Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 03:42

 

Moldova, cu răngi de fier, împotriva UE

adăugat 24 mai 2008, 18:02, la Ştiri de Top

Comisia Uniunii Europene a iniţiat recent o investigaţie asupra exporturilor de metale din R. Moldova. Producătorii de metale din UE acuză R. Moldova, alături de China şi Turcia, că ar vinde fier la preţuri nejustificat de mici, cauzând astfel pierderi enorme fabricilor europene de metale. În timp ce cel mai mare producător de metale din R. Moldova nu ne aparţine, aceasta fiind Uzina metalurgică de la Rîbniţa, cantităţi enorme de bare de fier de la noi ajung în UE. Statisticile arată că R. Moldova exportă anual metale în valoare de peste 25 mil. USD, aceeaşi cifră de importuri se conţine şi în actele structurilor economice ale UE, iar Uzina metalurgică de la Rîbniţa afişează clar lista statelor UE în care face exporturi. Totodată, Rîbniţa exportă metale în toate cele trei state investigate pentru preţuri antidumping: R. Moldova, China, Turcia. Provine oare acest metal care provoacă tulburări pe piaţa europeană din Transnistria — zonă nerecunoscută oficial de UE?

R. Moldova, China şi Turcia efectuează vânzări de metale în UE la preţuri reduse, fapt care cauzează un prejudiciu enorm întreprinderilor europene, aşa se spune în plângerea adresată de Confederaţia Europeană a Industriei Metalelor Eurofer către Comisia UE. În plângere se mai spune că aceste trei ţări, prin exporturile lor la preţuri mici, au acoperit pentru moment o pătrime din cantitatea totală a producătorilor europeni de bare din fier, utilizate în construcţii. Totodată, cantităţile exportate către UE au cunoscut o creştere permanentă.

Instituţiile UE au pornit o investigaţie pentru a verifica provenienţa şi preţul de cost al acestor produse care vin din cele trei state, ne-a declarat Michael Jennings, ofiţer de presă pentru Comerţ al Comisiei Europene. El ne-a pus la dispoziţie decizia Comisiei, din care rezultă modul în care va fi efectuată investigaţia.

«Există suficiente date pentru a justifica iniţierea acestei investigaţii», se spune în documentul oficial publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Investigaţia va analiza barele metalice utilizate în construcţii care au fost importate în statele UE în perioada 1 aprilie 2007 — 31 martie 2008. «Este clar că volumele şi preţurile la produsele importate … au avut un impact negativ pe piaţa şi nivelul preţurilor stabilite în industria europeană», au mai declarat reprezentanţii Comisiei UE.

O problemă importantă care apare în faţa membrilor comisiei de investigaţii, în special în cazul Moldovei, este analiza preţurilor reale. Experţii fac referinţă la preţurile reduse ale energiei electrice folosite la producerea metalelor, în cazul UE uzinele metalurgice fiind obligate să plătească preţuri foarte înalte, la fel ca şi pentru apă, arendă, proiecte ecologice şi alte componente care, însumate, fac ca cheltuielile pentru producerea metalelor să crească, de rând cu preţurile la aceste produse.

În cazul Moldovei, unica uzină metalurgică existentă se află în Transnistria, iată de ce preţurile oficiale la energie, arendă, apă pentru agenţii economici din această zonă nu au fost puse la dispoziţia unor autorităţi oficiale în ultimii ani.

Deşi Comisia UE nu face publice denumirile întreprinderilor, pentru perioada investigaţiilor vor fi solicitate de la fiecare exportator: numele, adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail, sumele de rulaj în valuta locală, volumul în tone produs în această perioadă, precum şi numele tuturor companiilor cu care întreţin relaţii comerciale. De asemenea, vor fi solicitate autorizările de export. Potrivit regulamentelor, cei care nu vor prezenta documentele doveditoare pentru toate aceste date vor fi consideraţi cel puţin nesinceri cu autorităţile UE, iar activităţile lor ulterioare de export vor fi analizate în mod critic.

Astfel UE ar putea anula permisiunile de export pentru o perioadă de până la 5 ani pentru o ţară, dacă se va confirma faptul că aceste produse au fost introduse pe piaţa europeană la preţuri care violează regulile pieţei globale. Sancţiunile vor deveni clare în februarie, după ce oficialii vor finaliza analizele.

Între timp, Gordon Moffat, director general al Eurofer, a atenţionat că şi producătorii europeni de oţel monitorizează în paralel această problemă a exporturilor.

În ultimii doi ani, R. Moldova, care are o singură uzină metalurgică — cea de la Rîbniţa, şi asupra căreia nu deţine nici un fel de control de peste 16 ani, arată totuşi în datele statistice o creştere permanentă a exporturilor de metale către UE.

Uzina metalurgică de la Rîbniţa face vânzări active de metal în Moldova.

Numeroasele site-uri din R. Moldova, care facilitează vânzările de diverse tipuri, plasează în fiecare zi anunţuri de genul:

Vindem: Oţel laminat carbonat
Întreprindere: Moldavskij metallurgicheskij zavod, SZAO
A lua legătura cu furnizorul
Mărfuri de la producător — Moldova Rybnitsa

Pentru partenerii internaţionali, această uzină se numeşte «Moldavskii Metalurgiceskii Zavod», atât pe site-ul uzinei, cât şi pe site-urile din Moldova şi Rusia fiind promovată anume această denumire, adică Uzina Metalurgică din Moldova, nu din rmn. Totodată, pe pagina sa web conducerea uzinei arată că operează exporturi în circa 20 de state, inclusiv câteva membre UE — Spania, Italia, România, Ungaria, Lutuania, Letonia, Estonia.

În acelaşi timp, o parte din exporturile «Uzinei Metalurgice din Moldova» pleacă în Turcia — ţară acuzată acum că operează exporturi de metale la preţuri extrem de mici către UE.

Potrivit unor date, o altă parte din metalele produse la Rîbniţa ajung şi în China — o altă ţară investigată acum de UE pentru operaţiuni ilegale cu metale. «În septembrie 2004 UE a mai efectuat o investigaţie similară asupra exporturilor de metale din Moldova. În fond, aceasta a fost o măsură de asigurare a transparenţei vânzărilor de metale din Transnistria către statele UE», susţine analistul Nicu Popescu în articolul «UE şi Transnistria». Tot în acest articol se arată că »impactul acestor acţiuni s-a şi făcut simţit în Transnistria, care şi-a redirecţionat exporturile către est şi către China, în particular».

Deja în 2004 reprezentanţii UE au arătat că exporturile de metale din Moldova, inclusiv din Transnistria, sunt binevenite, în cazul respectării tuturor condiţiilor, inclusiv a înregistrării oficiale la Chişinău. «Până în prezent susţinem şi încurajam întreprinderile din Transnistria să se înregistreze oficial la Chişinău şi să opereze exporturi legale şi de succes în UE», a declarat pentru Ziarul de Gardă Christine Hohmann, purtătorul de cuvânt al Comisarului European Benitta Ferrero Waldner, adăugând: «Pentru Comisia Europeană, Transnistria nu e o ţară, e o regiune a Moldovei».

Pe lângă efectele economice dăunătoare pe care le are asupra mediului economic «Uzina Metalurgică din Moldova», alte efecte rămân, practic, neevaluate. Recent, UNECE — instituţie ecologică a ONU — a făcut public un raport cu o listă a întreprinderilor care dăunează mediului. În această listă, uzina menţionată este prezentă prin acţiuni de deversare a deşeurilor în Nistru şi prin necooperare cu autorităţile pentru evaluarea impactului asupra mediului ambiant.

Autor: Ziarul de Garda
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0287 secunde