Misterul scrisorilor pierdute de austrieci
adăugat 19 mai 2009, 10:02, la Politică
Un raport intern al ambasadorului austriac la Bucuresti, Martin Eichtinger (foto), a fost difuzat duminica de agentia de stiri NewsIn.Raportul se refera la intalnirea de marti a presedintelui Traian Basescu cu ambasadorii din tarile UE si consemneaza subiecte delicate, cum ar fi relatiile Romaniei cu Moldova sau Ucraina, monopolul Gazprom pe piata europeana sau dorinta Bucurestiului de a obtine postul de comisar european pentru Agricultura. Potrivit raportului, Emil Boc este pregatit pentru candidatura la presedintie daca Basescu va renunta. Austria nu neaga continutul documentului, dar regreta scurgerea de informatii, iar situatia poate crea un scandal in relatiile internationale.
Romania este una dintre cele mai importante tari pentru Austria, alaturi de Germania sau Rusia, datorita importantei intereselor economice austriece din Romania. La marile banci sau petrol se adauga afaceri mai putin cunoscute, cum ar fi achizitionarea a circa 20% din suprafata forestiera a Romaniei de catre austrieci. De aceea ambasada Austriei la Bucuresti este supradimensionata fata de cele din Roma sau Paris, de exemplu.
Ambasada mare inseamna si multi salariati romani, consecinta fiind standarde de securitate severe. Dupa regulile gestiunii documentelor secrete, toti cei care citesc un asemenea document, chiar daca nu l-au primit spre pastrare, ar trebui sa semneze de luare la cunostinta. Un soft specializat consemneaza toate interventiile umane in sistemul informatic, cum ar fi accesarea calculatoarelor sau comenzile de tiparire (print) date imprimantei, descarcarea datelor pe suporturi electronice tip "memory stick" etc.
Continutul raportului putea fi citit maxim de persoana care l-a scris la dictare, un referent sau o secretara, desi nu este exclus ca ambadadorul sa-l fi scris si singur, fiind vorba doar de cinci pagini. De la autor, raportul a ajuns la ofiterul ambasadei, care l-a incriptat cu cifrul diplomatic C4 si apoi la Viena si ambasadorii austrieci din Bruxelles, Chisinau si Moscova. Documentul ori a fost obtinut la Bucuresti inainte de criptare, ori de la celelalte ambasade austriece, dupa decriptare.
Este neobisnuit in practica diplomatica sa se plaseze pe piata asemenea documente cu scopul de a se influenta politica interna a tarii gazda, mai ales cand e vorba de tari membre UE. Pe de alta parte, pentru Austria stabilitatea politica in Romania este legata de propria sa stabilitate economica, din cauza expunerii bancilor austriece pe piata romaneasca.
Cartita
"Scrisoarea pierduta" putea fi obtinuta si de o persoana care a lucrat in ambasada la intocmirea documentului respectiv. Daca persoana respectiva e dovedita ca are legaturi cu autoritatile romane, atunci responsabilii de la Bucuresti ar putea fi pusi in mare incurcatura.
De asemenea, este posibil ca documentul sa nu fi fost incadrat in categoria celor care necesita cifrarea. Atunci a fost transmis in clar, utilizandu-se faxul sau e-mailul. Romanii ar putea fi suspectati in acest caz ca intercepteaza comunicatiile ambasadei unei tari prietene. Dar nu e clar motivul pentru care autoritatile romane ar risca asa ceva, mai ales prin difuzarea rodului muncii lor.
In urma cu o luna si jumatate, un alt document, de data aceasta din mapa ministrului austriac de Externe aflat la Bucuresti, s-a scurs la presa prin intermediul aceluiasi canal, agentia NewsIn. Spre deosebire de scrisoarea pierduta duminica, oarecum avantajoasa pentru Basescu, prezentat ca un luptator pentru interesul national, celalalt document, scurs pe 1 aprilie din mapa ministrului Michael Spindelegger, sustinea lucruri delicate la adresa presedintelui roman. Anume ca ar face presiuni asupra justitiei si "ar cere capul lui Nastase".
Problema este mai degraba la austrieci care au o fisura in sistemul de securitate. In cazul primei scrisori nu au anchetat cazul sau, in orice caz, nu au facut public rezultatul anchetei. "Cartita" respectiva nu a fost prinsa, din moment ce duminica a recidivat.
Presa austriaca nu stie nimic
Presa de la Viena de ieri nu mentioneaza aparitia in presa romaneasca unui document intern al Ambasadei austriece de la Bucuresti. Ziarul Die Presse nu contine niciun articol referitor la Romania, iar cotidianul Der Standard prezinta un interviu cu ministrul roman de Externe cu prilejul lansarii unui parteneriat danubian. Ministrul Diaconescu, a prezentat, duminica, la Wachau, Austria, initiativa romano-austriaca de lansare a unei strategii a Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Strategia ar urma sa fie implementata cu sprijinul Comisiei Europene, a statelor riverane Dunarii si a autoritatilor regionale si locale, precizeaza sursa citata. Seful diplomatiei romane a participat la Wachau la Forumul Europa, organizat la invitatia omologului sau austriac, Michael Spindelegger. In interviul acordat Der Standard Diaconescu se refera la teme europene si caracterizeaza comportarea Republicii Moldova fata de Romania ca nefiind una normala. (G.D.)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲