agerpres. Si Parlamentul European va dedica prima zi a sesiunii plenare dezbaterii crizei din Georgia, urmand ca, la 3 septembrie, sa adopte si o rezolutie pe aceasta tema.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲