Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 06:16

 

Moldova "ar vrea, si nu prea" ca Romania sa fie implicata in rezolvarea problemei transnistrene

adăugat 11 septembrie 2008, 13:31, la Politică

Traian Basescu este catalogat ca jucator de forta in politica externa la Marea Neagra. Analistii de la Chisinau sunt de parere ca presedintele roman Traian Basescu a ramas promotorul intereselor Occidentului la Marea Neagra si in special in ceea ce priveste solutionarea conflictului moldavo-trannistrean, calificandu-l pe aceasta drept "catalizator regional". Acestia au mai catalogat mini-turneul intreprins de Basescu in tarile riverane de la la Marea Neagra, imediat dupa incheierea ostilitatilor in Georgia, ca pe o misiune diplomatica a Occidentul, pentru a stabili un fel de "pax pontica" la nivel politic, cautand in fapt consensul politic pentru de reuni sub aceeasi "umbrela de interese" aceste tari cu deschidere la Marea Neagra, speculand ca aceasta miscare ar fi orchestrata de Washington in detrimentul Moscovei. Totodata analistii au mai amintit de reinnodarea unui "cordon portocaliu" menit sa blocheze orice ingerinta a Moscovei in politica externa a acestei tari. Pe de alta parte, ministrul Reintegrarii de la Chisinau, Vasile Sova, a avansat propunerea conform careia Bucurestii ar putea lua parte la negocieri. Sova a declarat ca nu are nimic impotriva participarii Romaniei la negocieri dar nu ca parte separata, ci numai "in calitate de observator al UE".

"Traian Basescu a ramas in acest moment singurul purtator de cuvant al Washingtonului in regiune", a declarat directorul Institutului Social-Democrat din Chisinau, Bogdan Tardea, agentiei de presa ruse Regnum, citat de Agerpres, referindu-se la initiativa presedintelui roman.

Pe de alta parte, evocand temerile Occidentului in legatura cu o posibila tentativa a Rusiei de a "recroi" granitele spatiului postsovietic dupa conflictul din Georgia si de a reedita scenariul sud-osetin in Ucraina si Republica Moldova, expertul moldovean observa ca Occidentul a decis sa preia initiativa de la Moscova.

Basescu, "jucator" la Marea Neagra

Potrivit lui Bogdan Tardea, intrucat GUAM a ramas o structura ineficienta, iar pactizarea premierului Iulia Timosenko cu liderul Partidului Regiunilor al rusofonilor din Ucraina Viktor Ianukovici a slabit pozitiile proamericanului Viktor Iuscenko, SUA s-au gandit sa mizeze pe Traian Basescu in jocul lor geopolitic in regiune. In opinia expertului citat de Regnum, Washingtonul i-ar fi atribuit presedintelui roman rolul de "catalizator regional" al GUAM si al cooperarii de la Marea Neagra.

Dupa 8 august, Basescu a devenit singurul purtator de cuvant al Administratiei americane in regiune, considera acelasi observator moldovean, afirmand ca presedintele roman a efectuat recentul sau "turneu" in tari riverane Marii Negre, in cursul caruia a vizitat si Ucraina si Republica Moldova, mai mult la sugestia Washingtonului decat a UE.

De fapt, in opinia sa, cu ajutorul lui Traian Basescu, SUA incearca sa nu piarda o parghie importanta de control la Marea Neagra si asupra tranzitului de hidrocarburi si sa nu-i permita Rusiei sa distruga "cordonul portocaliu" din jurul sau.

UE si SUA ademenesc Moldova cu "bomboana europeana"

Totodata, directorului Institului Social-Democrat de la Chisinau a declarat pentru Regnum ca SUA si UE incearca in prezent sa ademeneasca Republica Moldova cu "bomboana europeana", pentru a o determina sa refuze formatul "trei plus zero", propus recent de Rusia, in favoarea formatului "cinci plus" si a "europenizarii elitelor transnistrene".

Formatul "trei plus zero" semnifica de fapt eliminarea SUA, a UE, precum si a Ucrainei si a OSCE din procesul de negocieri, respectiv indirect si a NATO, relateaza Regnum, amintind ca zilele trecute reprezentantul UE in Republica Moldova, Kalman Miszei, a calificat formatul de negocieri propus de Moscova drept unul "imoral".

Recenta vizita la Chisinau a d-nei Josette Durrieu, coraportor al Consiliului Europei, care a declarat ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana este in primul rand in avantajul UE, se inscrie in acelasi proces, comenteaza agentia rusa citata. UE a insistat in ultimul timp pe ideea de a i se oferi Republicii Moldova, ca si Ucrainei, acordul de asociere, numai ca Moldova are pe teritoriul sau un conflict inghetat, ceea ce amana intrucatva "viitorul sau european".

Basescu, aruncat de Occident in lupta pentru Marea Neagra si Moldova

"Cu alte cuvinte, Occidentul a decis sa reformateze situatia geopolitica de la Marea Neagra in favoarea sa, prin aceasta explicandu-se si dinamizarea lui Basescu", considera directorul Institututului Social-Democrat de la Chisinau.

Potrivit acestuia, prin declaratiile sale, Traian Basescu incearca sa ofere solutii la o serie de obiective nu doar pentru imaginea sa, ci si pentru tara sa. "In primul rand, sa justifice statutul Romaniei de lider regional la Marea Neagra, rol pe care Ucraina nu l-a putut juca. In al doilea rand, sa demonstreze ca Romania este principalul sustinator extern al vectorului european al Republicii (Moldova), ceea ce pe viitor i-ar permite Bucurestiului sa uneasca (din nou) cele doua maluri ale Prutului. De aceea, Romania va continua sa-si intensifice actiunile pe plan regional", considera Tardea, in interviul acordat agentiei ruse de presa mai sus mentionate.

"Cinci plus doi" pentru Moldova

Formatul "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA in calitate de observatori) reprezinta mecanismul optim de rezolvare a diferendului transnistrean, a declarat miercuri seara ministrul Reintegrarii din Guvernul de la Chisinau, Vasile §ova, comentand propunerea facuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu privire la schimbarea formatului negocierilor in unul "functional", la care sa participe si Bucurestiul.

"Noi, desigur, suntem interesati de sprijinul Romaniei, care are posibilitatea sa se implice in negocierile dedicate Transnistriei prin intermediul Uniunii Europene, care participa ca observator la convorbiri", a explicat §ova pozitia Executivului de la Chisinau in privinta propunerii avansate de partea romana.

Pana in 2005, negocierile in privinta diferendului transnistrean se desfasurau in format de cinci, iar din toamna anului 2005, discutiilor li s-au alaturat UE si SUA, ca observatori, evoca Moldpres.

In 2006, negocierile privind reglementarea problemei transnistrene au fost inghetate, iar mediatorii depun de atunci eforturi pentru a aduce Tiraspolul si Chisinaul la masa tratativelor.

La 8 septembrie, la Viena a avut loc o noua runda de consultari a mediatorilor in criza transnistreana, care au convenit asupra reluarii procesului de negocieri in formatul "cinci plus doi".

Autor: Madalin NECSUTU
Sursa: www.ziua.ro
Maiculita,se vede treaba ca se intensifica eforturile occidentului de acapararea a acestui spatiu vital dimprejurul Marii Negre.De cand asteptam sa vina momentul asta.Odata cu intregarea Romaniei si Bulgariei in UE s-a inchis o etapa in procesul de extindere influentei occidentale in spatiul rasaritean.Asa cum era de asteptat acum se deschide o alta etapa,aceea de-a a intrega si fostele republici sovietice in Nato si UE,iar daca o sa imi atrageti atentia ca aceasta etapa a inceput de ani buni prin aderarea tarilor baltice inca din 2004 la aceste organizatii,va amintesc ca USA niciodata nu a recunoscut dreptul Rusiei asupra Balticilor.
A comentat micael 11 septembrie 2008, 14:42
Nu prea vrea, mai ales dupa ce un alt "mare jucator" - precedentul prersedinte - a fugit rusinos de la masa tratativelor lasind Moldova de una singura cu Rusia si Ucraina. Istoria eroilor ce sar la finis se repeta. Deaceea, multumim, dar mai bine nu trebuie...
A comentat Altro 12 septembrie 2008, 15:46
Pt. Micael - Maiculita, eu nu mas bucura nici un pic de Tov .capitan .El daca ar juca cu UE impreuna , alta treaba . Dar asa el apara inreresele americanilor .Ritmul horei in jurul Marii Negre se inteteste .Interese foarte mari .Cine stie ,unde sunt ocupati americanii asa tare, la prasit pe deal , ca lau rugat pe kapitan sa rascoleasca roiul de albini. Lui ii pare bine ca e in treaba si el , il au de om.
Micael ai auzit cu doua zile in urma in senat american sa discutat problema Georgiei. Si cine pina la urma a inceput totul. Deca nai privit , pacat .Sa vezi chit de usor lau dat pe Micael Saacashvili. Au numit lucrurile cu numele lor . Dar ce spuneau de la inceput ?
Micael nu stie nimeni ce va fi mine, nu pe viitor. Asa ca nu trebue de bucurt daca nui nici un rezultat .Nu stim cum se intorc treburile . Urmaresti ce se intimpla in Pachistan ? Cel mai devotat adept al SUA din zona (Sharaf) si chit de repede lau dat jos .

Apropo, Micael, chit pe ce sa uit. Am fost ocupat si nu am avut timp sa urmaresc . Stiu ca trebuiau sa se adune . Am in vedere reuniunea UE acum nu demult ca sa puna sanctiuni Rusiei , in legatura cu Georgia . Imi spui ce fel de sanctiuni au pus, is dure sau asa .Daca le ai pe undeva as vrea lista .

Micael, despre Transnistria. Dupa parerea mea demult putea sa fie rezolvata problema. An dupa an, pas cu pas totmai aproape americanii vin linga rusi. Baze militare , rachete , radare. In 1994 chind rusii au scos armata din Germania cu conditia ca NATO nu se intinde, sunt si semnaturi ,iau crezut pe amer. si care e rezultatul .Se putea de inchis ochii dar chind au mai pus si baze tot mai aproape , atunci sau inceput si conflictele care nu vor sa se termine .
A comentat j. PHILIPS 12 septembrie 2008, 21:45
j. PHILIPS,fratele meu,daca crezi ca interesere americanilor sunt diferite de ale europenilor,ai cazut in capcana,pentru interesele lor sunt comune,numai ca vorbesc pe mai multe voci si ii pun pe rusi in situatia precara de-a raspunde si prin vocea unor generali,parlamentari etc.Americanii si vest europenii au castigat razboiul rece,deci este normal ca pretentia lor de a se tot extinde spre rasarit.Tu nu observi ca atunci cand vreun congressman testeaza terenul si spune ca USA ar trebuii din nou sa considere Rusia un viitor,posibil adversar si sa inceapa cursa reinnarmarilor ca pe timpul razboiului rece,Rusia bate in retragere si repeta ca nu este cazul,ca Rusia a devenit o democratia stabila si alte asemenea baliverne,
Faptul ca acel congressman a recunoscut ca Georgia a inceput razboiul,asta nu reflecta pozitia USA,ci doar parerea acelui congressman.Asta e semnul cel mai vizibil a democratiei celei mai avansate de pe Terra,si anume libertatea fiecaruia de a crede ceea ce doreste.Poate maine i se nazareste unui alt congressman sa declare razboi Rusiei,asta nu inseamna ca din acel moment USA a si pornit la atac.Unii congressmeni chiar au declarat ca exista extrateresti pe alte planete,asta nu inseamna ca este si adevarat atata timp cat stiinta nu poate sa confirme.
A comentat micael 12 septembrie 2008, 22:29
Pt. Micael - e clar , vorbim diferit. si deaceia n-o sa ne intelegem. Eu vorbesc despre niste lucruri reale, tu imi spui de extrateresti. Ma interesaza realitatea, adevarul.
Tu Micael sa nu-ti uiti parerile si pozitiile de azi . Bine! Timpul o sa arate ! Nuti uita pozitia - Reesind din interes politic , strategic, daca se hotaraste ceva serios, atunci se poate de amagit, de speriiat, de amenintat, chiar si de bombardat copii si batrini, pirjolim tot si tinem una ca este democratia cea mai avansata de pe Terra.
Micael ,demult vroiam sa te intreb. Tu nu simti greturi , nu tii scirba de voi toti cei din NATO, care se bucura ca apartin la o asa hunta. Daca sa lasam bucuriile si sa fii putin obiectiv nu poti sa nu vezi cu ce se ocupa toata sfoara aceasta de shacali .Razboi, prada, tilharie ,omoruri, mai in scurt criminal.
In acelas timp aud numai de democratie. Si toate regimurile criminale ,daca sunt de partea amer. atunci e culmea democratiei . Ma , iti dai seama in genere ce se petrece in lume .
Eu mam plictisit de DEMAGOGIA ta mai Micael .
A comentat j.PHILIPS 13 septembrie 2008, 00:37
DACA LUI MAICAL AR TREBUI SA-I FIE GREATA CA ROMANIA E PARTE A NATO,ATUNCI EU CONCLUZIONEZ CA NOUA MOLDOVENILOR AR TREBUI SA NE FIE NU DOAR RUSINE,AR TREBUI SA NE SIMTIM NISTE LASI SI MISEI P-U CA INCA MAI FACEM PARTE DIN C.S.I.DUPA CITE AM INDURAT DE PE URMA RUSIEI.
SA SE HOTARASCA CEVA SERIOS SAU IN PRINCIPIU SA SE REZOLVE PROBLEMA TRANSNISTREANA FRATILOR EU SINCER NU PREA CRED.DIN '92 INCOACE TOT SE ADUNA ACESTIA LIDERI IN DIFERITE FORMATE SI TOT NU MAI HOTARASC NIMIC.P-U BASARABENI NU CONTEAZA 3+0 SAU 5+2,P-U EI IMORTANT E SA SE TERMINE ODATA CU PRESIUNEA SI CONFLICTUL INGHETAT DIN REGIUNE CE E ATIT DE GREU DE INTELES.
A comentat TANIUSHA 13 septembrie 2008, 05:56
Sustin parerea Taniushei: Orice grupare politica puternica a lumii incearca sa cucereasca pentru a-si mentine vie puterea, asta e lucrul pe care putini il inteleg. Romanii, de exemplu, au cucerit toata zona marii mediterane cu scopul de a-si extinde influenta in zona si a elimina orice adversar.
Americanii, si alaturi de ei Europa de vest, vor petrolul din Irak pe care Saddam nu vroia sa il vanda oricum, asa ca l-au scos pe Saddam din ecuatie. Vor, dpdv militar, un cap de pod in Balcani, Iugoslavia nu respecta drepturile omului (asta era si adevarul dar se mai intamplau neregularitati de genul si prin alte parti ale lumii fara ca sa-i pese Americii de asta) si acum prin marioneta Kosovo, vor sa aiba un cuib perfect, unde sa face ce vor, si lista interventiilor americane ar putea continua...
Dar hai sa nu fim lasi si sa judecam, sa punem in balanta 'haita de sacali" cu marele vecin din est, Rusia. A rapit din trupul vechii Moldove Basarabia si a transformat-o in provincie. Provicia nu si-a urmat cursul de dezvoltare firesc prin care a trecut partea de vest de Prut, avand in vedere ca facea parte din Imperiul Tarist care nici in zona centrala nu a prea fost in stare sa faca mare lucru, Rusia aflandu-se la inceput de secol XX, economico-social, la nivelul apusului evului Mediu, cu tarani iobagi, superstitii de tot felul (a se vedea tarasenia cu Rasputin). In atare conditii Rusia nici sa fi vrut si nu ar fi putut sa faca nimic in Basarabia. Pe urma, in era sovietica iarasi a lasat la o parte dezvoltarea industriala la RM (nu ar fi avut interesul de a moderniza fosta republica deoarece aceasta trebuia sa fie dependenta de Moscova.
Au inceput desnationalizarea RM, indoctrinand populatia intr-un mod oribil, deformand enorm istoria si savarsind acte cu menirea de a scade sentimentul de apartenenta nationala a romanilor basarabeni.
Au introdus mentalitatea de limba si popor moldovenesc (absurba in ochii oricarui intelectual bine informat) si au facut romanii basarabeni sa ii urasca pe cei din tara-mama.
Au creat zona de comflict din Transnistria, tocmai pentru a face un cap de pod, la randul lor, spre zona Balcanilor si a impidica oricare miscare unionista.
Tin la putere un guvern de sorginte comunista, care nu va dezvolta economic Moldova in veci, caci conform punctului de vedere a Rusiei basarabia trebuie sa ramana saraca!!! Pentru ca daca Basarabia ar fi puternica economic, ar putea duce o politica propie, sau ar avea uncuvant greu de spus in politica din zona, fapt ce ar strica interesele rusesti.
Si aceastae situatia numai in aceasta zona micuta, sa nu mai pomenim cazul Georgiei, ceceniei sau al altor state in disuta cu Federatia Rusa...
Da, poate ca nu ne convin practicile americanilor, poate ca, in 99 cand Romania a pus la dispozitia Americanilor tot sprijinul necesar bombardarii Serbiei, majoritatea noastra nu a fost de acord.
Dar trebuie vazut un lucru, Americanii au venit, au bobardat, au distrus, au schimbat presedintele, etc. dar AU PLECAT! Au lasat Serbia sa isi vada de drum, acum Serbia se lupta sa intre in UE. iar exemplele pot continua...
Pe restul de romani i-au supus la 45 de ani de carcera comunista, nu puteai vorbi impotriva lor, caci erai vanat de securitate si sfarseai in lagare sau inchisori ca"dusman al poporului".
Personal ii prefer pe vestici de o mie de ori... ei nu ne iau sufletul
A comentat Vlad90 13 septembrie 2008, 07:10
Frate,j.PHILIPS,fi atent la cum judeca lucrurile noua generatie de Romani de ambele maluri ale Prutului.Judeca sincer,deschis,fara sa se impotmoleasca in tot felul de interpretari ale unor cuvinte sau fapte.Bravo lor.Frate,acum revenind la ceea ce zici tu despre extrateresti.Eu prin acel exemplu ciudat am vrut doar sa-ti dau posibilitatea sa vezi ca nu tot ceea ce spune un congressman american este adevarat si trebuie luat ca litera de lege.Sunt singur ca exista o gramada de parlamentari Basarabeni care declara o multime de prostii,asa precum o mai comit si tampiti de la Bucuresti.Dar sa-i scoti pe acesti individi in evidenta si sa spui ca ei exprima parerea poporului respectiv este o imensa greseala,pentru ca este nevoie spre a adopta parerea acelor parlamentari de o rezolutie a intregului congress,si numai atunci daca rezolutia se adopta,exprima opinia poporul respectiv.Dar pina atunci ramane doar o vorba in plus aruncata in vant :-)
A comentat micael 13 septembrie 2008, 16:27
Si n-am zis niciodataca ca democratiile occidentale sunt perfecte,ele sunt perfectibile,adica au toate instrumentele necesare spre a se adapta noilor cerinte.Intr-o democratie adevarata,iar nu precum cea romanesca care este la inceput de drum.Hai sa luam spre exemplu la analizat democratia Olandei,una dintre cele mai liberale si permisive democratii de pe Terra,in care comsumul de marijuana este permis in locurile publice sau casatoriile homosexuale sau practica eutanasiei bolnavilor in stare terminala care o cer.Eu unul sunt impotriva tuturor acestor lucruri pt ca sincer cred in D-zeu si in moralitate,dar ce pot sa fac eu frate,daca sunt in minoritate,lupt ca sa schimbi constiinte asa precum incerc sa o fac si aici,dar este alegerea fiecaruia de a-si croi stilul de viata asa precum ti-l doreste,iar prin toate aceste dezbateri pro si contra ,societatea avanseaza,progresul nu se poticneste.
A comentat micael 13 septembrie 2008, 16:49
Pt. Micael - Pacat ca nu este asa obiect de studiu ca demagogia, ai avea nu 10 ci 20 ,nota.
Am spus, vorbim,ghindim si intelegem lucrurile diferit. Dar chindva ,timpul o sa arate totul .De fapt si acum se vede tot , cine vrea sa vada Dar voi, specific vaua, sunteti cu cel tare , si deaceia nu prea perdeti in razboae .
Lasam asta Micael. Totus undei lista de sanctiuni, o gasesc undeva . Numai fara demagogie- TE ROG !!!
A comentat j.PHILIPS 13 septembrie 2008, 18:50 | mergi sus ▲
Cel care cam da in demagogie, dragul meu, esti tu, j. Philips, tocmai cel care acuza de asta. Desi doar atingi demagogia, tu faci altceva, mai grav, minti si prostesti pe fata.
A comentat Vlad90 14 septembrie 2008, 10:45 | mergi sus ▲
j.PHILIPS,fratele meu,m-ai cam pierdut pe drum,chiar nu imi dau seama unde spui tu ca mint.Iar cat priveste faptul ca privim lucrurile diferit,ai dreptate aici.pentru ca si mie mi-au trebuit ani buni ca sa ma schimb,sa vad viata astfel,sa nu mai astept ca alti sa-mi revolze mie problemele,dar de aici si pana a ma acuza de demagogie,e cale lunga,fratele meu.N-am zis niciodata ca sunt mai breaz decat voi,eu va consider egali in toate cu noi,crede-ma chiar nu am acesta meteahna a superioritatii de sine.Am sa-ti spun o poveste reala care mi s-a intimplat nu cu foarte mult timp in urma.Anul trecut am descoperit un joc interactiv si online pe net-ii zice SECOND LIFE-,si acolo am avut ocazia sa intilnesc o multime de oameni de pe toata planeta cu care am comunicat in nestire in engleza sau alte limbi de circulatie internationala,bineinteles ca mi-am facut si ft multi prieteni dintre care si o femeia mai in varsta cu vreo 15 ani decat mine din Germania.In fine nu stiu cum a venit vorba intre noi acum ceva mai recent,dar am intrebat-o ce parerea i-am facut la inceput,prima oara cand ne-am cunoscut.Ce crezi ca mi-a raspuns?Mi-a zis cam asa:Erai foarte neexperimentat,incepator,vedeai lucrurile doar dintr-un unghi abrut,intr-un cuvant erai limitat.Si cum sunt acum,am intrebat-o eu?Acum esti matur,esti barbat adevarat.Deci mi-au trebuit ani buni sa ma schimb si sa ajung sa gandesc precum o fac acum,si am avut nevoie doar de un singur an de SECOND LIFE sa imi dau seama cat de mari sunt diferentele de mentalitate intre vest si est.In concluzie sfatul meu ar fi:Incercati si voi sa vorbiti cu straini,mai ales daca stiti o limba straina ca engleza,spaniola sau franceza spre a observa cum gandesc oamenii in vestul lumii,iar nu numai aceia de la rasarit,daca credeti ca,noi romanii din tara suntem demagogi sau cum doresti tu sa ne spui.
A comentat micael 14 septembrie 2008, 15:34 | mergi sus ▲
Vlad, foarte bine si laudabil faptul ca ai timp de calatorii, sa discuti cu oamenii. Inseamna ca ai inteles si stii multe despre romani. Dragul meu , cum ma numesti tu,ma interesaza foarte mult parerea ta personala si ce parere ai despre tara in genere. DE EXEMPLU - daca de la Bruxell pentru romani se pune intrebarea radical - daca doriti unire cu RM, atunci parasiti UE. Am spus de exemplu , tu nu intelege ca chiar asa va fi , ca pentru voi e un casmar adevarat. Atunci dragul meu, ce spui tu la asa intrebare si toti romanii cum vor vota . Ma , intelegi odata , nam nimic cu voi si nici nu vreau. Dar e amuzant la nebunie sa aud de la voi de unire ,chind sunteti in nouri de fericire ca sunteti in UE. Ce zici tu ,Vlad .
Inca una , Vlad, ce inseamna semnatura tov. capitan de aderere pentru Mold. Bucovina de nord s.a. bucati de pamint care racniti ca sunt ale voastre .Ma , nu incerca sa -mi dovedesti ca nu a fost tradare .Salut!
A comentat j.PHILIPS 14 septembrie 2008, 15:48 | mergi sus ▲
Ma Micael eu te-am intrebat ceva concret ,deja de doua ori , in doua coment. dar tu intrun mod de vrajeala iar imi spui ca noi suntem cu un cap mai jos dechit cei din Europa, prin povestea cu SECOND LIFE !
A comentat j. PHILIPS 14 septembrie 2008, 16:00 | mergi sus ▲
j. PHILIPS,frate,pune odata intrebarea direct,la ce anume ar trebui sa-ti raspund.2.cand ti-am povestit de SECOND LIFE,m-am dat ca exemplu pe mine insumi,deci pe bune nu stiu cum D-zeu interpretezi tu cuvintele,dar ma bagi in ceata rau de tot.Deci care este intrebare?
A comentat micael 14 septembrie 2008, 16:10 | mergi sus ▲
j. PHILIPS,nu ne mai scoate nici dracul afara din UE,pentru simplu motiv ca din cei care pun intrebari in UE sunt si Romani.Sau voi credeti ca am intrat in UE doar pentru cativa ani,dupa care daca doamne fereste se va supara neamtul sau englezul pe noi,ne dau doua suturi in fund si ne scot afara.Deci ,frate,noi,romanii astia timpiti cum ne credeti voi, participa in mod direct acum la modernizarea noilor instituti europene,deci nimeni din UE n-are dreptul sa se opuna reunificarii noastre in ROMANIA MARE,numai ca noi nu putem face aceasta reunificare fara sprijinul lor,pt ca suntem slabi in fata rusilor de unii singuri,dar facem fata cu brio in aceasta alianta politico-economica care este UE.
A comentat micael 14 septembrie 2008, 16:26 | mergi sus ▲
Micael , intrebarea e - unde gasesc lista de sanctiuni de la ultimul sumet al UE ,pentru rusi. Ca nam fost la moment si nu stiu care e rezultatul. Era vorba ca o sa faceti praf si pulbere din rusi .

Referitor la UE si rom.. Am spus DE EXEMPLU daca sar intimpla asa ceva , mii interesant cum sar purta romanii. Ce lii mai important - intregirea tarii, nemului, sau o bucata de salam, si vrajile , cum ca adica ar lua parte la modificarea Europri .
A comentat j. PHILIPS 14 septembrie 2008, 18:30 | mergi sus ▲
Frate Micael, lasa-l ca ori e prost ori face pe prostul (mie prin felul in care s-a comportat imi arata variantaa 2a) mie tare mi-e ca e unul dintre comunistii care nu vor decat sa prosteasca lumea. Am vazut la el anumite "demonstratii de istorie" care, pe mine, m-au lasat masca, si un fel de a pune problema de-a dreptul tampit.
Nu vad cine a spus ca ne va zice noua UE sa alegem intre Moldova si ea. E absolut stupid!
A comentat Vlad90 14 septembrie 2008, 19:59 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0545 secunde