Oazu Nantoi: "După alegerile din 2009, Rusia ar putea recunoaşte Transnistria"
adăugat 23 septembrie 2008, 14:03, la Politică
În procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, una din cele mai periculoase versiuni este că după alegerile din 2009, Rusia ar putea recurge la recunoaşterea Transnistriei. De această părere este expertul Oazu Nantoi. Potrivit lui, Federaţia Rusă nu a fost niciodată interesată să accepte "înţelegerea în pachet" propusă de Chişinău în problema transnitreană, ci, mai degrabă, să creeze un stat nou în locul R. Moldova.La 11 septembrie curent, a fost format Consiliul Naţional pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Toto atunci, membrii acestuia s-au întrunit în prima şedinţă. Potrivit lor necesitatea constituirii unui atare Consiliu a fost provocat de lipsa de transparenţă în procesul de negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
De asemenea experţii în domeniu susţin că încercările autorităţilor noastre de a găsi o soluţie pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru în dialog direct cu Kremlinul sau în formatul trilateral 2+1 (Moscova - Tiraspol - Chişinău), prin excluderea Ucrainei, OSCE, UE şi SUA, pot avea consecinţe grave pentru R. Moldova, informează "Jurnal de Chişinău.
"Consiliul Naţional de Experţi consideră că, la moment, nu există premise pentru atingerea unei soluţii rapide şi viabile a conflictului din raioanele de est ale R. Moldova", a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, transmite sursa citată.
La rândul său, Oazu Nantoi a ţinut să precizeze că Federaţia Rusă nu a fost niciodată interesată să accepte "înţelegerea în pachet" propusă de Chişinău. "Scopul acesteia este, mai degrabă, de a crea un stat nou în locul R. Moldova, o confederaţie sau o federaţie în care Transnistria să aibă un statut aparte şi dreptul la veto. La fel de periculoasă este şi versiunea potrivit căreia, după alegerile din 2009, Rusia ar putea recurge la recunoaşterea Transnistriei", a mai adăugat Nantoi, citat de "Jurnal de Chişinău".
"Este important ca procesul de negocieri să continue doar în formatul 5+2, care constituie un mecanism de protecţie a R. Moldova. Trebuie să se lucreze aici, nu la Moscova şi nici la Bruxelles. Autorităţile moldoveneşti ar trebui să înceapă şi o campanie de informare a cetăţenilor din Transnistria. Or, propaganda Tiraspolului şi a Moscovei este foarte puternică acolo", susţine Nantoi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲