Pe când vom avea din nou extensiuni universitare din România?
adăugat 23 octombrie 2009, 09:49, la Politică
Chiar dacă Ministerul Educaţiei de la Chişinău a anunţat de principiu că va semna cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti un Protocol de colaborare bilaterală în domeniul învăţământului, nu există nici un fel de indicii că negocierile asupra unui asemenea document ar fi demarat.Semnarea unui asemenea Protocol este importantă nu doar pentru reglementarea situaţiei studenţilor din Republica Moldova, bursieri ai Statului Român, dar, mai ales, pentru redeschiderea în Republica Moldova a celor 4 extensiuni ale instituţiilor de învăţământ superior din România care au fost închise în ultimii ani. Acestea sunt: 1. Filiala Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, 2. Filiala Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, 3. Filiala Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi în cadrul Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul şi 4. Filiala Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.
Cele 4 extensiuni universitate din România au fost deschise în Republica Moldova începând cu anul de studii 1999-2000 şi au fost închise în timpul guvernului Tarlev, care a refuzat încheierea unui Protocol de colaborare cu ministerul de resort de la Bucureşti.
Avantajele oferite de cele 4 extensiuni universitatea constau în faptul că studenţii din Republica Moldova puteau primi studii universitare, ca bursieri ai Statului Român, fără a pleca din ţară, că întreg procesul de învăţământ era finanţat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti şi că diplomele obţinute la finalizarea studiilor erau recunoscute în cadrul Uniunii Europene.
În prezent, în Republica Moldova funcţionează filiale ale unor instituţii de învăţământ din Federaţia Rusă: 1. Filiala Institutului Umanitar Contemporan din Moscova, cu sediul la Chişinău, şi 2. Filiala Institutului Baltic de Ecologie, Politică şi Dreptul din Sanct Petersburg, cu sediul la Bălţi.
La care teze de coctorat din Moldova te referi, la a lui Stepaniuc sau cea a lui Tarlev. Despre ce vorbesti.
Asa numitii invatati moldaveni in afara de supra agregate de ars pae de griu, mamaliga conservata sau vreascuri nu-s in stare sa elaboreze. Asa ca fiti pe pace.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲