Organizatiile Studentilor Basarabeni sprijiniti de Ministrul de Externe, Iurie Leanca, reusesc sa rezolve problema taxelor consulare
adăugat 13 noiembrie 2009, 19:01, la Politică
După ce Organizaţiile Studenţilor Basarabeni din Iaşi, Galaţi, Bucuresti şi Timisoara au sesizat autorităţile române vizavi de atitudinea oficială discriminatorie faţă de cetăţenii Republicii Moldova, solicitand eliminarea taxelor consulare pentru obtinerea permiselor de sedere pentru etnicii români şi elaborarea unui cadrul legislativ simplificat care să permită în mod real accesul tinerilor din Republica Moldova la studii în România.In ceea ce priveste majorarea taxelor consulare pentru studenţii basarabeni, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca a spus că problema dublării taxei consulare pentru obţinerea permisului de şedere în România, faţă de care studenţii moldoveni din Galaţi au protestat joi, va fi discutată vineri de cei doi premieri, partea moldoveană sperând la o diminuare a taxei.
Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat vineri că majorarea taxelor consulare pentru studenţii basarabeni ţine de o interpretare extensivă a legii şi că ministrul interimar al Externelor, Cătălin Predoiu, a fost mandatat să rezolve problema.
"În privinţa taxei consulare este o problemă birocratică. Am discutat-o astăzi (vineri n.r.) cu ministrul de Externe, care a primit mandat ca mâine să studieze cu colegii din MAE interpretarea textului respectiv, pentru că la prima abordare se pare că este vorba despre o interpretare a unui text, iar acest lucru poate fi rezolvat fără nicio altă intervenţie guvernamentală sau legislativă", a declarat Boc, răspunzând unei întrebări adresate de presa moldoveană.
El a precizat că, dacă va fi totuşi nevoie de o modificare legislativă, aceasta va fi făcută, pentru a asigura un "cuantum decent" al taxei consulare plătite de tinerii moldoveni care studiază în România. "Vă asigurăm că vom reveni la normalitate şi că vom evita apariţia unor cazuri precum cel de la Universitatea Dunărea de Jos", a spus prim-ministrul român.
Circa 30 de studenţi basarabeni care învaţă la Galaţi s-au adunat, joi după-amiază, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos”, în semn de protest faţă de creşterea taxei consulare de la 60 la 120 de euro.
Studenţii basarabeni care au protestat joi la Galaţi susţin că legea care reglementează perceperea taxei pentru permisul de şedere este neclară în privinţa categoriilor de plătitori. Astfel, sunt scutiţi de la plata taxei consulare studenţii străini care învaţă la buget şi încasează şi bursă de merit. În schimb, colegii lor de la buget care nu iau bursă sunt nevoiţi să achite obligaţia consulară pentru a putea studia în România.
Tinerii basarabeni le cer autorităţilor române să îi scutească şi pe aceştia din urmă de la plata taxei consulare. "Studenţilor care sunt la 'fără taxă-fără bursă' li se plătesc toate taxele de şcolarizare de către statul român şi am dori să le fie plătită şi această taxă consulară de 120 de euro. În această situaţie, la Galaţi sunt circa 60 de studenţi", a declarat, joi, vicepreşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, Roman Mercuşev.
Potrivit lui Mercuşev, situaţia nu este nouă. În anii anteriori, numărul studenţilor de pe locurile bugetate care nu încasau bursă şi erau, deci, obligaţi la plata taxei consulare era mai mic, iar ei nu apelau la sprijinul organizaţiilor studenţeşti. Anul acesta, însă, statul român a mai oferit 1.000 de locuri bugetate, fără bursă, în toate centrele universitare din România, aşa că problema achitării taxei consulare s-a generalizat. Roman Mercuşev a declarat că organizaţiile studenţilor basarabeni vor depune, în curând, memorii la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Educaţiei, cărora le vor solicita în mod expres să îi scutească de la plata acestei obligaţii şi pe tinerii care ocupă un loc bugetat de statul român, dar care nu încasează bursă de merit.
(VIDEO & FOTO) Flash-mob-ul "Nu vă faceţi că plouă". Taxa Consulară - Contestată de către studenţii basarabeni din Galaţi
În prezent, taxa consulară mai este achitată şi de studenţii basarabeni care îşi plătesc singuri şcolarizarea. "Pentru ei nu vom cere facilitatea scutirii de la plata taxei consulare deorece, atunci când s-au hotărât să studieze în România, ei şi-au făcut un buget în care cu siguranţă au luat în calcul şi taxa consulară", a explicat Roman Mercuşev.
Şi Asociaţia Tinerilor Basarabeni (ATB) Iaşi a organizat, joi, un flash-mob în faţa Serviciului de Imigrări şi a cerut autorităţilor române să elimine taxa consulară de 120 de euro pe care tinerii din Republica Moldova care studiază în România trebuie să o achite anual. La acţiune, intitulată "Nu vă faceţi că plouă!", au participat aproximativ 20 de studenţi basarabeni, aceştia având în mâini umbrele. "Cerem eliminarea taxei consulare şi elaborarea unui cadru legislativ care să permită într-adevăr accesul tinerilor din Republica Moldova la studii în România. Taxa consulară a crescut în 2009 la 120 euro de la 60 de euro şi ne este foarte greu să o achităm. Există cazuri în care unii studenţi au renunţat la studii tocmai din cauza acestei taxe", a declarat liderul ATB Iaşi, Dan Caranfil.
(Galerie Foto) Flash-mob-ul de la Iasi "Nu vă faceţi că plouă"
Foarte interesant si foarte patriotic, adica noi, cei care invatam pe cont propriu nu suntem Basarabeni, nu sutem oameni ci oligarhi, noi avem bani sa platim si studiile care constituie cel putin 250 euro/an, si acel camin sau gazda care costa in jur de 80-100 euro/LUNA si aceasta taxa de 120 de euro plus celelalte taxe de 230+4 RON. Pai hai sa platim tot noi si taxele pentru cei care sunt la buget, de ce nu?
Sa Va fie rusine de asa declaratii! Bravo pentru initiativa dar rusine pentru respectul care il aveti pentru cei "cu taxa"!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲