Moscova face public proiectul de "Acord de cooperare și prietenie dintre R. Moldova și Transnistria"
adăugat 15 aprilie 2008, 08:25, la Ştiri de Top
Presa rusă, în special agentia REGNUM, nu s-a abtinut să nu publice proiectul de acord de cooperare si prietenie dintre R. Moldova si Transnistria, care a fost propus de către liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov spre atentie presedintelui R. Moldova Vladimir Voronin la întâlnirea de la Bender/Tighina. Totodată, Tiraspolul a propus si principiile poltico-juridice ale respectivului acord.Chiar dacă presedintele Voronin s-a arătat optimist în urma întrevederii avute cu liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov si a sustinut că ideea de reintegrare teritorială va avea la bază modelul statului unitar, inclusiv la televiziunea natională, lucrurile apărute în presa rusă si de la Tiraspol par să infirme aceasta.
Potrivit proiectului de Acord, publicat de agentiei Regnum, se stipulează că părtile încheie respectivul acord respectând suveranitatea, integritatea teritorială, neamestec în treburile afacerilor interne, neacceptării utilizării fortei sau amenintarea prin fortă.
Părtile, potrivit proiectului reies din faptul că granita de stat între ele este determinată din deja existenta linie de demarcatie a controlului teritorial si că vor depune efoturi pentru rezolvarea delimitării si demarcării frontierei de stat.
În document se specifică că "R. Moldova si Republica Moldoveneasă Transnistreană denumite Înalte Părti ale Acordului, care tind spre o reglementare definitivă si corectă a relatiilor moldo-transnistrene pe baza principiilor dreptului international si realitătilor politice si economice apărute(...), exprimând recunostintă Federatiei Ruse, Ucrainei si Organizatiei de Securitate si Cooperare în Europa pentru eforturi active de mediere, încheie un adevărat tratat(...)" .
"Înaltele Părti ale Acordului de sine stătător rezolvă problemele de accepare a prezentei militare a unei a treia părti pe teritoriul său în corespundere cu legislatia internă si responsbilitătile sale internationale. Fiecare din Înaltele Părti ale Acordului confirmă, că prezenta militară a unei a treia părti pe teritoriul său nu va fi îndreptată împotriva unei alte Înalte Părti a Acordului". De asemenea, Înaltele Părti ale Acordului vor insistă pe o corectare a Tratatului FACE.
În contex, Înaltele Părti a Acordului propun Federatiei Ruse, Ucrainei si Uniunii Europene să devină părti-garante pentru îndeplinirea prezentului Acord.
În motivatia bazelor politico-juridice a proiectului de Acord "De prietenie si cooperare între R. Moldova si Republica Moldovenească Transnistreană" Chisiăul este repartizat la sectiunea de "politică externă" a celora de la Tiraspol.
Tot, aici, se sustine că "partea transnistreană reiese din una din prioritătile a resurselor sale politice de purtare a dialogului si tinde spre o realizare a vointei poporului Transnistriei, exprimate în cadrul referendumurilor din anii 1990-1991, 1995 si 2006.
O etapă firească în realizarea deciziilor adoptate de poporul Republicii a devenit semnarea între Republica Moldova si Republica Moldovenească Transnistreană a Acordului "De prietenie si cooperare", care ar fi luat ca bază în relatiile de bună vecinătate, a păcii si stabilitătii în această regiune a Europei".
După aceasta, documentul urmează să prezinte o analiză evolutivă a relatiilor moldo-transnistrene(1924-20008) privite prin prisma gândirii "separatiste" de la Tiraspol.
Pentru Montreuil si restu!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲