Nicolae Negru (Jurnal de Chişinău), Vsevolod Ciornei (Săptămîna) şi fosta deputată Vitalia Pavlicenco fac supoziţii despre semnificaţia vizitei în Republica Moldova a preşedintelui român Triaian Băsescu.
Traian Băsescu a făcut trimiteri de fiecare dată cînd a avut ocazia la relaţia specială dintre România şi RM. Nu întîmplător a ales să facă prima sa vizită în străinătate de la începutul noului mandat la Chişinău. Să fie vorba despre o vizită de recunoştinţă pentru basarabenii care l-au votat la prezidenţiale, o vizită de complezenţă sau una care poate da şi rezultate concrete?
Vizita de mîine a preşedintelui Traian Băsescu ar avea mai multe semnificaţii, dar în primul rînd ar ilustra simpatiile reciproce ale conducerii celor două state şi ar putea fi şi un gest de recunoştinţă pentru basarabenii care l-au votat la prezidenţialele din România. De această părere sînt mai mulţi analişti cu viziuni opuse.
Nicolae Negru, editorialist la Jurnal de Chişinău, crede că Băsescu vine la Chişinău şi în virtutea rolului său anunţat de exportator de democraţie. E o nouă etapă, spune editorialistul, se deschid noi posibilităţi de colaborare şi faptul că Băsescu vine cu o echipă mare poate însemna că se va trece la fapte.
Nicolae Negru: „Sînt anumite chestiuni legate de unele probleme, e vorba de consulatele României în RM, e vorba de micul trafic de frontieră, trebuie puse la punct unele chestiuni, era vorba şi despre un ajutor financiar pe care România îl promisese. Dar, înainte de toate, trebuie să vorbim despre relaţiile noastre economice care se manifestă mai mult într-o direcţie”.
La un moment dat România era cea mai importantă piaţă de desfacere pentru Moldova, a subliniat Nicolae Negru, iar investiţiile româneşti sînt încă slabe.
Şi editorialistul de la Săptămîna, Vsevolod Ciornei a insistat pe latura practică a vizitei, analistul spune că după ce şi Chişinăul, şi Bucureştiul şi-au manifestat de atîtea ori în public simpatia este firesc ca lumea să se aştepte după aceste declaraţii oarecum sentimentale la nişte consecinţe practice. Iar intensificarea relaţiilor economice este un lucru care ar face bine, cum zice el, economiei moldoveneşti. În altă ordine de idei l-am întrebat pe Vsevolod Ciornei dacă moldovenii care vor să obţină cetăţenia românească sînt îndreptăţiţi să fie supăraţi.
Vsevolod Ciornei: „Totuşi acordarea cetăţeniei unei ţări nu se face automat şi cu ochii închişi, oricît de supăraţi ar fi concetăţenii noştri care vor să aibă şi o a doua cetăţenie. Există nişte proceduri obligatorii, ceea ce fac instanţele însărcinate cu verificările, cu controalele. Este un lucru necesar, aşa că birocraţia nu este neapărat un fenomen negativ”.
Aşteptările fostei parlamentare Vitalia Pavlicenco, cunoscută adeptă a apropierii cît mai strînse dintre RM şi România, sînt legate tot de rezultate concrete.
Vitalia Pavlicenco: „Eu aş vrea într-adevăr să văd după această vizită o colaborare eficientă între guvernele de la Bucureşti şi Chişinău, aş vrea să fie o colaborare interparlamentară extraordinar de bună şi aş vrea să fie o colaborare bună între deputaţii, decidenţii din RM în forurile internaţionale. Depinde şi de presa noastră, depinde de societatea civilă din RM, depinde de oamenii care nu trebuie să aibă frică să solicite o implicare mai mare a României. Să nu fie transformată România şi preşedintele Băsescu într-o vacă sfîntă în raport cu care să nu poţi spune nimic, să nu poţi critica”.
Vitalia Pavlicenco a mai spus că acum Traian Băsescu are toate posibilităţile să dea o dimensiune pragmatică, concretă aspiraţiilor proeuropene ale moldovenilor şi atîta timp cît basarabenii nu au fost o piedică pentru aderarea României la NATO şi UE, analista consideră că România este obligată să ne ajute. Iar această vizită trebuie să fie punctul de demarare a acestui proiect de asistare a RM pentru a ajunge în familia euroatlantică, este de părere Vitalia Pavlicenco.