Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 ianuarie 2025, ora locală: 00:36

 

Nicolae NEGRU: De ce Moscova urăşte Cabernetul moldovenesc?

adăugat 21 iulie 2010, 10:28, la Politică

Nicolae NEGRU,Moscova, Cabernet, Moldova, rusi, embargo

Nu mai rămâne nici un dubiu: Moscova a pornit un nou război al vinului împotriva Republicii Moldova. Principalul sanitar al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, nici măcar nu se mai oboseşte să prezinte motivaţii clare ale acţiunilor sale împotriva vinurilor moldoveneşti.


Replicile Chişinăului la acuzaţiile privind calitatea vinului exportat nu fac decât să-l irite şi să-i provoace noi ameninţări la adresa autorităţilor moldoveneşti. Este evident că pretenţiile lui Onişcenko nu au la bază fapte concrete, ci reflectă o atitudine politică a Kremlinului faţă de actuala conducere a RM.

Un act simbolic nu poate fi anulat

Deşi decretul lui Ghimpu a fost declarat neconstituţional de judecătorii Curţii Constituţionale, Moscova nu se poate calma, fiindcă înţelege bine că actul declarării zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice, ca orice act simbolic, poate fi anulat, dar nu şi anihilat. Chiar dacă ruşii vor răspunde chemării primarului Moscovei şi vor boicota produsele moldoveneşti, decretul lui Ghimpu va continua să îşi facă efectul.


Situaţia Moscovei în cazul dat ne aminteşte istoria cu regele Midas, pe care Apollo, zeul luminii şi al artelor, protector al poeziei şi al muzicii, l-a împodobit cu urechi de măgar pentru ceea ce s-ar numi azi arbitraj incompetent al unui concurs de muzică instrumentală. Secretul, păzit cu străşnicie de rege, fu descoperit de bărbierul său.

Ştiind prea bine ce îl aşteaptă dacă nu îşi ţine limba după dinţi, dar nemaiputându-se stăpâni, bărbierul săpă noaptea o groapă în pământ şi şopti secretul aflat. El plecă uşurat, îngropând secretul, doar că în locul acela au crescut trestii şi ele au transmis vântului oribila descoperire, răspândindu-se astfel vestea în lumea întreagă.


Graţie decretului preşedintelui interimar al RM, lumea întreagă află că Rusia «are urechi de măgar», este ocupantă,  şi implicarea Curţii Constituţionale nu o mai poate ajuta cu nimic. Mai ales că înalta Curte nici nu poate nega acest lucru, ci doar afirmă că Ghimpu nu avea dreptul să dea apreciere «urechilor» ruseşti. Aici însă apare în mod firesc întrebarea: de ce nu?

Litera şi spiritul Declaraţiei de Independenţă

Fiindcă CC nu precizează ce articole din Constituţia Republicii Moldova a încălcat Mihai Ghimpu, se poate conchide că el nu a încălcat nici unul, şi de aceea s-a inventat o frază care sună foarte ciudat: „a încercat să dea un aspect juridic evenimentelor istorice şi politice”.


Asemenea argumente au stârnit legitime dubii privind starea morală a judecătorilor, nu numai fiindcă decrete similare cu „aprecieri juridice” au emis şi alţi preşedinţi ai RM.
(Atunci când Voronin a stabilit ca ziua de 22 iunie să fie ziua comemorării victimelor fascismului, nu a încercat el să dea o apreciere juridică evenimentului din 22 iunie 1941?)


Decretul lui Ghimpu privind ziua de 28 iunie 1940 reflectă litera şi spiritul Declaraţiei de Independenţă în care se subliniază că RM a devenit parte a URSS „fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940”, şi se cere „Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupaţie a acesteia şi să retragă trupele sovietice de pe teritoriul naţional al Republicii Moldova”. În preambulul Constituţiei RM se face trimitere la  proclamarea independenţei, ceea ce înseamnă că „aprecierile” lui Ghimpu se situează pe fundamentul constituţional al RM.  

De altfel, în interpelarea PCRM este contestat nu conţinutul decretului, ci faptul că Ghimpu şi-ar fi depăşit funcţiile, intrând pe terenul atribuţiilor Parlamentului.  

CC pe terenul politic


Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile şi a intrat în mod evident pe terenul interpretărilor politice, altfel ar trebui să considerăm că ea legalizează aflarea trupelor ruseşti pe teritoriul RM.


Acum, pentru a depăşi posibilitatea unei asemenea interpretări anticonstituţionale, Mihai Ghimpu este obligat să întreprindă două acţiuni concomitente: să se conformeze deciziei CC, anulând decretul său, şi să-l reediteze cu unele modificări de conţinut, însă, neapărat, păstrând alineatul privind retragerea trupelor ruse de ocupaţie.


Ca să nu fie învinuit că încearcă să dea „aprecieri juridice”, primul alineat ar putea fi redactat în felul următor: A se declara ziua de 28 iunie drept zi a comemorării victimelor ocupaţiei sovietice.  

De ce ruşii urăsc Cabernetul?

Deoarece ne aflăm la a doua „ediţie” a războiului vinurilor, ar fi cazul să ne amintim cum a izbucnit primul. Moscova l-a declanşat în urma unui „incident” similar, legat de aflarea ilegală a trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova.


În decembrie 2004, la reuniunea Consiliului de Miniştri OSCE, la Sofia, Andrei Stratan, ministrul de Externe al RM, a declarat că "autorităţile republicii (adică preşedintele de atunci Vladimir Voronin – n.red.) califică prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova drept ocupaţie militară". "Prezenţa trupelor ruseşti contravine voinţei politice a autorităţilor constituţionale moldovenesti şi sfidează principiile şi normele internaţionale, recunoscute unanim. Argumentele citate pentru justificarea tergiversării procesului de retragere a trupelor şi muniţiilor timp de mai bine de doi ani nu sînt legitime", a subliniat Stratan.

Federaţia Rusă a apreciat drept “absurdă, iresponsabilă şi evident neprietenească” declaraţia lui Andrei Stratan. În comentariul plasat pe site-ul MAE al Rusiei, conducerea de la Chişinău a fost învinuită de “denaturare grosolană a faptelor reale (atenţie la limbaj! – n.n.), care stau la baza misiunii Grupului operativ de trupe ruse şi a pacificatorilor rusi”. “Încercările de a-i prezenta în calitate de “ocupanţi” ilegali provoacă o nedumerire firească”, reproşa MID-ul. 

La congresul PCRM, ce a avusese loc peste o săptămână, liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul RM este «ofensatoare» pentru poporul nostru. Atunci, Voronin, temându-se de o eventuală revoluţie portocalie, făcuse un viraj spre Occident. 

Moscova a răspuns prin interzicerea vinurilor moldoveneşti.


Au fost organizate nimiciri publice ale unor partide de vin moldovenesc, cu folosirea buldozerelor. Efectele au fost dezastruoase pentru vinificatorii moldoveni, care nu şi-au venit în fire nici până azi. Un nou război îi va ruina definitiv pe cei care nu s-au grăbit între timp să caute şi alte pieţe de disfacere.

Se poate conchide că decretul lui Ghimpu a fost ca sarea pusă peste o «rană» mai veche a Rusiei. Moscova urăşte Cabernetul moldovenesc imediat ce i se aminteşte de statutul trupelor ruse în RM. Ea nu este împotriva orientării europene, a aderării RM la UE, dar să nu se schimbe nimic în acest sens. Din acest punct de vedere, Voronin şi PCRM le conveneau ruşilor perfect şi ei, deplângând înfrângerea comuniştilor în alegerile din anul trecut, vor face tot posibilul să-i readucă la putere. Aşa că lozinca PCRM «Patria e în pericol» este cât se poate de actuală.

O altă concluzie ar fi că, mai devreme sau mai târziu, Rusia ar fi recurs la războiul economic. Închiderea pieţei ruse pentru vinurile noastre a fost şi este inevitabilă. Asta, desigur, dacă vom mai dori să fim independenţi.


Autor: Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.5037 secunde