Parlamentul a votat noua concepţie a securităţii naţionale
adăugat 08 mai 2008, 21:54, la Politică
Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul unei noi concepţii a securităţii naţionale - rezultatul unei iniţiative legislative a preşedintelui Vladimir Voronin. Principiul de bază al acestei concepţii este statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.Proiectul a fost aprobat de de majoritatea fracţiunilor parlamentare, cu excepţia Alianţei Moldova Noastră şi a câtorva deputaţi independenţi.
Dar PPCD, alături de PD şi PSD, au spus că votul pentru dat la prima lectură este unul condiţionat de discutatea propriilor lor amendamente la cea de-a doua lectură.
În proiectul discutat şi votat joi în parlament se spune clar că statutul de neutralitate, înscris în Constituţie, presupune că Republica Moldova nu face parte şi nu va adera la blocuri militare, neadmiţând în acelaşi timp prezenţa pe teritoriul său a unor trupe sau armamente străine.
Contingentul militar al Republicii Moldova va fi limitat la angajaţi în bază de contract, care vor avea doar prerogative de apărare şi de participare la operaţiuni pacificatoare.
În document se spune că procesul de integrare europeană şi obţinerea calităţii de membru al Uniunii Europene va influenţa pozitiv şi va consolida securitatea Republicii Moldova.
Dar în opinia liderului PPCD Iurie Roşca, concepţia securităţii naţionale reflectă mai mult punctul de vedere al Partidului Comuniştilor, aflat la guvernare, decât a întregului Parlament.
De aceea, a spus domnul Roşca, e nevoie de un consens în această privinţă.
În ce priveşte neutralitatea Republicii Moldova, neaderarea ei la blocurile militare şi relaţia ei cu Rusia, Iurie Roşca a declarat: "de la Polonia până la Bulgaria, de la Estonia până la Ungaria, aceste ţări au suportat acelaşi tip de presiune: în tratatele bilaterale se impunea această formulă de neaderare la blocurile ostile celor două părţi - iar în accepţia partenerilor noştri de la Moscova, NATO rămâne a fi un bloc politico-militar ostil - sau de recunoaştere a neutralităţii".
"Pas cu pas, toate ţările au depăşit aceste probleme, aceste presiuni şi au făcut opţiunea respectivă. Neutralitatea permanentă nu presupune un statut veşnic, permanent, de aceea şi avem Constituţie care arată procedurile de posibilă schimbare a acestui statut", a spus domnul Roşca.
Dar potrivit lui Grigore Petrenco, deputat PCRM, partidul de guvernământ nu vede utilitatea participării Republicii Moldova în cadrul blocurilor militare.
"Statutul de neutralitate permanentă nu este doar o prevedere constituţională pentru noi, comuniştii, este şi prevederea noastră doctrinară. Suntem ferm convinşi, că neutralitatea permanentă este cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova", a spus Grigore Petrenco.
La votul asupra concepţiei securităţii naţionale deputaţii Alianţei Moldova Noastră au votat împotrivă.
Deputatul AMN, Veaceslav Untilă, a declarat: "chiar la o privire simplă asupra acestei concepţii distingem o pronunţată politică anti-NATO şi eliminarea oricărei posibilităţi de apropiere a Moldovei de cel mai puternic spaţiu internaţional de securitate, diminuarea responsabilităţii cei revine Rusiei pentru gravele probleme de securitate pe care le are Republica Moldova, promovarea unei politici neadecvate în adresa unui stat membru al Uniunii Europene şi NATO, cum este România."
Potrivit documentului discutat joi în parlament, primele două ameninţări la adresa securităţii naţionale - dintr-o listă de şapte - sunt conflictul transnistrean şi apariţia elementelor de şovinism, naţionalism şi separatism.
Deputatul PSD Dumitru Braghiş e de părere că proiectul de concepţie a securităţii naţionale s-ar referi mai mult la politica externă a Republicii Moldova şi ar omite prevederi referitoare, de pildă, la securitatea alimentară, ecologică sau energetică.
Noul proiect al concepţiei securităţii naţionale este votat în Parlament după 13 ani de la aprobarea celui vechi.
După adoptarea în două lecturi a acestui document, Republica Moldova va elabora şi aproba strategia securităţii naţionale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲