Petru Bogatu: Nu vom avea o alianţă de centru-dreapta
adăugat 11 ianuarie 2011, 08:02, la Politică • Articol publicat de Vlad Durnea
În ciuda constituirii AIE-2, Republica Moldova nu va avea o guvernare de centru-dreapta. Cel puţin până la viitoarele alegeri parlamentare, acest lucru este exclus.
La Chişinău n-a fost niciodată o guvernare de centru-dreapta
Aş vrea să fiu bine înţeles din capul locului. Nu afirm că noua coaliţie de guvernământ va da chix înainte de a prelua puterea politică. Pur şi simplu, AIE-2 nu va asigura la Chişinău o guvernare de centru-dreapta. N-are cum. Şi nici AIE-1, de altfel, n-a făcut asta.
Mai mult decât atât. Republica Moldova n-a avut niciodată, de la 1991 încoace, o guvernare de centru-dreapta. Lucrul acesta nu s-a întâmplat nici sub mandatul lui Mircea Snegur, nici sub cel al lui Petru Lucinschi. Până şi guvernul Sturza n-a fost de centru-dreapta. N-avea cum să fie. Asta pentru că Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR), care forma în 1998 majoritatea parlamentară, avea o puternică componentă de stânga.
Odată cu instalarea comuniştilor la putere în 2001, Republica Moldova s-a aflat sub un regim stângist. După căderea PCRM în 2009, balanţa s-a înclinat spre dreapta. Nu suficient însă pentru a se forma şi o guvernare de centru-dreapta. Cum-necum, AIE, constituită din patru partide, reprezenta o coaliţie pestriţă care provenea şi dintr-o parte, şi din alta a eşichierului.
O denumire improprie
Cu toate că sintagma „alianţă de centru-dreapta” a intrat în uz şi este acum pe buzele tuturor, la mijloc nu-i decât o pură ficţiune fără nicio acoperire în realităţile politice curente de la noi. Iată de ce Roman Mihăeş are perfectă dreptate când pune problema definirii corecte a coaliţiei de guvernământ de la Chişinău. Se tot vorbeşte despre alianţa de centru-dreapta de guvernare, scrie el pe blogul său, ceea ce nu-i corect şi este folosit de propaganda comunistă pentru a diminua reprezentativitatea AIE-2.
De bună seamă, Alianţa pentru Integrare Europeană este acum formată din partide de centru-dreapta (PLDM şi PL) şi de centru-stânga (PDM). De fapt, la fel au stat lucrurile şi după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009. Atât că atunci raportul nu era de 2-1, ci 3-1 în favoarea formaţiunilor de centru-dreapta.
Din comoditate, din neglijenţă sau pentru că nu au avut răbdarea să nuanţeze suficient lucrurile, experţii şi mass-media s-au grăbit să categorisească impropriu AIE drept coaliţie de centru-dreapta, ceea ce a fost o exagerare neîntemeiată. Ea nu poate fi definită astfel. Tot aşa, în treacăt fie spus, şi coaliţia recent formată la Bucureşti de cele trei partide de opoziţie (PSD, PNL şi PC) nu are cum să fie catalogată ca fiind de centru-dreapta pentru simplul motiv că nu este. Social-democraţii români sunt de stânga. Naţional-liberalii şi conservatorii, dimpotrivă, reprezintă dreapta.
Roman Mihăeş scrie că atare alianţe, potrivit uzanţelor democraţiei liberale, pot fi considerate drept „coaliţii de larg interes naţional”. Şi nu greşeşte. În opinia sa ar fi mai nimerit să numim AIE alianţă „de centru/stânga – centru/dreapta”. Procedând astfel, n-am păcătui împotriva adevărului. Însă această definiţie, fără să fie eronată, este, totuşi, prolixă şi greoaie. Presa care caută să fie cât mai concisă cu putinţă, va refuza s-o adopte. Şi nici nu-i nevoie.
Alianţa de centru-dreapta este, de fapt, de centru
Există o formulă lapidară care redă cu exactitate esenţa unor coaliţii formate de partide situate de o parte şi de alta a centrului politic. În cazul în care o alianţă este creată de formaţiuni de dreapta şi de stânga, ele sunt considerate ca fiind de centru. Sau centriste. O guvernare centristă a fost până în 2009 în Germania, bunăoară, unde creştin-democraţii de dreapta formau o coaliţie cu social-democraţii de stânga. Acum însă, când partidul Angelei Merkel s-a aliat cu liberalii, guvernul RFG este de centru-dreapta.
Potrivit unei riguroase definiţii politologice, centrul politic este denumirea dată zonei spectrului politic care reuneşte poziţiile de stânga şi de dreapta. Coaliţiile sau mişcările de centru combină elemente văzute ca fiind de stânga sau de dreapta într-o platformă sintetică. Aşa fiind, denumirea corectă a AIE-2 este „alianţă de centru”. Sau, ca o variantă, „coaliţie centristă”.
Toate aceste precizări nu sunt nici minore, nici insignifiante, după cum poate să le pară unora. Politicienii, experţii şi jurnaliştii de la noi, etichetând AIE drept „alianţă de centru-dreapta”, dau apă la moară şi propagandei comuniste, şi speculaţiilor Moscovei care insinuează cum că guvernarea PLDM-PDM-PL ar emana de la un sector îngust al eşichierului.
În realitate însă, reprezentând ambele zone ale scenei politice, AIE-2 se înfăţişează ca o forţă centristă de largă respiraţie naţională. Fiind denumită ca atare, va avea de câştigat, neîndoios, sub aspectul imaginii. Îi va rămâne doar să confirme prin fapte şi acţiuni concrete că, în calitatea ei de coaliţie centristă, guvernează în numele majorităţii spre binele tuturor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲