Moment istoric: Moldova ia in calcul intrarea in NATO
adăugat 16 februarie 2010, 13:29, la Politică
Republica Moldova avertizeaza ca ar putea renunta la statutul de neutralitate ca urmare a schimbarilor geostrategice din regiune dupa decizia Romaniei de a gazdui scutul american antiracheta.
Expertii militari spun ca renuntarea la neutralitate ar putea insemna intrarea Chisinaului sub umbrela NATO, mai ales daca Rusia raspunde invitatiei Tiraspolului si instaleaza rachete in regiunea separatista Transnistria.
Republica Moldova analizeaza, cu ajutorul NATO, posibilitatea renuntarii la statutul de tara neutra, in conditiile in care Bucurestiul a acceptat sa gazduiasca elemente ale scutului american antiracheta. Ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, a declarat, intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati ca "este necesar sa fie studiate toate pericolele la adresa securitatii Republicii Moldova" deoarece "structura politico-militara strategica in regiune se schimba". Totusi recunoaste ministrul moldovean al Apararii, "neutralitatea costa" in sensul ca, "in caz de pericol, trebuie sa te aperi singur", sugerand ca in cazul in care Moldova face acest pas, ar putea prefera securitatea oferita de umbrela NATO, in schimbul celei oferite pana acum de Moscova. Renuntarea la statutul de neutralitate se poate face, potrivit legii fundamentale din Republica Moldova, numai prin revizuirea Constitutiei. O dezbatere referitoare la modificarile constitutionale exista deja peste Prut, in conditiile in care coalitia de dreapta care guverneaza la Chisinau vrea ca presedintele sa fie ales prin vot direct si nu prin cel al Parlamentului. Republica Moldova este la un pas de noi alegeri anticipate deoarece candidatul propus de coalitie nu a reusit sa adune majoritatea voturilor parlamentarilor moldoveni.
Victor Chirila, directorul Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, ne-a spus insa ca "s-a creat o comisie unde va fi analizat si statutul de neutralitate, pentru ca multi experti pun la indoiala utilitatea acestei prevederi". Totusi, Victor Chirila sutine ca nu trebuie facuta nici o legatura intre dezbaterea despre revizuirea statutului de neutralitate si decizia Romaniei de a amplasa interceptoarele terestre ale scutului. Pe de alta parte, experti militari ne-au spus ca afirmatia ministrului Apararii moldovean poate fi inteleasa si in contextul problemelor interne de la Chisinau, unde atat Tiraspolul cat si Partidul Comunist au cerut Rusiei amplasarea de rachete Iskander ca o contramasura la instalarea scutului in Romania. O astfel de eventualitate, considera surse din domeniul apararii, "ridica tensiunea in regiune, sporesc prezenta trupelor rusesti in Moldova si ingreuneaza solutionarea conflictului transnistrean" si ar putea impinge Chisinaul in NATO. Victor Chirila sustine ca, in cazul in care Federatia rusa va instala rachetele Iskander in Transnistria, punand in pericol neutralitatea, suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, "singura solutie ar fi renuntarea la neutralitate". Daca acest scenariu se va adeveri, Chirila argumenteaza ca "problema transnistreana nu va mai fi regionala, ci va deveni una internationala, subminand pozitia Rusiei in regiune si crescand influenta Romaniei". Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov a spus ieri ca Republica Moldova este o tara neutra, statut ce exclude prezenta militara straina inclusiv amplasarea de rachete.
Transnistria este o regiune separatista in interiorul Republicii Moldova, care este locuita in majoritate de rusofoni, care au pasapoarte rusesti. Transnistrienii folosesc rubla ruseasca si steagul rus. In aceasta regiune separatista, Moscova are dislocata o parte a armatei ruse. Nici Ucraina nu pare sa stea cu mainile incrucisate fata de viitoarea amplasare a scutului american in Romania si, probabil, si in Bulgaria . Viktor Ianukovici, noul presedinte de la Kiev, a promis Moscovei ca ii va permite sa-si mentina bazele rusesti in Crimeea si dupa 2017, atunci cand expira acordul intre cele doua tari. Vicepresedintele Partidului Regiunilor din Rada Suprema a Ucrainei, Vasili Hara, a spus, pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, ca Romania, acceptand sa amplaseze pe teritoriul ei sisteme americane de aparare antiracheta, transforma Ucraina intr-o zona de risc. In aceste conditii, deputatul sustine ca, "stiind ce fel de om este Ianukovici, sunt convins ca, in calitatea sa de presedinte nu va lasa Transnistria fara sprijin", mai cu seama ca in 2004 regiunea a votat in favoarea sa, fiindca acolo traiesc destui ucraineni.
Specialisti militari din Romania sustin ca Transnistria este foarte importanta si pentru Ucraina, nu numai pentru Romania si Republica Moldova, deoarece, daca creste numarul trupelor rusesti acolo, scenariul din Georgia se poate repeta si in cazul in care Kievul ar dori sa adere la NATO. Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Roman (IDR), sustine insa ca "traditionala concurenta NATO-Rusia este definita la nivelul retoricii politice", deoarece in plan concret "din partea rusa au existat pasi de apropiere spre NATO". In plus , aminteste directorul IDR, "in urma cu 20 de ani nimeni nu-si imagina statele din Europa de Est in NATO", sugerand ca ar fi posibila o integrare a Rusiei in Alianta Nord-Atlantica.
JAPONIA ISI VA LUA INSURILE KURILE, MONGOLIA, CHINA, KAZAKHSTAN, GEORGIA, UCRAINA, GEORGIA, POLONIA ISI VOR LUA INAPOI TERITORIILE PIERDUTE.
UCRAINA VA PIERDE TERITORIILE ROMANESTI, POLONEZE, UNGURESTI, SLOVACE SI PENINSULA CRIMEEA DIN MAREA NEAGRA CARE VA DEVENI IN CURAND PRIMUL STAT TATARESC DIN LUME.
TRANSNISTRIA VA PIERDE TIGHINA, IAR GRANITA CU UE SI NATO VA FI EXACT PE MALUL RAULUI NISTRU. TRANSNISTRIA SE VA DEZINTEGRA PIERZANDU-SI INFLUENTA RUSEASCA (SECATUITA DE ATATEA CRIZE INTERNE) DUPA CE VOR FI TENSIUNI IDENTITARE SI ECONOMICE INTERNE(SARACIE LUCIE PRIN PIERDEREA AJUTORULUI RUSESC SI BLOCADA ECONOMICA INTERNATIONALA), IAR COMUNISTII SI ARMATA RUSA DIN TRANSNISTRIA VOR FI JUDECATI LA TRIBUNALUL INTERNATIONAL PENTRU CRIME IMPOTRIVA UMANITATII SI VOR FI INCHISI PENTRU MULTI ANI.
..
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲