Moldova pusa in capcana ruso-transnistreana
adăugat 01 martie 2009, 14:37, la Ştiri de Top
Rezolvarea dosarului transnistrean tine in mare parte de vointa Rusiei. Jocul dublu al Moscovei vizavi de cele doua parti a fost exprimat in mod evident in cadrul vizitei efectuate saptamana aceasta de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, pe ruta Chisinau-Tiraspol. Autoritatile separatiste transnistrene s-au pronuntat in favoarea initiativei Moscovei de a desfasura o intrevedere Medvedev-Voronin-Smirnov, desi sustin ca o asemenea intalnire ar putea fi utilizata de catre Chisinau in scopuri electorale.Potrivit opiniilor exprimate de analistii internationali Rusia doreste sa se erijeze in unicul arbitru al solutionarii conflictului fluturand varianta tripartita (MolÂdova-Rusia-Transnistria, n.red.) in detrimentul formatului 5A2 (Republica Moldova, republica separatista Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE iar SUA si UE au rol de observatori - n.red.). Totodata, prin vocea lui Lavrov, Moscova si-a exprimat in mod raspicat intentia de a-si pastra trupele si armamentul pe teritoriul Moldovei ca element de presiune asupra deznodamantului acestui diferend nesolutionat. In acest context, presedintele moldovean Vladimir Voronin doreste sa isi atraga sprijinul Moscovei inaintea alegerilor programate pentru data de 5 aprilie la Chisinau si cauta o apropiere de Moscova. Voronin a avertizat totusi ca discutiile in format tripartit propuse de Kremlin pentru luna martie nu vor avea decat rol consultativ, iar o solutionare ulterioara nu va fi decisa decat in formatul 5A2 acceptat de intreaga comunitate internationala. Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul rus Kommersant, liderul moldovean a vorbit pe larg despre rezolvarea diferendului transnistrean, relatiile Moldovei cu tarile din spatiul asiatic si cel european si nu in ultimul rand despre alegerile parlamentare urmate la scurt timp de alegerea noului presedinte.
Pe cartea Moscovei
Atat Moldova, cat si TransÂnistria cauta sa intre in gratiile Kremlinului pentru a se pozitiona cat mai bine la masa negocierilor. Liderul moldovean, Vladimir Voronin, a explicat ca va miza pe cartea Moscovei in scopul de a progresa in rezolvarea conÂflicÂtului cu regiunea separatista pro-rusa, Transnistria. "Ne punem cele mai mari sperante in MosÂcova", a declarat Voronin inaintea unei reuniuni tripartite cu partiÂciparea presedintelui rus, Dmitri Medvedev, care va permite discuÂtarea masurilor in vederea "restaÂbilirii procesului de negocieri". Republica Moldova, care a pregatit o lege privind "statutul juridic special" al Transnistriei, vrea sa afle in cadrul acestei intalniri opiniile Moscovei si Tiraspolului, care inca nu si le-au "exprimat oficial", a precizat Voronin. "Privesc urmatoarea intalnire mai mult ca pe o consultare si ca pe un pas inainte in cadrul procesului de negociere. Vreau sa fie evaluata o propunere elaborata de noi referitoare la statutul juridic al regiunii TransÂnistria pe care nici Rusia si nici Transnistria nu au auzit-o inca", a declarat Voronin pentru publicaÂtia rusa. De asemenea, liderii separatisti de la Tiraspol si-au exprimat disponibilitatea la o crestere a ponderii Rusiei in cadrul negocierilor, care, in opinia lor le-ar fi mult mai favorabila decat o negociere de tipul celei 5A2. "Bineinteles ca sustinem pozitia Rusiei de a desfasura o asemenea intrevedere, mai ales ca deja de trei ani au fost blocate negocierile in format 5A2", au declarat miercuri oficiali de la la Tiraspol. Liderii separatisti au interzis saptamana trecuta accesul vreunui oficial UE sau al SUA in aceasta zona ca metoda de retorsiune pentru masurile similare adoptate de Uniunea Europeana.
Bomboane de la UE
Voronin a mai spus in timpul aceluiasi interviu ca Parteneriatul Estic (politica de apropiere a UE fata de tarile de la granita estica) pare o tentativa de incercuire a Rusiei. "Acest lucru aminteste de o CSI (Comunitatea Statelor Independente) bis. La ce bun sa se creeze o noua CSI sub controlul UE? Acest lucru seamana cu un cerc in jurul Rusiei (...) nu sunt decat bomboane impartite in anumite circumstante", a conchis Voronin, referindu-se la aspectul financiar al programului.
Hai sa-i lasam sa-si ia transnistria si noi sa ne vedem de unire!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲