PCRM va trece în opoziție, declară Voronin
adăugat 05 august 2009, 08:47, la Politică
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) se declară gata să treacă în opoziţie dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie cu alte forţe politice, este menționat într-un comunicat de presă difuzat de PCRM, citat de Infotag.În comunicat se spune că PCRM este gata de dialog cu oponenţii săi "pentru a discuta propuneri, care sunt îndreptate spre consolidarea statalităţii, a păcii interetnice, a suveranităţii naţionale şi a independenţei Patriei noastre".
Liderul partidului, Vladimir Voronin, a declarat că, ”în caz contrar, PCRM ar putea trece în opoziţie".
"În cazul creării unei coaliţii liberale de dreapta cu participarea forţelor radicale extremiste, Partidul Comuniştilor va fi impus să anunţe despre trecerea sa în opoziţie responsabilă. Altfel, este imposibil să se opună rezistenţă scenariului de distrugere a economiei, a sferei sociale şi a statalităţii Republicii Moldova", a spus Vladimir Voronin.
El a menţionat, totodată, că propunerea de dialog pe care comuniştii au făcut-o celorlalte partide „atât după alegerile din 5 aprilie, cât şi în cadrul campaniei electorale pentru alegerile anticipate" a fost ignorată de oponenţii politici ai PCRM.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, spune că „PCRM încearcă, în mod deliberat, să intre pentru a doua oară în aceeaşi apă".
„Situaţia de astăzi este, în mare măsură, similară cu cea din 1998 când a fost formată Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Anunţând că este gata să se retragă în opoziţie, PCRM spune, de fapt, că este gata să lase economia ruinată în mâinile aşa-zişilor liberali şi a democraţilor ca ulterior să poată invoca argumentul că atâta timp cât au fost ei (comuniştii - n.r.) la guvernare a existat o creştere economică, iar iată că după ce au venit democraţiila putere se repetă ceea ce a mai fost pe vremea ADR-ului", a spus Igor Boţan.
În opinia sa, „PCRM mizează foarte mult pe neînţelegerile dintre cele patru partide şi miza lui este într-un fel justificată". „Este aproape imposibil să-ţi imaginezi că cele patru partide ar putea găsi un numitor comun. Putem spune cu certitudine că ambiţiile celor patru sunt imense, iar capacitatea de negociere este redusă. De aceea, comuniştii sunt în expectativă şi există foarte multe calcule raţionale în modul lor de comportare.
Situaţia este foarte-foarte complicată, iar cele patru partide care negocieză în prezent trebuie să găsească o cât de mică platformă comună pentru a începe negocierile cu PCRM care dispune de suficiente mandate pentru a bloca alegerea şefului statului şi provoca, în continuare, haos politic.
PCRM deţine încă multe pârghii de influenţă cum ar fi aparatul administrativ care e în mâinile lor, media-holding-ul pe care îl controlează, disciplina de partid care le permite să elaboreze scenarii foarte bine calculate etc. Partidele de opoziţie însă se află încă la faza depăşirii neînţelegerilor şi suspiciunilor, după ce s-au acuzat reciproc în campanie, mai ales PD cu PLDM. Apoi urmează să cadă de acord asupra unei agende comune pentru a dialoga cu comuniştii şi aici vor trebui să aibă un comportament extrem de raţional şi să nu intre în polemici în probleme legate de CSI, NATO, relaţii interetncice etc ca să nu lase comuniştilor câmp de manevră pentru specualţii", a menţionat analistul.
Analistul politic, Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, spune că declaraţia PCRM cu privire la faptul că această forţă politică este gata să treacă în opoziţie „reflectă situaţia din interiorul partidului, în care par să existe cel puţin două grupuri distincte care văd lucrurile în mod diferit".
„Una dintre ele ar opta pentru o opoziţie dură, adică nu ar vrea să cedeze funcţia de Preşedinte alegerile căruia le controlează partidul. Nu ar vrea să cedeze Guvernul încercând să-l determine pe Preşedintele în exerciţiu V. Voronin să nu accepte candidaturile opoziţiei la funcţia de premier şi în felul acesta să provoace în 2010 alegeri parlamentare anticipate. Celalaltă grupare ar fi gata să negocieze cu o parte din partidele aflate până la 29 iulie în opoziţie şi, în consecinţă, declaraţia PCRM reflectă, probabil, şi punctul de vedere al celei de a doua grupări.
Cred că PCRM ar fi gata să colaboreze, în primul rând, cu PDM şi, de ce nu, cu PLDM, deşi nu este exclusă şi colaborarea cu AMN. Din câte îmi dau seama, PCRM este categoric împotriva colaborării cu PL", constată analistul.
El spune că „dacă ar fi să numărăm, formal, mandatele PCRM şi PD am obţine 61, exact atâtea de câte e nevoie pentru a vota Preşedintele". „Marian Lupu a declarat însă, nu o singură dată, că nu va colabora pe baze bilaterale cu comuniştii şi cred că este chiar periculos pentru PD să colaboreze direct cu PCRM. În consecinţă, cele mai probabile scenarii sunt următoarele: PCRM nu va vota nici una din candidaturile la Preşedinţie propuse de actuala majoritate şi va forţa fie formarea unei coaliţii care să includă şi comuniştii, fie alegerile anticipate. Dacă o asemenea coaliţie va fi formată, ea va exclude din start PL şi, cu o probabilitate mai mică, AMN şi ar putea guverna următorii patru ani.
Dacă PCRM nu va susţine candidatura propusă de cele patru partide aflate potenţial în majoritate şi, deci, vor urma alegeri parlamentare anticipate, până atunci ţara va fi guvernată fie de Preşedintele în exerciţiu plus cabinetul Greceanîi, deoarece Vladimir Voronin are posibilitatea să blocheze alegerea unui Guvern desemnat de actuala majoritate; fie de Vladimir Voronin în funcţia de Preşedinte în exerciţiu, cu un Guvern ales de către cele patru partide pe care comuniştii îl vor acuza de toate neajunsurile pentru a arăta că acest Executiv se face vinovat de toate relele din ţară", menţionat Arcadie Barbăroşie.
Aici se va incrpe un cosmar pentru ei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲