Parlamentul moldovean interzice accesul la secretele de stat pentru persoanele cu dublă cetăţenie
adăugat 18 octombrie 2008, 07:10, la Ştiri de Top
Parlamentul de la Chişinău a adoptat in prima lectură o lege care interzice in mod expres accesul la secretele de stat persoanelor care deţin multiplă cetăţenie, un demers care ii vizează in mod special pe deţinătorii de cetăţenie romană, pentru că numele acestora este făcut public.Spre deosebire de Rusia, care nu divulgă datele persoanelor care primesc cetăţenie rusă, Romania publică in Monitorul Oficial lista celor care obţin sau redobandesc cetăţenia romană.
Legea adoptată joi in primă lectură de Parlamentul de la Chişinău vine să completeze şirul de prevederi legale menite să restricţioneze accesul la funcţii de stat al cetăţenilor moldoveni cu cetăţenii multiple.
In aprilie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat modificări la legea cetăţeniei, care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină demnităţi publice din care pot avea acces la secretul de stat, inclusiv la funcţii elective, cum ar fi cea de primar sau parlamentar.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, dar şi avocatul Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au şi cetăţenie romană, au contestat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului legea adoptată de Parlament, acuzand faptul că aceasta ii lezează in dreptul de a fi aleşi. Avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare care vor avea loc in primăvara anului 2009, CEDO a admis examinarea cauzei in regim de urgenţă.
Interdicţia de a deţine funcţii publice pentru deţinătorii dublei cetăţenii a fost criticată la Chişinău şi de către Lluis Maria de Puig, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a indemnat deputaţii moldoveni, intr-un discurs susţinut la 10 iulie in Parlamentul de la Chişinău, să ţină cont de poziţia Comisiei de la Veneţia in problema legii ce nu permite persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice, inclusiv elective, cu acces la secretul de stat, "urmand să fie găsită o formulă conformă normelor Consiliului Europei".
Proiectul legii privind secretul de stat, votat joi in primă lectură in Parlament, a fost elaborat de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS). Opoziţia nu a susţinut documentul, pe motiv că permite, "in mare parte, secretizarea oricărei informaţii", potrivit DECA-press. Potrivit proiectului, vor exista patru grade de secretizare a informaţiilor atribuite la secret de stat: "strict secret", "secret", "confidential" şi "restricţionat".
Proiectul prevede că vor fi secretizate informaţiile ce ţin de domeniul apărării naţionale (conţinutul planurilor strategice şi operative, documentele ce ţin de conducerea de luptă referitoare la pregătirea şi derularea operaţiunilor, desfăşurarea strategică, operativă şi de mobilizare a trupelor etc.); din domeniul economiei, ştiinţei şi tehnicii (planurile şi potenţialul de mobilizare a economiei naţionale, rezervele şi volumul livrărilor de materie primă şi materiale strategice etc.); din domeniul relaţiilor externe (activitatea de politică externă, colaborarea militară, tehnico-ştiintifică şi de altă natură a Republicii Moldova cu statele străine şi organizaţiile internaţionale, dacă divulgarea acestor informaţii, fără indoială, va cauza prejudicii intereselor şi/sau securităţii statului etc).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲