Parlamentul de la Chisinau va fi dizolvat si vor fi anuntate alegeri anticipate
adăugat 07 septembrie 2010, 10:13, la Politică
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat actul de constatare a circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului pe care îl vor depune mâine la Curtea Constituţională. Data dizolvării Parlamentului urmează să fie stabilită ulterior, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
„Soluția, în acest moment, constă în alegerile anticipate. Am scris demers la Curtea Constituțională și așteptăm răspuns", a declarat președintele interimar Mihai Ghimpu, după întrunirea Alianței.
Și ceilalți lideri ai AIE au ținut să menționeze că sesizarea la Curtea Constituțională este un prim pas al AIE și că prin această sesizare vor fi constatate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.
Chiar și după eșecul referendumului, liderii AIE rămân optimiști și cred că vor învinge la alegeri. „AIE stă bine. Suntem siguri că vom câștiga alegerile și că vom acumula cele 61 de mandate", crede Ghimpu.
„Urmează să ne consultăm cu partenerii de dezoltare și cu partenerii politici din Parlament. Acest lucru presupune un dialog cu opoziția parlamentară", a menționat, la rândul său, Marian Lupu.
Cel mai supărat de eșuarea referendumul pare să fie liderul AMN, Serafim Urechean. Acesta dă vina nu doar pe AIE, PCRM și indiferența cetățenilor, așa cum au făcut colegii săi din Alianță. Potrivit lui Urechean, eșuarea referendumului este greșeala tuturor, inclusiv a mass-mediei.
În ceea ce privește modul în care va merge AIE în alegeri, Mihai Ghimpu nu a exclus că partidele din AIE ar putea merge într-un bloc comun. „Acum totul este posibil", a conchis președintele Ghimpu.
In ceea ce priveste opinia liderilor AIE despre cum s-a desfasurat referendumul si despre rezultatul acestuia, parerile sunt impartite.
"Nu trebuia de inclus pragul de participare la referendum de 1/3. Au votat peste 800 mii cetăţeni, asta nu era de ajuns pentru modificarea art.78? Practica europeană nu prevede acest prag şi nici Comisia de la Veneţia nu a recomandat pentru că este un drept şi nu o obligaţie", crede liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, lansate în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la ProTV , preluate de Unimedia.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat spune că nu vrea să fie pesimist şi priveste referendumul ca o reuşită, deoarece s-a reuşit organizarea şi desfăşurarea unui exerciţiu foarte complicat. Totuşi, Filat menţionează că sarcina pentru ca referendumul să fie validat nu aparţine doar liderilor AIE, ci tuturor celor care optează pentru binele ţării."Nu spun că mass-media e vinovată, dar ne-am aşteptat la mai multă implicare, pentru că nu e vorba de promovarea unui partid", a specificat liderul PLDM.
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, consideră că trebuia să fie mai multă informare. Mai mult, acesta crede că unele mesaje mai puţin coerente, din partea AIE, pe alocuri chiar contradictorii, la fel au influenţat negativ. "Primul reproş este calitatea actului nostru, e necesar să lăsăm deoparte interesele mai îngute, de partid, personale sau de grup", a adăugat Lupu.
Serafim Urechean, preşedintele Alianţei "Moldova Noastră" spune că nu e necesar ca liderii AIE să-şi reproşeze ceva, pentru că au fost create condiţii pentru fiecare cetăţean ca să poată merge le vot. "Nu este vorba de alegeri parlamentare sau prezidenţiale ca să mergem pe la fiecare acasă şi să spunem: Măi omule, mergi şi votează", a explicat preşedintele AMN.
Cu toate acestea, cei 4 lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană menţionează că referendumul a fost o reuşită dacă e să privim numărul cetăţenilor care au participat la referendum şi faptul că peste 80% şi-au exprimat opţiunea "pentru".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲