Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:16

 

Partide, pe locuri, fiţi gata, start!

adăugat 22 septembrie 2008, 13:36, la Politică

Deşi a mai rămas jumătate de an până la alegerile parlamentare, mai mulţi analişti politici şi lideri de partid consideră că scrutinul a demarat.

Preşedintele Alianţei «Moldova Noastră», Serafim Urecheanu, este de părere că broşurile scrise de preşedintele PPCD, Iurie Roşca, fac parte şi ele din campania electorală a politicianului. «Alegerile parlamentare au început de mult şi sunt cheltuiţi bani din bugetul de stat. Dar cine îi controlează pe comunişti? Şi cele câteva zeci de milioane, făcute cadou televiziunii publice de către Voronin, nu sunt oare un act de corupere politică?»- se întreabă retoric liderul AMN. Chiar dacă în campaniile electorale se comit ilegalităţi, acestea nu sunt înregistrate şi nici sancţionate.

Nu sunt înregistrate încălcări

Analistul politic Igor Boţan susţine că în cadrul campaniei electorale toate partidele comit ilegalităţi în goană după voturi. «Cu părere de rău, sesizări apar mult mai târziu, după ce alegerile au luat sfârşit», spune expertul, opinând că asemenea ilegalităţi se întâmplă pentru că în R. Moldova nu există un mecanism de monitorizare a acestor încălcări. Chiar dacă sunt înregistrate, acestea nu sunt sancţionate.

Responsabili din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) sunt de altă părere. Atât juristul CEC, cât şi secretarul comisiei, Iurie Ciocan, au declarat că în timpul ultimelor alegeri locale, din iunie 2007, au fost înregistrate încălcări minore. Întrebat despre acuzaţiile aduse Partidului Comuniştilor cu privire la utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, Ciocan a menţionat că, la CEC, nu au fost înregistrate asemenea încălcări. «Doar o singură dată Serebrian l-a acuzat pe Lupu că a folosit în scopuri personale maşina de serviciu. Alte contestaţii nu-mi amintesc să fi fost înregistrate», a spus Ciocan.

Pe de altă parte, rapoartele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) arată altceva.

Potrivit datelor oferite de această organizaţie, cele mai frecvente încălcări sunt utilizarea resurselor administrative şi lipsa de transparenţă a finanţării concurenţilor, precum şi a cheltuielilor operate de aceştia în scopul agitaţiei electorale. În raport se mai menţionează că partidul majoritar deţine controlul asupra tuturor aspectelor vieţii sociale. Pe de o parte, partidul de guvernământ, folosind resursele administrative, tinde să controleze cât mai multe segmente ale campaniei electorale, iar opoziţia, guvernând în anumite unităţi administrative de nivel local şi raional, tinde să influenţeze campania electorală în aceste unităţi administrative, susţin reprezentanţii LADOM.

De exemplu, la consiliul electoral de circumscripţie nr. 13 din Donduşeni, cinci partide au depus contestaţii, semnalând utilizarea resurselor administrative din partea PCRM. Viceprocurorul din localitatea vizată nu-şi aminteşte asemenea incidente, ci doar despre o plângere ce viza falsificarea voturilor în timpul alegerilor. Pentru a obţine mai multe informaţii, omul legii mi-a propus să îi trimit prin poştă o cerere cu toate întrebările, urmând ca în decurs de câteva săptămîni să primesc un răspuns.

Un tiraj de 10 milioane de exemplare în zece săptămâni

Despre utilizarea resurselor administrative în timpul alegerilor, analistul Igor Boţan susţine că există mărturiile unor şefi de stafuri electorale care descriu astfel de ilegalităţi. «Nimeni nu ascunde că astfel de lucruri au loc. Problema este că ele ies la iveală doar după alegeri», susţine expertul. Igor Boţan mai spune că se întâmplă să apară mai multe publicaţii decât norma prevăzută, cum s-a întâmplat cu ziarul «Comunistul», care în timpul campaniei electorale a avut un tiraj de 10 milioane de exemplare în zece săptămâni.

«Din păcate, nu avem probe concrete şi nici posibilităţi de a demonstra încălcările privind depăşirea plafonului stabilit pentru o campanie sau cheltuielile reale ale partidelor», menţionează preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu.

Unii lideri ai partidelor de opoziţie susţin că partidul de guvernământ îşi finanţează activităţile din bugetul de stat. «Este evident că Electorala-2009 deja a început, iar gruparea abilă de la conducerea Partidului Comuniştilor este preocupată de colectarea mijloacelor băneşti ce vor fi folosite în lupta sa antinaţională, pentru a ruina statul şi după 2009», este de părere liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

În acelaşi timp, alţi politicieni preferă să evite discuţiile pe această temă. «Eu nu cunosc asemenea cazuri de încălcări în timpul alegerilor», a precizat deputatul Dumitru Braghiş.

Un răspuns similar am primit şi de la Briceni. Preşedintele Consiliului de Circumscripţie, Eduard Vasile, a spus că încălcări grave nu au fost înregistrate, doar au fost găsite mai multe buletine de vot. Cât despre utilizarea resurselor administrative, preşedintele susţine că doar candidatul la funcţia de primar din Larga, din partea PCRM, a folosit maşina de serviciu, dar a scris o cerere în acest scop. «Eu i-am sugerat doamnei Voloşciuc să nu facă acest lucru, pentru că maşina se vede când merge pe stradă, iar cererea scrisă alegătorii nu o pot vedea», susţine Eduard Vasile.

"Nu cunosc asemenea acuzaţii»

Deşi atât politicienii, cât şi experţii în domeniu afirmă că partidul de guvernământ foloseşte resurse administrative în timpul campaniilor, aceste încălcări nu sunt înregistrate oficial şi nici sancţionate. Expertul Viorel Furdui consideră că, indirect, persoanele politice se folosesc de funcţiile pe care le deţin şi găsesc întotdeauna motive care pot acoperi utilizarea maşinilor de serviciu sau a altor resurse administrative în scopuri electorale. «E greu de demonstrat aceste încălcări, chiar dacă e bine cunoscut faptul că sunt folosite resursele administrative de cei de la putere. Dar din moment ce nu există acces la informaţii şi organele competente se subordonează unui partid anume, e dificil de demonstrat acest lucru».

L-am întrebat pe preşedintele Comisiei Centrale de Revizie şi Control a PCRM, Boris Grama, ce are de spus vizavi de acuzaţiile aduse partidului că s-au folosit de resursele administrative în timpul campaniei electorale din 2007. «Aud prima dată de aşa ceva. Nu cunosc asemenea acuzaţii sau întâmplări şi nimeni de la noi n-o să vă poată spune aşa ceva», mi-a răspuns Boris Grama. Nici despre cele 10 milioane de exemplare ale ziarului «Comunistul» Boris Grama nu s-a dat cu părerea şi mi-a închis telefonul.

Ajutor material din partea PCRM

Cu toate acestea, rapoartele mai multor organizaţii, cum ar fi LADOM sau Transparency International, indică abuzuri repetate, comise de candidaţi electorali. La Sângerei, de exemplu, candidatul PCRM a plasat în programul său electoral ca o realizare a PCRM proiectul de gazificare, în vederea obţinerii de avantaje electorale. Iar la Cahul s-au înregistrat cazuri în care lucrătorii oficiilor poştale distribuiau bani, în plic, pentru pensionari, invalizi, veterani, spunându-le că acesta este un ajutor material din partea reprezentanţilor PCRM.

De la începutul campaniei, la CEC au fost depuse 75 de contestaţii din partea concurenţilor electorali. Cu toate acestea, CEC s-a rezumat la emiterea unor avertismente publice la adresa concurenţilor electorali, printre care atenţionarea Companiei Publice «Teleradio-Moldova», care ar favoriza partidul de guvernământ.

Pentru favorizarea partidului de guvernământ şi cheltuirea banilor publici a fost avertizat şi Consiliul raional Teleneşti. La fel, şi PCRM a fost avertizat să nu utilizeze mijloace şi bunuri publice pentru promovarea şi susţinerea candidaţilor săi.

Potrivit juristului de la Transparency International Moldova (T I M), Efim Obreja, atât utilizarea resurselor administrative, cât şi finanţarea ilegală a partidelor sunt acte de corupţie ce trebuie pedepsite conform legii. «Corupţia în partidele politice persistă deoarece acestea sunt supravegheate de mai multe instituţii odată», este de părere juristul. Expertul TIM susţine că ar fi mai eficientă supravegherea activităţilor partidelor doar de către CEC, şi nu de Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Curtea de Conturi împreună cu CEC, aşa cum se întâmplă în prezent.

Autor: Diana Lungu
Sursa: garda.com.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0432 secunde