Moldova "ar vrea, si nu prea" ca Romania sa fie implicata in rezolvarea problemei transnistrene
adăugat 11 septembrie 2008, 13:31, la Politică
Traian Basescu este catalogat ca jucator de forta in politica externa la Marea Neagra. Analistii de la Chisinau sunt de parere ca presedintele roman Traian Basescu a ramas promotorul intereselor Occidentului la Marea Neagra si in special in ceea ce priveste solutionarea conflictului moldavo-trannistrean, calificandu-l pe aceasta drept "catalizator regional". Acestia au mai catalogat mini-turneul intreprins de Basescu in tarile riverane de la la Marea Neagra, imediat dupa incheierea ostilitatilor in Georgia, ca pe o misiune diplomatica a Occidentul, pentru a stabili un fel de "pax pontica" la nivel politic, cautand in fapt consensul politic pentru de reuni sub aceeasi "umbrela de interese" aceste tari cu deschidere la Marea Neagra, speculand ca aceasta miscare ar fi orchestrata de Washington in detrimentul Moscovei. Totodata analistii au mai amintit de reinnodarea unui "cordon portocaliu" menit sa blocheze orice ingerinta a Moscovei in politica externa a acestei tari. Pe de alta parte, ministrul Reintegrarii de la Chisinau, Vasile Sova, a avansat propunerea conform careia Bucurestii ar putea lua parte la negocieri. Sova a declarat ca nu are nimic impotriva participarii Romaniei la negocieri dar nu ca parte separata, ci numai "in calitate de observator al UE"."Traian Basescu a ramas in acest moment singurul purtator de cuvant al Washingtonului in regiune", a declarat directorul Institutului Social-Democrat din Chisinau, Bogdan Tardea, agentiei de presa ruse Regnum, citat de Agerpres, referindu-se la initiativa presedintelui roman.
Pe de alta parte, evocand temerile Occidentului in legatura cu o posibila tentativa a Rusiei de a "recroi" granitele spatiului postsovietic dupa conflictul din Georgia si de a reedita scenariul sud-osetin in Ucraina si Republica Moldova, expertul moldovean observa ca Occidentul a decis sa preia initiativa de la Moscova.
Basescu, "jucator" la Marea Neagra
Potrivit lui Bogdan Tardea, intrucat GUAM a ramas o structura ineficienta, iar pactizarea premierului Iulia Timosenko cu liderul Partidului Regiunilor al rusofonilor din Ucraina Viktor Ianukovici a slabit pozitiile proamericanului Viktor Iuscenko, SUA s-au gandit sa mizeze pe Traian Basescu in jocul lor geopolitic in regiune. In opinia expertului citat de Regnum, Washingtonul i-ar fi atribuit presedintelui roman rolul de "catalizator regional" al GUAM si al cooperarii de la Marea Neagra.
Dupa 8 august, Basescu a devenit singurul purtator de cuvant al Administratiei americane in regiune, considera acelasi observator moldovean, afirmand ca presedintele roman a efectuat recentul sau "turneu" in tari riverane Marii Negre, in cursul caruia a vizitat si Ucraina si Republica Moldova, mai mult la sugestia Washingtonului decat a UE.
De fapt, in opinia sa, cu ajutorul lui Traian Basescu, SUA incearca sa nu piarda o parghie importanta de control la Marea Neagra si asupra tranzitului de hidrocarburi si sa nu-i permita Rusiei sa distruga "cordonul portocaliu" din jurul sau.
UE si SUA ademenesc Moldova cu "bomboana europeana"
Totodata, directorului Institului Social-Democrat de la Chisinau a declarat pentru Regnum ca SUA si UE incearca in prezent sa ademeneasca Republica Moldova cu "bomboana europeana", pentru a o determina sa refuze formatul "trei plus zero", propus recent de Rusia, in favoarea formatului "cinci plus" si a "europenizarii elitelor transnistrene".
Formatul "trei plus zero" semnifica de fapt eliminarea SUA, a UE, precum si a Ucrainei si a OSCE din procesul de negocieri, respectiv indirect si a NATO, relateaza Regnum, amintind ca zilele trecute reprezentantul UE in Republica Moldova, Kalman Miszei, a calificat formatul de negocieri propus de Moscova drept unul "imoral".
Recenta vizita la Chisinau a d-nei Josette Durrieu, coraportor al Consiliului Europei, care a declarat ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana este in primul rand in avantajul UE, se inscrie in acelasi proces, comenteaza agentia rusa citata. UE a insistat in ultimul timp pe ideea de a i se oferi Republicii Moldova, ca si Ucrainei, acordul de asociere, numai ca Moldova are pe teritoriul sau un conflict inghetat, ceea ce amana intrucatva "viitorul sau european".
Basescu, aruncat de Occident in lupta pentru Marea Neagra si Moldova
"Cu alte cuvinte, Occidentul a decis sa reformateze situatia geopolitica de la Marea Neagra in favoarea sa, prin aceasta explicandu-se si dinamizarea lui Basescu", considera directorul Institututului Social-Democrat de la Chisinau.
Potrivit acestuia, prin declaratiile sale, Traian Basescu incearca sa ofere solutii la o serie de obiective nu doar pentru imaginea sa, ci si pentru tara sa. "In primul rand, sa justifice statutul Romaniei de lider regional la Marea Neagra, rol pe care Ucraina nu l-a putut juca. In al doilea rand, sa demonstreze ca Romania este principalul sustinator extern al vectorului european al Republicii (Moldova), ceea ce pe viitor i-ar permite Bucurestiului sa uneasca (din nou) cele doua maluri ale Prutului. De aceea, Romania va continua sa-si intensifice actiunile pe plan regional", considera Tardea, in interviul acordat agentiei ruse de presa mai sus mentionate.
"Cinci plus doi" pentru Moldova
Formatul "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA in calitate de observatori) reprezinta mecanismul optim de rezolvare a diferendului transnistrean, a declarat miercuri seara ministrul Reintegrarii din Guvernul de la Chisinau, Vasile §ova, comentand propunerea facuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu privire la schimbarea formatului negocierilor in unul "functional", la care sa participe si Bucurestiul.
"Noi, desigur, suntem interesati de sprijinul Romaniei, care are posibilitatea sa se implice in negocierile dedicate Transnistriei prin intermediul Uniunii Europene, care participa ca observator la convorbiri", a explicat §ova pozitia Executivului de la Chisinau in privinta propunerii avansate de partea romana.
Pana in 2005, negocierile in privinta diferendului transnistrean se desfasurau in format de cinci, iar din toamna anului 2005, discutiilor li s-au alaturat UE si SUA, ca observatori, evoca Moldpres.
In 2006, negocierile privind reglementarea problemei transnistrene au fost inghetate, iar mediatorii depun de atunci eforturi pentru a aduce Tiraspolul si Chisinaul la masa tratativelor.
La 8 septembrie, la Viena a avut loc o noua runda de consultari a mediatorilor in criza transnistreana, care au convenit asupra reluarii procesului de negocieri in formatul "cinci plus doi".
Micael ai auzit cu doua zile in urma in senat american sa discutat problema Georgiei. Si cine pina la urma a inceput totul. Deca nai privit , pacat .Sa vezi chit de usor lau dat pe Micael Saacashvili. Au numit lucrurile cu numele lor . Dar ce spuneau de la inceput ?
Micael nu stie nimeni ce va fi mine, nu pe viitor. Asa ca nu trebue de bucurt daca nui nici un rezultat .Nu stim cum se intorc treburile . Urmaresti ce se intimpla in Pachistan ? Cel mai devotat adept al SUA din zona (Sharaf) si chit de repede lau dat jos .
Apropo, Micael, chit pe ce sa uit. Am fost ocupat si nu am avut timp sa urmaresc . Stiu ca trebuiau sa se adune . Am in vedere reuniunea UE acum nu demult ca sa puna sanctiuni Rusiei , in legatura cu Georgia . Imi spui ce fel de sanctiuni au pus, is dure sau asa .Daca le ai pe undeva as vrea lista .
Micael, despre Transnistria. Dupa parerea mea demult putea sa fie rezolvata problema. An dupa an, pas cu pas totmai aproape americanii vin linga rusi. Baze militare , rachete , radare. In 1994 chind rusii au scos armata din Germania cu conditia ca NATO nu se intinde, sunt si semnaturi ,iau crezut pe amer. si care e rezultatul .Se putea de inchis ochii dar chind au mai pus si baze tot mai aproape , atunci sau inceput si conflictele care nu vor sa se termine .
Faptul ca acel congressman a recunoscut ca Georgia a inceput razboiul,asta nu reflecta pozitia USA,ci doar parerea acelui congressman.Asta e semnul cel mai vizibil a democratiei celei mai avansate de pe Terra,si anume libertatea fiecaruia de a crede ceea ce doreste.Poate maine i se nazareste unui alt congressman sa declare razboi Rusiei,asta nu inseamna ca din acel moment USA a si pornit la atac.Unii congressmeni chiar au declarat ca exista extrateresti pe alte planete,asta nu inseamna ca este si adevarat atata timp cat stiinta nu poate sa confirme.
Tu Micael sa nu-ti uiti parerile si pozitiile de azi . Bine! Timpul o sa arate ! Nuti uita pozitia - Reesind din interes politic , strategic, daca se hotaraste ceva serios, atunci se poate de amagit, de speriiat, de amenintat, chiar si de bombardat copii si batrini, pirjolim tot si tinem una ca este democratia cea mai avansata de pe Terra.
Micael ,demult vroiam sa te intreb. Tu nu simti greturi , nu tii scirba de voi toti cei din NATO, care se bucura ca apartin la o asa hunta. Daca sa lasam bucuriile si sa fii putin obiectiv nu poti sa nu vezi cu ce se ocupa toata sfoara aceasta de shacali .Razboi, prada, tilharie ,omoruri, mai in scurt criminal.
In acelas timp aud numai de democratie. Si toate regimurile criminale ,daca sunt de partea amer. atunci e culmea democratiei . Ma , iti dai seama in genere ce se petrece in lume .
Eu mam plictisit de DEMAGOGIA ta mai Micael .
SA SE HOTARASCA CEVA SERIOS SAU IN PRINCIPIU SA SE REZOLVE PROBLEMA TRANSNISTREANA FRATILOR EU SINCER NU PREA CRED.DIN '92 INCOACE TOT SE ADUNA ACESTIA LIDERI IN DIFERITE FORMATE SI TOT NU MAI HOTARASC NIMIC.P-U BASARABENI NU CONTEAZA 3+0 SAU 5+2,P-U EI IMORTANT E SA SE TERMINE ODATA CU PRESIUNEA SI CONFLICTUL INGHETAT DIN REGIUNE CE E ATIT DE GREU DE INTELES.
Americanii, si alaturi de ei Europa de vest, vor petrolul din Irak pe care Saddam nu vroia sa il vanda oricum, asa ca l-au scos pe Saddam din ecuatie. Vor, dpdv militar, un cap de pod in Balcani, Iugoslavia nu respecta drepturile omului (asta era si adevarul dar se mai intamplau neregularitati de genul si prin alte parti ale lumii fara ca sa-i pese Americii de asta) si acum prin marioneta Kosovo, vor sa aiba un cuib perfect, unde sa face ce vor, si lista interventiilor americane ar putea continua...
Dar hai sa nu fim lasi si sa judecam, sa punem in balanta 'haita de sacali" cu marele vecin din est, Rusia. A rapit din trupul vechii Moldove Basarabia si a transformat-o in provincie. Provicia nu si-a urmat cursul de dezvoltare firesc prin care a trecut partea de vest de Prut, avand in vedere ca facea parte din Imperiul Tarist care nici in zona centrala nu a prea fost in stare sa faca mare lucru, Rusia aflandu-se la inceput de secol XX, economico-social, la nivelul apusului evului Mediu, cu tarani iobagi, superstitii de tot felul (a se vedea tarasenia cu Rasputin). In atare conditii Rusia nici sa fi vrut si nu ar fi putut sa faca nimic in Basarabia. Pe urma, in era sovietica iarasi a lasat la o parte dezvoltarea industriala la RM (nu ar fi avut interesul de a moderniza fosta republica deoarece aceasta trebuia sa fie dependenta de Moscova.
Au inceput desnationalizarea RM, indoctrinand populatia intr-un mod oribil, deformand enorm istoria si savarsind acte cu menirea de a scade sentimentul de apartenenta nationala a romanilor basarabeni.
Au introdus mentalitatea de limba si popor moldovenesc (absurba in ochii oricarui intelectual bine informat) si au facut romanii basarabeni sa ii urasca pe cei din tara-mama.
Au creat zona de comflict din Transnistria, tocmai pentru a face un cap de pod, la randul lor, spre zona Balcanilor si a impidica oricare miscare unionista.
Tin la putere un guvern de sorginte comunista, care nu va dezvolta economic Moldova in veci, caci conform punctului de vedere a Rusiei basarabia trebuie sa ramana saraca!!! Pentru ca daca Basarabia ar fi puternica economic, ar putea duce o politica propie, sau ar avea uncuvant greu de spus in politica din zona, fapt ce ar strica interesele rusesti.
Si aceastae situatia numai in aceasta zona micuta, sa nu mai pomenim cazul Georgiei, ceceniei sau al altor state in disuta cu Federatia Rusa...
Da, poate ca nu ne convin practicile americanilor, poate ca, in 99 cand Romania a pus la dispozitia Americanilor tot sprijinul necesar bombardarii Serbiei, majoritatea noastra nu a fost de acord.
Dar trebuie vazut un lucru, Americanii au venit, au bobardat, au distrus, au schimbat presedintele, etc. dar AU PLECAT! Au lasat Serbia sa isi vada de drum, acum Serbia se lupta sa intre in UE. iar exemplele pot continua...
Pe restul de romani i-au supus la 45 de ani de carcera comunista, nu puteai vorbi impotriva lor, caci erai vanat de securitate si sfarseai in lagare sau inchisori ca"dusman al poporului".
Personal ii prefer pe vestici de o mie de ori... ei nu ne iau sufletul
Am spus, vorbim,ghindim si intelegem lucrurile diferit. Dar chindva ,timpul o sa arate totul .De fapt si acum se vede tot , cine vrea sa vada Dar voi, specific vaua, sunteti cu cel tare , si deaceia nu prea perdeti in razboae .
Lasam asta Micael. Totus undei lista de sanctiuni, o gasesc undeva . Numai fara demagogie- TE ROG !!!
Inca una , Vlad, ce inseamna semnatura tov. capitan de aderere pentru Mold. Bucovina de nord s.a. bucati de pamint care racniti ca sunt ale voastre .Ma , nu incerca sa -mi dovedesti ca nu a fost tradare .Salut!
Referitor la UE si rom.. Am spus DE EXEMPLU daca sar intimpla asa ceva , mii interesant cum sar purta romanii. Ce lii mai important - intregirea tarii, nemului, sau o bucata de salam, si vrajile , cum ca adica ar lua parte la modificarea Europri .
Nu vad cine a spus ca ne va zice noua UE sa alegem intre Moldova si ea. E absolut stupid!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲