Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:24

 

Partidul Comunistilor din Republica Moldova este amenintat de sciziuni

adăugat 23 iulie 2008, 10:45, la Politică

Pe masura ce se apropie alegerile din 2009, in interiorul Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) exista mari framantari, care sunt provocate nu de factorii externi, ci de politicile promovate de conducerea formatiunii, sustine un important lider de opinie de la Chisinau, Igor Botan.

PCRM a castigat alegerile parlamentare in 2001 si cele din 2005 si chiar daca ratingul partidului este intr-o oarecare scadere, comunistii continua sa ramana principala forta politica, fiind creditata cu increderea populatiei si cu cele mai mari sanse la alegerile din primavara anului 2009.

Intr-un studiu intitulat "Standardele democratice: pana sau dupa…", directorul Asociatiei pentru democratie participativa ADEPT Igor Botan semnaleaza ca PCRM ar putea fi amenintat de "rupturi" in randurile sale, atat pe segmentul de centru, cat si pe cel de stanga, promotori ai acestor "rupturi" urmand sa devina presedintele Parlamentului Marian Lupu si, respectiv, fostul premier Vasile Tarlev. Cei doi au un capital de imagine important si ocupa locul al doilea si respectiv al treilea la capitolul incredere a populatiei in sondajele realizate in ultimul an. Primul loc in aceste sondaje este in mod traditional detinut de presedintele Voronin, care este si presedinte al Partidului Comunistilor.
Igor Botan sustine ca dupa congresul de modernizare al partidului din martie 2008 a fost scos de pe "carosabilul politic" fostul premier Vasile Tarlev, care si-a prezentat demisia si a infiintat organizatia neguvernamentala "Prietenii Rusiei in Moldova", iar acum declara, in interviuri acordate presei, ca ar mai dori sa fie premier. Rating-ul ex-premierului, al treilea dupa cel al sefului statului si al presedintelui Parlamentului, i-a alimentat ambitia de a se lansa cu un proiect propriu, care este privit cu suspiciune si considerat periculos pentru popularitatea PCRM. Consecintele unei eventuale asemenea rupturi pe linia "Prietenilor Rusiei in Moldova" ar aduce cu certitudine prejudicii mari PCRM.

Pentru presedintele Voronin recucerirea "fiului ratacit" si confirmarea ca acesta mai este membru al echipei va fi o victorie. In schimb, ex-premierul va deveni o mare dezamagire pentru membrii grupului de initiativa al "Prietenilor Rusiei in Moldova", pentru totdeauna, sustine Igor Botan.

Analistul mentioneaza si faptul ca dupa tensiunile din vara anului trecut dintre seful statului si presedintele Parlamentului, Marian Lupu, primul l-a promovat pe cel din urma in Comitetul Central (CC) al PCRM. Insa in mod surprinzator l-a lasat in afara Comisiei nationale pentru integrare europeana. Ultimul fapt poate fi un indiciu asupra intentiei presedintelui Voronin de a imobiliza ambitiile politice ale lui Marian Lupu, promovind-l in CC si blocindu-i calea de participare la elaborari de ordin strategic. Totusi, lui Marian Lupu ii ramane destul camp de manevre politice.

Pentru ca are al doilea rating de incredere si un potential de crestere impunator, blocarea lui Marian Lupu ar putea cauza o ruptura dinspre centru, simetrica oarecum cu cea din stinga, survenita de pe urma proiectului ex-premierului, considera Igor Botan.

Un alt fapt semnificativ, in opinia analistului, este "disidenta" foarte tanarului presedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externa, Grigore Petrenco. Acesta, la una dintre ultimile sedinte ale Parlamentului, n-a votat trimiterea noului contingent de soldati moldoveni in Irak, ceea ce il face, in opinia analistului, un potential sau virtual "Prieten al Rusiei in Moldova". Petrenco este unul dintre politicieni foarte tineri, promovati cu insistenta in ultima vreme de catre presedintele Voronin in topul vietii politice din Republica Moldova. La doar 27 de ani, Petrenco este presedinte de comisie parlamentara si membru al Comitetului politic executiv PCRM. Recent acesta a fost desemnat si copresedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare Republica Moldova - UE.

"Curajul lui de a face 'disidenta' merita tot respectul, insa exemplul invocat arata o data in plus ca framintarile din cadrul PCRM sunt in toi", mai scrie analistul politic Igor Botan, care conchide ca toate problemele PCRM vin din interiorul acestuia.

Directorul ADEPT spune ca trebuie tratat cu maxima seriozitate indemnul formulat din ce in ce mai des in ultimul timp de oficiali occidentali, care sugereaza autoritatilor moldovene ca alegerile parlamentare din 2009 reprezinta cel mai important test democratic pentru Republica Moldova. "Deocamdata, reactiile inaltilor functionari moldoveni sunt de genul - vom vedea, vom examina, este vorba doar despre recomandari. Este evident ca PCRM-ului nu-i convine ca dupa aproximativ opt ani de guvernare sa auda indemnuri de genul celor de mai sus. Insa este un fapt incontestabil, consemnat in rapoartele de monitorizare ale OSCE, ca cele mai libere si corecte alegeri desfasurate vreodata in Republica Moldova au fost parlamentarele din 2001, pe care le-a cistigat PCRM in calitate de forta politica, oarecum, de opozitie. In acest context, este legitima intrebarea: ce ar fi daca PCRM macar ar restabili conditiile de competitie electorala de care s-a bucurat in 2001?", se intreaba Igor Botan, directorul Asociatiei pentru democratie participativa ADEPT de la Chisinau.

Autor: 9AM
Sursa: www.9am.ro
Baga Doamne dracii in ei,sa-i sa se certe si sa se creada unul mai breaz decit celalant si altfel sa se rupa in bucati cit mai multe si cit mai mici.
FRATILOR,VOTATI SCHIMBAREA,VOTATI PARTIDELE DEMOCRATICE RELATIV MARI DIN RM,IAR NU PE CELE MICI
A comentat micael 23 iulie 2008, 13:22
micael, tuesti ca sarea in mancare, peste tot, bravo... cat priveste chemarile tale de a vota partidele democrate din moldova, ele sunt bune, numai ca cei care te aud (citesc) sunt plecati in lume, iar cei ce au ramas acasa sunt batranii pensionari, care nu au acces decat la televiziunea lui voronin... acuma gandeste-te si tu, cu cine vor vota acestia in 2009? ai ghicit, cu voronin... asta-i soarta tarilor totalitariste, unde nu exista libertataea mass-media. cat priveste partidele democratice, vai de capul lor, se scarmana intre ei si fac jocul lui voronin, imprastie voturile anticomuniste la cat mai multe partide care nu au sanse sa treaca pragul, ca apoi aceste voturi sa le revina tot comunistilor... E trist, micael, dar e adevarat, asta-i realitatea din R.M.
A comentat bombonel 24 iulie 2008, 19:54
Fratele meu,am cunoscut si noi,cei dincoace de prut dsperarea,neputinta,rusinea ce mai profunda din cauza nu numai a unui partid,cum se imtimpla acum peste Prut ci din pricina tuturor partidelor fie ele de dreapta sau de stanga,dar noi spre deosebire de voi,din 1996 pina in prezent am facut rocada cu ele,adica 4 ani guverna dreapta,ceilanti 4 ani stanga,pina cand aproximatix toti nenorocitii din toate aceste partide au fost nevoiti ori sa se retraga in liniile a doua ale partidelor ori sa se pensioneze,cum se va intimpla chiar anul acesta cu curva critpo-comunista Ion Iliescu.Deci,dupa cum vedeti reteta este simpla,puneti-o si voi in aplicare si incetati sa mai credeti ca partidele de dreapta nu sunt bune,doar pentru ca odata ati suferit economic cand ele se aflau la guvernare.Aceea suferinta a fost un simplu accident prin care trebuia sa treceti,cum am trecut si noi spre a ne maturiza politic si a vedea cit de important este votul nostru al tuturor.
A comentat micael 26 iulie 2008, 17:19


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0379 secunde