Filat: Moldova fără Voronin nu înseamnă Moldova cu bandiți
adăugat 14 octombrie 2011, 08:36, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
Nu poate fi vorba de nicio coaliție între PLDM și PCRM. Alianța pentru Integrare Europeană are viitor, dar cu o singură condiție- dacă PL și PD vor accepta probele înaintate împotriva celor, demisia cărora s-a cerut. Moldova fără comuniști, Moldova fără Voronin nu înseamnă nici într-un caz Moldova cu bandiți și cu raideri. Dacă speakerul Marian Lupu nu va iniția procedura de demitere a Procurorului General și șefului Comisiei Naționale a Pieței Financiare, PLDM va cere demisia acestuia.
Declarații în acest sens au fost lansate de către prim-ministrul Vlad Filat, ieri, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV.
Acesta a subliniat că, la fel cum au votat împreună PLDM și PCRM, a existat un vot comun și din partea democraților și liberalilor. „ Da, a fost un vot comun PLDM-PCRM, dar totodată a fost un vot comun PD-PL împreună cu atacatorii și infractorii. Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști nu înseamnă nici într-un caz Moldova cu bandiți și cu raideri. Sperieturile acestea care mi se aruncă în fiecare zi, legate de harbuji, unii îi murează, alții le mai fac ceva, fiecare cum îl duce capul. Diferența între politicieni și pretinși politicieni e că primii își asumă decizi riscante, ceilalți sunt conduși de emoții și pretinse valori”, a declarat Filat, referndu-se la acuzațiile lui Mihai Ghimpu și Marian Lupu privind crearea unei coaliții roșii-verzi.
Acesta a mai adăugat că deși doi din cei trei șefi de instituții au fost promovați în funcții de vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, democrații au fost foarte calmi la ședința de ieri a Parlamentului. „Am așteptat să fie un vot unanim, n-am să înțeleg de ce PL nu a votat pentru solicitarea mea. În cazul PD e evident de ce a ezitat, doar că au folosit ca portavoce PL, deși ei erau vizați”, a explicat Filat.
Potrivit lui Filat, Alianța pentru Integrare Europeană poate avea un viitor, cu o singură condiție. „Colegii să lase la o parte emoțiile, să accepte probele, să facem remanieri în Guvern și să mergem mai departe”, a spus premierul. În caz contrar, liberal-democrații susținuți sau nu de PCRM, vor cere demisia speakerului Parlamentului.
UNIMEDIA precizează că ieri, 13 octombrie, prin votul fracțiunilor PCRM și PLDM, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul atacurilor asupra sistemului finanicar-bancar din RM, șeful SIS a fost demis. Asta după ce premierul Vlad Filat a prezentat un raport în Parlament, prin care a solicitat, invocând aceleași motive, demiterea conducerii Procuraturii Generale, SIS și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Proiectul de demitere a celor trei șefi de instituții a fost elaborat și semnat tot ieri de către comuniști și liberal-democrați. Însă prin votul parlamentarilor, a putut fi demis doar șeful SIS. Procedura de demitere a Procurorului General și președintelui CNPF este mai complicată și poate fi inițiată de speakerul Marian Lupu. Acesta are la dispoziție 7 zile pentru a veni uc un răspuns. PL și PD au catalogat votul comun roșu-verde ca o trădare a Alianței și o dovadă a creării coaliției PLDM-PCRM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲