Parlamentul a declarat nule alegerile din 18 noiembrie
adăugat 21 noiembrie 2011, 06:30, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
Parlamentul a declarat nule alegerile din 18 noiembrie. O nouă dată pentru votarea şefului statului va fi stabilită ulterior, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Victor Popa, alegerile au fost declarate nule pentru că nu a fost înaintat niciun candidat. Până a anunţa noi alegeri, e nevoie de operat modificări în legislaţie, care să prevadă expres acţiunile în astfel de situaţii, a spus deputatul.
Fracţiunea PCRM a propus alegeri pe 15 decembrie, dar nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară.
În discuţiile cu presa, preşedintele PL, Mihai Ghimpi, a spus că îşi doreşte alegeri până la Crăciunul pe stil nou, 25 decembrie. Iar liberal-democratul Valeriu Streleţ consideră că e nevoie de aşteptat până la începutul sesiunii de primăvară-vară. „Acest proces trebuie început atunci când există toate premisele şi condiţiile necesare. Nu întotdeauna ceva făcut în grabă aduce rezultate”, a menţionat Valeriu Streleţ.
Potrivit liberal-democratului, o eventuală şedinţă specială pentru alegerea preşedintelui ar putea fi pe deplin justificată în a doua parte a lunii ianuarie – începutul lunii februarie. Valeriu Streleţ a insistat ca la stabilirea datei alegerilor să se ţină cont de agenda parlamentară foarte plină. Deputatul a făcut referire, în context, la proiectul bugetului pentru anul 2012 şi proiectul politicii bugetar-fiscale.
„Când vom discuta despre noua dată a alegerilor ordinare va trebui să examinăm cu atenţie influenţa procesului asupra rezultatului votării unor proiecte importante în Parlament”, a declarat Valeriu Streleţ. „Pe de altă parte, trebuie să avem garanţia că va exista susţinerea politică necesară pentru candidatul propus”, a mai spus parlamentarul.
Cu referire la propunerea liderului PL, Valeriu Streleţ a declarat că Mihai Ghimpu nu are decât să pedaleze pe această idee, dacă îşi doreşte cu orice preţ alegeri parlamentare anticipate. „Spre deosebire de domnul Ghimpu, noi am făcut foarte multe pentru a găsi premisele să încercăm să discutăm. Nu doar cu grupul Dodon, dar şi cu deputaţi din opoziţia parlamentată”, a spus Valeriu Streleţ.
Negocierile pentru identificarea unui candidat la preşedinţie au eşuat. AIE a insistat pe candidatura lui Marian Lupu, iar grupul Dodon pe cea a Zinaidei Greceanîi. Pentru alegerea şefului statului este nevoie de 61 de voturi. Alianţa are numai 59, cu votul neafiliatului Mihai Godea.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲