Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:15

 

PCRM ar putea fi exclus din cursa electorală

adăugat 28 octombrie 2010, 10:31, la Politică

PCMR,campanie,elctorala,basarabeni,chisinau,romani

Are 23 de ani, nu este angajat nicăieri, nu are casă, maşină sau altă proprietate şi umblă să împrumute bani de bilet pentru a pleca să muncească la Moscova. Cu toate acestea, el a donat 250 mii de lei pentru campania electorală a comuniştilor, potrivit datelor prezentate la CEC de către PCRM. Vorbim de Anton Leviţchi, un tânăr din satul Socoleni, raionul Anenii Noi, care însă habar nu are că este finanţator al PCRM şi încă unul dintre cei mai generoşi.

 

În raportul financiar pentru primele trei săptămâni de campanie, prezentat de PCRM, figurează 17 persoane fizice care ar fi contribuit la fondul electoral al formaţiunii. În total aceştia au umplut puşculiţa partidului cu aproape 2,6 milioane de lei. Nu ne-a mirat să-i găsim în lista donatorilor generoşi pe candidaţii PCRM la deputăţie Igor Dodon, Viorel Melnic sau Igor Grigoriev. Ne-a atras însă atenţia faptul că sume mult mai mari au fost donate de persoane necunoscute, care, ciudat, sunt toate din raionul Anenii Noi. Cel mai tânăr „finanţator" este Anton Leviţchi, din satul Socoleni, născut în 1987, care ar fi dăruit PCRM 250 mii de lei. Am încercat să-l găsim pe tânăr pentru a vedea din ce raţiuni, dar şi din ce surse a făcut o donaţie atât de mare.


Am reuşit să vorbim marţi seara cu tatăl băiatului, care a negat categoric că feciorul său ar fi făcut vreo donaţie pentru PCRM. „El abia leagă tei de curmei, n-are nimic al lui, nici măcar telefon mobil, de unde să dea atâţia bani, şi încă la comunişti? Doamne fereşte! Eu mă uit tare rău la comunişti! Chiar să fi avut aşa bani că nu-i dădeam voie să-i arunce în vânt", ne-a spus revoltat Constantin Leviţchi, care este dispus să se adreseze cu o plângere în judecată. Omului tot nu-i venea să creadă că numele feciorului său figurează în lista cu donatori ai PCRM: „Unde spuneţi că e scris asta? Pe site? Ce e asta? Cine e autorul? Sau e o bârfă, vreo glumă? Sunt sigur că nu a făcut asta, dar lasă că îl întreb când vine acasă".


Miercuri am revenit cu un telefon la Socoleni. Constantin Leviţchi ne-a declarat că feciorul său, Anton, s-a jurat că nu a dat niciodată niciun bănuţ pentru comunişti şi că nu înţelege cum au ajuns datele sale din buletin în raportul PCRM. „Feciorul mi-a zis: „Ce sunt nebun? De unde să dau aşa bani?", a spus Constantin Leviţchi, adăugând că va veni la Chişinău „să descurce lucrurile". Dispoziţia de plată prin care Anton Leviţchi ar fi donat 250 mii de lei datează din 19.10.2010. Tatăl băiatului presupune că Anton ar fi putut semna ceva fără să ştie ce anume semnează. „Cu vreo câteva săptămâni în urmă el a încercat să se angajeze paznic la o firmă, nu ştiu cum se numeşte. Iar acum două săptămâni a făcut copii la buletin, la Anenii Noi, la raion, şi le-a prezentat la spital, pentru că îi trebuia un certificat medical ca să meargă la şcoala auto, pentru permis de conducere", a menţionat tatăl tânărului.


Nici ieri, până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să vorbim cu Anton personal, pentru că nu l-am găsit acasă, iar telefon mobil nu are, după cum ne-a zis tatăl său. Acesta ne-a mai spus că Anton umblă să împrumute bani de bilet ca să plece la lucru la Moscova: „Nu ştiu, poate chiar azi (ieri, n.r.) va pleca". La întrebarea de ce brusc i-a venit să plece la Moscova, dacă, din câte ne spusese, se angajase la o firmă, tatăl său ne-a răspuns: „Doar a încercat să se angajeze, dar n-a ieşit nimic. El a mai fost la Moscova, dar mai nimic n-o câştigat. Nu i-au plătit toţi banii pentru lucru şi i-au zis că i-i dau numai dacă vine acolo. De aceea vrea să se ducă acum iarăşi, ca să-şi ceară banii".


Am luat la „puricat" mai departe lista donatorilor PCRM. Astfel, am aflat din surse sigure că cel puţin patru dintre cei care au făcut donaţii de 120 mii, 150 mii, 180 mii de lei sunt oameni simpli de la sate, angajaţi ca muncitori în aceeaşi firmă - „MoldconstructMarket", despre care se spune că ar aparţine lui Oleg Voronin, feciorul liderului PCRM. L-am sunat pe unul dintre „donatori", Vitalie Cebanu, din s. Floreni, Anenii Noi, care însă, iritat şi speriat, ne-a întrebat: „Dar chiar trebuie să scrieţi despre asta? Eu nu comentez nimic" şi a închis telefonul. Apropo, în aceeaşi listă a donatorilor figurează, cu o contribuţie de 250 mii de lei, Anatolie Koval, unul dintre fondatorii „Moldconstruct Market". Tot câte 250 mii de lei au donat şi trei persoane din administraţia firmei „Metrompaş" - Ciubanaşvili Gheorghii, Ţiperman Tatiana şi Chiţcari Elizaveta. Acţionarul majoritar al „Metrompaş" este Eugen Rusu, ginerele lui Vladimir Voronin, şi anume la această firmă PCRM îşi tipăreşte publicitatea electorală. Astăzi, într-o conferinţă de presă, liderul comunist a spus că nu vede nicio problemă în faptul că persoane din conducerea acestei firme fac donaţii pentru partid. Voronin a dat asigurări că la PCRM veniturile


Solicitat de noi, membrul CEC Nicolae Gârbu a spus că deocamdată nimeni nu a depus vreo contestaţie. Dacă acest lucru se va întâmpla şi CEC, în urma verificării probelor, va constata că într-adevăr s-au comis falsuri în rapoartele financiare şi că o persoană sau alta care figurează în listele de donatori n-a vărsat de fapt bani în contul PCRM sau al altui partid, atunci CEC sesizează instanţa de judecată pentru a exclude concurentul electoral vizat din cursa electorală.


Amintim că, la 22 decembrie 2009, TIMPUL a scris că mai mulţi pădurari, şefi de spitale raionale, angajaţi ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurări în medicină şi ai celor de asigurări sociale, primari, şefi de poştă şi de la oficii ale „Moldtelecom", precum şi şefi de centre militare raionale şi chiar un comisar raional de poliţie, plus o droaie de angajaţi ai consiliilor raionale, funcţionari de la guvern, preşedinţie şi ministere, au sprijinit cu bani - de voie sau de nevoie - fostul partid de guvernământ în cele două campanii electorale din anul 2009. În urma publicării în articolul „Filantropia anului şi filantropii ei. Cine a finanţat cele două campanii ale comuniştilor?" a mai multor liste cu donatori din raioane -, zeci de oameni ce s-au regăsit în acestea ne-au sunat la redacţie şi ne-au spus că semnăturile le-au fost falsificate şi că nu e adevărat că ei se numără printre donatorii PCRM. În ianuarie am revenit cu un articol, cu noi detalii, prin care ceream Procuraturii Generale să se autosesizeze şi să verifice presupusele ilegalităţi. Nu a urmat însă nicio reacţie a organelor de drept.


 Ulterior, juristul Nicolae Răilean, care în campaniile din 2009 a fost reprezentantul AMN la CEC, a efectuat pe cont propriu investigaţii la acest subiect, pornind de la cele relatate de TIMPUL. Juristul a ajuns la aceleaşi concluzii cum că PCRM ar fi comis falsuri în acte publice. Acum două luni, Răilean a sesizat organele de drept pe acest caz, cerând chiar dizolvarea PCRM pentru ilegalităţile din rapoartele financiare. Solicitate de TIMPUL, surse din cadrul Procuraturii Generale au spus că demersul lui Răilean a fost transmis organelor de poliţie raionale, solicitate să se implice în cercetări, „din cauza volumului mare de informaţii care trebuie verificate". 

Timpul.md

 

Comisia Electorală Centrală de la Chisinau a expediat în dimineaţa zilei de azi, 28 octombrie, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Fiscal rapoartele financiare ale tuturor partidelor politice pentru a verifica veridicitatea acestora.

Situația vine care urmare a donaţiilor în fondul electoral al PCRM despre care persoanele vizate spun că nu cunosc. Informaţia a fost oferită în exclusivitate pentru http://unimedia.md/ de către secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Acesta a declarat că nu ţine de competenţa CEC pentru a verifica aceste rapoarte de aceea a fost necesară sesizarea CCCEC şi Inspectoratului Fiscal, care vor oferi un răspuns oficial în acest sens.

 


 


Autor: Alina Turcanu
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2373 secunde