Negocieri intense între partidele de opoziţie din Republica Moldova
adăugat 31 iulie 2009, 08:07, la Politică
Negocieri intense între partidele de opoziţie din Republica Moldova pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Situaţia este însă incertă. După numărarea a 99,8% din sufragii, Partidul Comuniştilor conduce cu 44,7% din voturi urmat de Partidul Liberal Democrat cu 16,5% şi Partidul Liberal cu 14,6%. Partidul Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră au obţinut 12,5, respectiv 7,3 procente. În acestă situaţie se conturează patru scenarii legate de viitorul politic al Republicii Moldova.Scenariul numărul unu. Cele patru partide de opoziţie cad la înţelegere şi încheagă o majoritate parlamentară. Impun preşedintele Parlamentului, care îşi începe lucrările cu o somaţie la adresa lui Vladimir Voronin, care nu poate deţine două funcţii simultan.
"Voronin trebuie să aleagă între funcţia de preşedinte şi cea de deputat. Urmează să o aleagă pe cea de deputat, vă asigur. Iar atunci preşedintele va prelua atribuţiile şefului statului, guvernul urmează să fie instituit, iar statul va avea instituţii funcţionale.", a declarat Vlad Filat, preşedinte PDLM.
Un rol-cheie revine Partidului Democrat, condus de un fost comunist, care a exclus până acum posibilitatea unei alianţe cu Partidul Comuniştilor.
Partidul Democrat, condus de fostul preşedinte al parlamentului, Marian Lupu, va înclina balanţa de partea comuniştilor sau de partea opoziţiei. Unii dintre liderii care egociază cu acest politician spun însă că Lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba.
Un alt scenariu este ca Partidul Democrat să se aliaze cu comuniştii şi să desemneaze un nou preşedinte.
Scenariul numărul doi. Politicienii de la Chişinău să facă o largă coaliţie de uniune naţională.
Scenariul numărul trei. Una dintre cele două tabere pierde oameni, care trec de cealaltă parte a baricadei. Opoziţia ar mai avea de pildă nevoie de 8 voturi ca să aleagă preşedintele.
Scenarii peste scenarii, speculaţii peste speculaţii, negocieri după negocieri. Zarurile au fost aruncate, dar jocurile se fac abia acum la Chişinău.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲