"Nezavisimaia Gazeta": Republica Moldova a stricat incă o dată planurile Rusiei pentru Transnistria
adăugat 20 septembrie 2008, 11:01, la Politică
Planurile Moscovei pentru soluţionarea conflictului transnistrean ar putea să nu ducă nicăieri, pentru că autorităţile de la Chişinău nu au decis in privinţa principalului mediator in negocierile cu Tiraspolul, scrie publicaţia rusă "Nezavisimaia Gazeta".Evoluţiile de săptămana trecută, scrie publicaţia rusă, au demonstrat că oficialii de la Chişinău nu s-au hotărat definitiv in ceea ce priveşte principalul mediator in negocierile cu Tiraspolul. Recent, la o intalnire avută la Soci, preşedintele moldovean Vladimir Voronin il asigura pe preşedintele rus Dmitri Medvedev, că il leagă de Rusia speranţe mari in ceea ce priveşte dezgheţarea dialogului cu Transnistria. Mai mult, Voronin şi-a dat acceptul să se intalnească cu liderul republicii nerecunoscute, Igor Smirnov, in prezenţa lui Medvedev. Adică a acceptat formatul trilateral al negocierilor ca fiind un pas intermediar inainte de restabilirea intalnirilor cu participarea altor mediatori şi garanţi ai reglementării transnistrene-Ucraina şi OSCE, şi a observatorilor-UE şi SUA.
Astfel, scrie "Nezasvisimaia Gazeta", şedinţele in formatul pentalateral erau amanate pentru o perioadă nedeterminată, iar Rusia avea la dispoziţie un spaţiu de manevră pe care il putea folosi pentru a se afirma incă o dată in această regiune drept singurul pacificator de luat in seamă. "Insă Chişinăul a stricat şi de această dată pasienţa Moscovei", apreciază publicaţia. Pentru a argumenta, "Nezavisimaia Gazeta" scrie că la sfarşitul săptămanii trecute ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat la Bruxelles că ţara sa va relua negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean doar in formatul 5A2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE in calitate de părţi şi mediatori, UE şi SUA-in calitate de observatori).
"Această promisiune a fost dată simultan comisarului pentru politica externă şi de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, şi secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Prin acest gest, Chişinăul a anulat practic inţelegerile pe care le avea cu Moscova", apreciază publicaţia.
Nezavisimaia mai scrie că situaţia este foarte asemănătoare celei din 2003, cand Vladimir Voronin, care convenise cu preşedintele de atunci Vladimir Putin şi aprobase cunoscutul "Memorandum Kozak" care ar fi unificat cele două maluri ale Nistrului in condiţiile impuse de Moscova, a refuzat in ultimul moment, in mod surprinzător, să semneze documentul.
"Preţul acestui refuz a fost de 42 milioane dolari care au venit a doua zi din SUA in capitala moldoveană. Acum, targul a fost mutat la Bruxelles, iar scopul acestuia este integrarea europeană", apreciază publicaţia rusă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲